Economic

Fermieri vrinceni, exclusi de la plata subventiilor

Doina Ganea
11 feb 2009 1449 vizualizări
Vrancea se numara printre judetele nominalizate de Directia Antifrauda ca ar fi primit ilegal bani europeni u directorul APIA, Octavian Vieru, sustine insa ca in Vrancea nu sint mari probleme si ca sint doar citeva localitati izolate in aceasta situatie, printre si Sihlea u primarul Stoica Ene declara ca nu are habar de asemenea cercetari

Citeva primarii din judetul Vrancea alaturi de cele din Caras - Severin, Tulcea si Constanta sint declarate campioane la incasarea ilegala de fonduri europene pe agricultura. în urma mai multor sesizari, Directia Antifrauda din cadrul APIA a anchetat modalitatile de acordare a subventiilor agricole. Asa s-a descoperit ca s-a platit ilegal peste 1 milion de euro pentru dosarele depuse in perioada martie - iunie 2007 de catre consiliile locale din aceste judete. Astfel peste 60.000 de fermieri romani au fost exclusi de la plata subventiilor europene din cauza declaratiilor false, in urma unor controale administrative facute de Agentia de Plati si Interventii din Agricultura. O alta verificare facuta de catre Directia Antifrauda din cadrul APIA a scos la iveala ca peste 1 milion de euro din bani europeni au fost alocati ilegal consiliilor locale din sapte judete. în urma anchetei, aproximativ 50 de angajati din cadrul APIA s-au ales cu sesizari la DNA. "S-a facut o analiza defectuoasa a dosarelor de catre angajatii APIA. Toti cei care au evaluat, sefi de directii, sefi de servicii, cit si subordonati au fost sesizati la DNA. Exista suspiciunea de frauda si coruptie in fiecare dosar", a declarat Mircea Popa, directorul Directiei Antifrauda APIA.


Vieru crede ca nu-s motive de ingrijorare


Dosarele acceptate la plata contineau declaratii false cu privire la terenul detinut, cit si la activitatile agricole desfasurate pe suprafetele respective. Dosarele au fost intocmite de functionarii din primarii si depuse ulterior la Centrele Judetene APIA, care ar fi trebuit sa le verifice temeinic. Toate neregulile constatate au fost transmise si departamentului antifrauda al Uniunii Europene. Directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru, sustine ca aceste controale s-au realizat prin sondaj si ca rezultatele nu afecteaza un numar mare de fermieri. In plus, Octavian Vieru a mai afirmat ca APIA are competente limitate de verificare a dosarelor intocmite de fermieri pentru accesarea fondurilor europene. "Noi, in Vrancea, stam destul de bine. Sint citeva situatii si nu foarte grave. E vorba de Sihlea si inca vreo 2-3 cazuri izolate. Cei care au venit in control au luat prin sondaj dosarele si apoi au mers pe teren si au verificat. Vreau sa va spun ca noi nu avem competenta de a verifica in profunzime daca firma X are sau nu terenuri concesionate, in proprietate sau in arenda, asa cum sustine. Noi avem confirmarea de la Primarie care elibereaza adeverintele potrivit celor inscrise in registrul agricol. Cei de la Antifrauda au insa posibilitatea sa verifice legalitatea declaratiilor fermierilor sau asociatiilor ori firmelor cu profil agricol", ne-a declarat directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru. Acolo unde s-au constatat neconcordante intre declaratii si situatia din teren, fermierii vor fi exclusi de la plata subventiilor.

UE poate sista platile

Potrivit celor de la APIA, din 2007 si pina in prezent, 1,2 milioane de fermieri romani au primit subventii agricole europene, in valoare totala de peste o jumatate de miliard de euro. Pentru obtinerea subventiilor, fermierii au depus cereri la directiile judetene agricole, in perioada 1 martie-15 mai 2007. Cererile au fost reverificate, iar la inceputul acestui an 60 de mii de fermieri au fost exclusi de la plata pentru ca nu indeplineau conditiile de subventionare. "Daca se depaseste 1% pe plati necuvenite din valoarea fondurilor europene alocate pentru un anumit stat membru, Comisia Europeana poate sa sisteze alocarea subventiilor sau chiar sa declanseze procedura de infrigement", a mai spus directorul Directiei Antifrauda APIA. Primarul comunei Sihlea, Stoica Ene, nominalizat de conducerea APIA, a sustinut ca nu stie ca cineva sa fie cercetat de Directia Antifrauda si ca cei de la APIA n-au calcat prin Primarie pentru a scotoci prin acte. "Nu stiu de astfel de controale, la noi n-a venit nimeni. Si apoi sint tot felul de subventii pe care le-au primit agricultorii din 2007 si pina acum, mergind de la cele la hectar la cele pentru vita de vie. Nu stiu sa avem astfel de probleme legate de suprafete", a declarat primarul comunei Sihlea. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.