Economic

Modificari la renta viagera

Doina Ganea
21 ian 2009 1421 vizualizări
Noile modificari deblocheaza sute de dosare depuse la DADR

Din acest an pot beneficia de renta viagera si persoanele mai tinere de 62 de ani, daca fac dovada incadrarii intr-unul din gradele de handicap precizate de lege. Renta viagera reprezinta o suma de bani pe care o pot primi persoanele detinatoare de teren agricol, care vind sau arendeaza terenul, cu contract de vinzare-cumparare, sau cu contract de arendare, inregistrat la primarii. In caz de vinzare, renta este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, pe parcursul vietii proprietarului. In cazul arendarii terenului agricol se primeste 50 de euro pentru fiecare hectar, atit timp cit terenul este arendat. Pina la aparitia noilor modificari date de O.U.G. 158/2008, cei care doreau sa intre in posesia rentei viagere trebuiau sa indeplineasca mai multe conditii: sa aiba virsta peste 62 de ani, sa aiba in proprietate mai putin de 10 hectare de teren agricol si sa pastreze pentru folosinta proprie o suprafata mai mica de 0,5 hectare. Acum beneficiarii pot pastra pentru sine mai mult de 0,5 ha si pot fi mai tineri de 62 de ani. "Problema mare a fermierilor este ca au terenurile farimitate si nu puteau pastra doar 0,5 ha. In plus nu mai este nevoie sa indeplineasca acea conditie legata de virsta, pentru ca sint persoane care, desi nu au 62 de ani, se afla in incapacitate de munca si de aceea s-a decis ca, daca fac dovada ca au un handicap de gradul I sau II, pot beneficia de renta viagera. Am avut foarte multe dosare blocate in ultimii ani din cauza acestor prevederi", ne-a declarat purtatorul de cuvint al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Ion Marin. Actele care trebuie depuse pentru renta viagera in cazul in care terenul se vinde sint: contractul de vinzare in original si fotocopie, actul de identitate a titularului, in original si copie, o cerere model si doua declaratii tip. Cei care dau pamintul in arenda trebuie sa se prezinte cu contractul de arendare inregistrat la primarie. La acesta se adauga actul doveditor al proprietatii: titlul de proprietate sau extrasul de Carte Funciara, cererile si declaratiile amintite mai sus. Solicitantii pot fi cei care au primit pamint prin legile Fondului funciar sau mostenitorii, in urma succesiunii. Dupa intocmirea dosarelor privind renta viagera, acestea sint trimise la Oficiul National al Rentei Viagere din Bucuresti, iar in termen de 10 zile se accepta sau se refuza dosarul si se elibereaza carnetul de rentier agricol. In baza acestui carnet fermierul primeste renta pentru anul in curs. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.