Economic

APIA a inceput sa faca platile catre fermieri

Ciprian Fânaru
20 oct 2009 1597 vizualizări
Agricultorii care au au depus cereri vor lua cite 208 lei/hectar

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) plateste, incepind cu 16 octombrie, un avans fermierilor carer au depus cereri in cadrul schemei de sprijin pe suprafata SAPS 2009. Reprezentantii APIA Vrancea spun ca primii fermieri din judet au intrat in posesia banilor. "Au inceput platile pentru Campania 2009, pe data de 16 s-a facut deja prima plata. Trei fermieri au incasat banii vineri, in prima zi, pe lista avem azi 280 de beneficiari, urmind ca zilnic sa apara noi nume. E important de mentionat faptul ca e vorba de 71 de euro, care reprezinta fonduri europene", a precizat directorul adjunct al APIA Vrancea, Vasile Chirila, care afirma totodata ca banii sint "un ajutor deosebit pentru fermieri". In acesti bani nu intra fondurile de la Guvern, mai precis PNDC "" platile directe complementare, care urca suma care revine fermierilor pina la 110 euro. Concret, fermierii vor lua cite 208 lei/hectar. Banii ii vor primi doar cei care au depus cereri. Acestia au trebuie sa aiba minimum un hectar, iar parcela sa nu fie mai mica de 30 de ari. Au fost aprobate cereri pentru o suprafata totala de 140.800 de hectare. Pentru 2008, o mie de cereri au fost neeligibile, in plus, precum in anii trecuti, unii agricultori au fost nemultumiti ca nu primesc subventii, desi muncesc terenul. "Unul dintre motive a fost farimitarea terenului. Oamenii nu se pot pozitiona corect in blocurile fizice. Si au mai fost nu mai putin de 7.800 de supradeclarari, pe care le-am rezolvat in proportie de 90%. Solutia pe care ne-o dorim ar fi o colaborare perfecta cu primariile, care sa ne ajute inainte de campanii", a mai adaugat adjunctul Vasile Chirila. Sprijinul care ar urma sa intre in conturile fermierilor ar pica la tanc, daca tinem cont de costurile lucrarilor pentru campania agricola de toamna. Numai pentru a achita aratul unui hectar de teren, agricultorii trebuie sa scoata din buzunar intre 240 si 280 de lei. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.