Economic

Cinci procesatori de lapte, interesati de export

Nicoleta Cristea
11 feb 2010 1382 vizualizări
Pentru a exporta laptele in uniune, procesatorii vrinceni trebuie sa intre in posesia stampilei ovale u conditiile cerute de CE inca nu pot fi indeplinite total, astfel ca s-a dat drumul la o noua perioada de gratie pentru avizare

Procesatorii de lapte vrinceni interesati de obtinerea avizelor pentru a exporta produsele in Comunitatea Europeana (CE) au mai fost pasuiti inca un an. Astfel, unitatile se pot pune la punct cu conditiile impuse de CE si anul acesta, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca standardele impuse de comunitate sint inca imposibil de indeplinit ca la carte. In Vrancea, singurul procesator de lapte autorizat in acest moment este Vranlact SA Focsani, iar o alta unitate de la Milcovul se afla in perioada de autorizare conditionata. Alte trei unitati din judet cocheteaza cu ideea, pina acum fiind insa doar inregistrate. "Perioada de gratie era decembrie 2009, unitatile ce prelucreaza laptele avind acest termen pentru a se moderniza si a primi stampila ovala in vederea exportului. Perioada de tranzitie a fost insa prelungita pina la sfirsitul anului 2010 si posibil inceputul anului 2011", a precizat directorul coordonator al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Luminita Deliu. Pe tot parcursul perioadei de tranzitie produsele prelucrate din laptele neconform se pot comercializa doar pe piata interna, iar in ceea ce priveste exportul, unitatile de productie trebuie sa detina linii separate de prelucrare a laptelui conform si a celui neconform. Laptele crud materie prima ar trebui sa corespunda criteriilor de calitate stabilite de UE, atit in ceea ce priveste numarul total de germeni, cit si in ceea ce priveste numarul total de celule somatice. "Cei ce doresc sa obtina stampila ovala au inceput deja un proces de modernizare. Aici este inclusa dotarea unitatilor cu utilaje corespunzatoare, dar si indeplinirea unor conditii privind calitatea laptelui. Laptele conform ar trebui sa aiba un numar total de germeni sub 100 de mii, iar celule somatice sub 400 de mii", a mai aratat directorul DSVSA Vrancea. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.