Economic

Rambursari de TVA fara suspiciuni

Doina Ganea
8 iul 2009 659 vizualizări
Fiscul a stabilit o formula pentru returnarile de TVA

în vederea impulsionarii actiunilor de rambursare a TVA si a eliminarii subiectivismului care ar putea aparea in acest domeniu si in conformitate cu prevederile Instructiunilor ANAF privind rambursarea lunara a TVA, finantistii si-au propus respectarea unor principii de rambursare. In primul rind, potrivit acestora, selectia deconturilor care urmeaza a fi rambursate se realizeaza din baza de date nationala cuprinzind deconturile cu decizie de rambursare, pe principiul cel mai vechi decont se stinge primul. "Lunar, la data de 1, pentru luna in curs, se realizeaza selectia deconturilor cu decizie de rambursare aprobate ce urmeaza a fi decontate efectiv in luna, cu distributie pe cele trei etape de rambursare efectiva. Selectia realizata in data de 1 este valabila pe tot parcursul lunii", a precizat purtatorul de cuvint al Directiei Finantelor Publice Vrancea, Gena Hutanu. Cele 3 termene fixe la care se va realiza decontarea lunara efectiva sint 4 ale lunii, cind rambursarea va insemna 20% din totalul sumelor de rambursat pentru luna respectiva, calculat la nivel national; 24 ale lunii pentru rambursarea de 30% si 29 ale lunii pentru rambursarea a 50% din totalul sumelor de rambursat. Selectia deconturilor pe cele trei termene se realizeaza tot in ordinea vechimii. Rambursarea lunara se va incadra intr-o suma stabilita la nivel national. Utilizarea sumei lunare se va realiza in proportie de 80% din suma lunara stabilita la nivel national, va stinge deconturile in ordinea vechimii, iar 20% din suma va fi alocata deconturilor care se apropie de limita termenului legal de 45 de zile. "La toate cele trei termene decontarea se va realiza pe principiul 80%-20% enuntat anterior. în situatia in care decontarea are in vedere compensarea integrala cu alte obligatii bugetare restante, aceasta se realizeaza imediat", a mai precizat Gena Hutanu. Deconturile care fac obiectul unei hotariri a instantei de judecata se solutioneaza cu prioritate. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.