Economic

Sindicalistii, in dialog la Ministerul Agriculturii

Doina Ganea
5 feb 2009 1072 vizualizări
Sindicatul Taranilor Propact ii provoaca pe actualii ministri la discutii pe marginea modificarii Legii viei si vinului

Prim-vicepresedintele Propact 2005, Gino Toma, a precizat ca modificarile la Legea Viei si Vinului vor fi discutate astazi la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Gino Toma precizeaza ca modificarile aduse Legii 244/2002, privind via si vinul, ii privesc in primul rind pe micii producatori care detin peste 90% din suprafetele de vie. Sindicalistii sustin ca, in schimb, reprezentantii MADR au organizat pina acum intilniri si mese rotunde cu marii procesatori, fara sa-i invite si pe proprietarii de terenuri. "Ca de obicei, noi, podgorenii, proprietarii de terenuri, nu am fost invitati pina acum la asemenea discutii. Acum vom participa. Pina acum, au fost invitati numai procesatorii care vind 99% din vinul aparut pe piata. Dupa cite am inteles, se pregateste o noua lege a vie si vinului, dar evident in favoarea marilor procesatori. Sint unii care au cerut chiar accizarea vinului cu 3-4 procente. Nicaieri in Europa vinul nu este supus accizarii, el fiind considerat aliment", a spus Gino Toma. Tot el a subliniat faptul ca propunerile de modificare a legii au venit in exclusivitate de la Federatia "Viticultorii Vrancei" si Sindicatul National al Taranilor Propact, care au muncit mai bine de un an si jumatate la aceasta lege. Podgorenii nu doresc decit patru modificari esentiale aduse acestei legi care le guverneaza existenta. In primul rind este vorba de modificarea art. 16, alin. 1, in sensul ca vinurile linistite sa nu mai fie accizate, nici chiar cu acea acciza "0", care inseamna de fapt indeplinirea tuturor conditiilor si formalitatilor pe care trebuie sa le indeplineasca orice procesator autorizat. De asemenea, potrivit modificarilor aduse la art. 21, alin 2, "este interzisa si se pedepseste conform legii, comercializarea bauturilor pe baza de vin, must de struguri si subproduse vinicole care nu indeplinesc normele metodologice date in aplicare prezentei legi". De asemenea, podgorenii vrinceni considera ca acele proceduri de cupajarea vinurilor sa nu se faca de la vinurile de import. Potrivit liderului sindical Gino Toma, in Vrancea au intrat anul acesta 1.100 de vagoane de vin cumparate la pretul de 1,1 lei/litru, in conditiile in care kilogramul de struguri a fost toamna trecuta 1 leu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.