Economic

Piata imobiliara e paralizata, agentii trag obloanele

Mihaela Beșleagă
6 ian 2009 2653 vizualizări
Imobiliarii vrinceni se pling ca nu se vinde nimic, desi preturile locuintelor au scazut substantial u relansarea tranzactiilor depinde de relaxarea normelor de creditare, extem de rigide in acest moment, dar si de scaderea preturilor la locuinte si terenuri u daca în 2008 preturile apartamentelor vechi s?au redus cu circa 30% si ale celor noi între 5-10%, in acest an nu se vor înregistra fluctuatii majore u vrincenii par ca prefera sa isi tina banii la saltea pe timp de criza, de aceea cumparatorii sint putini, chiar daca preturile sint mai mici u pe de alta parte, multi vor sa isi vinda proprietatile, chiar la subpret, pentru a face rost de bani lichizi, insa nu au cui u in tot acest timp, multe agentii isi dau firmele jos

La inceput de an, previziunile privitoare la evolutia pietei imobiliare, blocata in acest moment, sint impartite, dar un lucru este clar si anume ca piata a cazut. Unii imobiliari se declara optimisti in ceea ce priveste deblocarea situatiei, altii considera ca lucrurile se vor inrautati, pe fondul mult discutatei recesiuni economice. Cert este ca cererile pentru locuinte, terenuri sau spatii comerciale si implicit vinzarile au scazut semnificativ, cu toate ca preturile sint mai mici chiar cu 20-30% comparativ cu primavara anului 2008, insa musterii se lasa asteptati. Paralizarea pietei, care s-a facut simtita inca de anul trecut, a fost determinata, pe de o parte, de cresterea aproape necontrolata a preturilor, fapt ce a indepartat cumparatorii si, pe de alta parte, de lipsa de lichiditati. Asprirea conditiilor de creditare a intensificat criza, iar la sfirsitul anului trecut bancile aproape au sistat acordarea creditelor ipotecare, singura posibilitate pentru cei mai multi dintre romani sa isi cumpere o casa. Multe agentii imobiliare din Focsani si-au inchis sediile, au ramas cu anunturile in ziar si incearca sa faca tranzactii la colt de strada sau intr-o cafenea, pentru a nu mai plati si chirii. In Vrancea activeaza circa 80 de agenti imobiliari, dintre care 60 numai in Focsani. Care este pulsul pietei imobiliare vrincene, daca oamenii vind sau cumpara in vreme de criza si ce preturi se practica in acest moment, veti putea afla in rindurile urmatoare.


"Deblocarea creditelor ar aduce un suflu de bun augur"


Blocaj psihologic sau financiar real, paralizarea pietei imobiliare a stopat cumpararea de locuinte. Desi oferta este bogata, cumparatorii stau inca la distanta, pentru ca multi vrinceni prefera sa tina banii la saltea in momentele de criza. Imobiliarii spun la unison ca solutia pentru revenirea lucrurilor la normal depinde in mod substantial de institutiile bancare, cele care au inasprit la finalul anului 2008 conditiile pentru acordarea unui credit ipotecar. "Este un blocaj total. Solutia pentru stabilizarea pietei ar fi ca bancile sa vina cu norme mai relaxate pentru contractarea creditelor, pentru ca in momentul aceste conditiile sint aspre. Oferta pe piata locuintelor este mare, dar nu sint cumparatori", ne-a spus Nineta Stoica, administrator la agentia Nimar. Unii imobiliari sint extrem de pesimisti si spun chiar ca se vor reorienta catre ale domenii, intrucit clientii s-au rarit substantial. "Nu se vinde nimic, nu suna nimeni nici macar sa negocieze un pret pentru o locuinta sau un teren. Din noiembrie, decembrie, bancile nu au mai acordat credite nici macar celor care indeplineau toate conditiile. Pentru acest an preconizam ca va fi la fel ca in 2008, chiar mai rau, daca nu se va debloca situatia la nivel international. Ne gindim sa ne orientam si catre alte domenii", a declarat, la rindul ei, si Alina Aghiorghinei, administrator la agentia Prodsilva. Totusi, agentii imobiliari asteapta reluarea tranzactiilor si spun ca, dupa deblocarea pietei, preturile isi vor relua cresterea, atit pe segmentul apartamentelor vechi, cit si pe cel al locuintelor noi. "Momentan preturile proprietatilor continua sa scada cu aproximativ 2-3% lunar, dar sint premise ca 2009 sa fie un an al suprizelor. Criza nu poate continua la nesfirsit. Deblocarea creditelor ar aduce un suflu de bun augur agentiilor imobiliare", ne-a spus si Dan Stefan, manager general la Casa de Vis din Focsani, care functioneaza de doar trei luni. Analistii estimeaza ca masurile ce vor fi aplicate de banci pentru facilitarea accesului la credite ar trebui sa dezghete real-estate-ul autohton dupa a doua jumatate a anului sau chiar mai tirziu. Tocmai de aceea, pe piata vor rezista doar cei mai buni, in conditiile in care se inregistreaza si o scadere a increderii clientilor in serviciile imobiliare.


Preturile locuintelor au scazut cu 30%


Preturile locuintelor si terenurilor au scazut de la jumatatea anului 2008 cu 20-30 de procente, pentru a atrage cumparatorii, ajungindu-se la nivelul preturilor practicate in urma cu doi ani. Apartamentele vechi din Focsani s-au vindut cu incetinitorul in 2008, din cauza preturilor care au crescut de la an la an, artificial, dupa cum precizeaza analistii din domeniu. Locuintele imbunatatite s-au scumpit in lant, de aceea oferta existenta pe piata a asteaptat luni bune pina sa gasesca un cumparator. "La Focsani preturile erau foarte mari pentru valoarea reala a locuintelor, s-a ajuns ca un apartament sa coste chiar peste 100.000 de euro. Preturile s-au tot umflat, din cauza inflatiei, si, ca un balon, la un moment dat s-a spart si am ramas cu resturile. De aceea preturile au scazut din primavara si cu 25%, ajungind la nivelul preturilor din 2006-2007. Oamenii, daca au nevoie de bani, vind si la preturi mici. La o stagnare ne asteptam, dar nu la o scadere de acest nivel", constata Vasile Buca, manager al agentiei imobiliare Velas. Acesta a adaugat faptul ca, in preajma sarbatorilor, multi vrinceni care s-au intors din strainatate si-au scos la vinzare proprietatile pentru a-si putea achita creditele contractate peste hotare, insa gasirea unui cumparator este dificila in aceste conditii. Unii sint de parere ca aceasta criza imobiliara are si un efect pozitiv, pentru ca va duce la o evaluare corecta a apartamentelor, in special a celor vechi, supraevaluate in ultimii ani. Oamenii vor constientiza cit valoreaza bunul lor si nu vor cere mai mult decit se poate plati.


Vinzari zero la inceput de an


In primele zile ale acestui an, vinzarile sint aproape zero, singurele cautate fiind apartamentele de doua camere si garsonierele. Un apartament de doua camere, la etajul 1, cu imbunatatiri, aflat intr-o zona centrala a orasului, ajunge si la 50.000 de euro. O garsoniera se gaseste si la 30.000 de euro. "Cele mai solicitate sint apartamentele de doua camere, cele second-hand, pentru ca sint mai ieftine. La locuintele noi preturile au ramas cam la fel, chiar se preconizeaza mici cresteri", a remarcat si Aurelian Cristea, administrator la New Home Agency. Aceeasi tendinta a scaderii preturilor se manifesta si in ceea ce priveste terenurile si spatiile pentru birouri. Conform datelor agentiilor imobiliare din tara, costul terenului a stagnat in ultima luna. Valorile nu sint insa relevante, in conditiile in care volumul de vinzari se apropie de zero. La Focsani, de pilda, pretul pe metru patrat in intravilan este cuprins intre 50-500 de euro, in timp ce in extravilan acesta este de 8-120 euro. "Vinzarile au stagnat aproape complet iar tranzactiile putine care se intermediaza sint facute de catre oportunisti si persoane care speculeaza super ofertele. Exista o puzderie de vinzatori din toate categoriile (terenuri, apartamente, vile) dar lipsesc aproape cu desavirsire cumparatorii. Acestia spera la o scadere istorica a preturilor si sint rezervati. De asemenea, multe afaceri mici se inchid iar in ultimul timp au aparut foarte multe oferte de spatii comerciale si de birouri", a specificat Dan Stefan, administratorul agentiei Casa de Vis. Tot mai multi vrinceni au ales sa isi construiasca locuinte si spatii comerciale in zona limitrofa a orasului, care a devenit din ce in ce mai populata. în ceea ce priveste chiriile, si acestea vor stagna. Pentru ca multi proprietari de apartamente vechi si?au retras imobilele de la vinzare si le?au dat spre inchiriere, oferta a crescut si este posibil sa nu se mai inregistreze cresteri pe acest segment. Previziunile mai arata ca preturile terenurilor agricole ar putea scadea cu peste 10%, iar chiriile spatiilor de birouri vor inregistra un declin de 10%. (Mihaela BESLEAGA)


  • Se vind casele de la munte


  • Pentru a face fata anuntatei recesiuni financiare prin procurarea de lichiditati, multi proprietari de case de vacanta din zona montana a judetului si-au scos la vinzare proprietatile. "Interesant este faptul ca multi oameni incep sa-si vinda casele de vacanta de la munte, oferte la vinzare fiind foarte multe in aceasta perioada in zona Lepsa-Soveja", ne-a spus intermediarul imobiliar Dan Stefan. De pilda, o casa in zonele turistice Lepsa, Soveja, Gresu, cu patru camere si un teren aferent de 500 mp se vinde cu 90.000 euro, dar se gasesc si case mai ieftine la 50-60.000 de euro, pe structura de lemn. Pe fondul blocarii generale a pietei, preturile terenurilor in zona au mai scazut, comparativ cu inceputul anului 2008, situindu-se in acest moment in jurul a 20 de euro/mp.


  • Preturi orientative pe piata imobiliara vrinceana


  • Garsoniere

    - Gara - 28.000 euro

    - Unirea Principatelor "" 36.000 euro

    Apartamente 2 camere

    - Sud "" 34.000 euro

    - Autogara, nou "" 56.000 euro

    Apartamente 3 camere

    - B-dul Unirii "" 50.000 euro

    - Autogara - 76.000 euro

    Case

    - Zona Laminoru "" 45.000 euro

    - Petresti "" 90.000 euro

    - Golesti "" 80.000 euro

    - Gresu "" 90.000 euro

    - Marasesti "" 22.000 euro

    Terenuri

    - Zona Moara Ceres- 35 euro/mp

    - Zona Poienitei "" 250 euro/mp

    - Zona Obor "" 50 euro/mp

    - Jorasti "" 25 euro/mp

    - Odobesti "" 15 euro/mp


    Spatii comerciale, inchirieri

    - Cuza Voda - 350 euro/luna

    - Zona Primarie "" 500 euro/luna

    - Zona Autogara - 700 euro


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 9

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 21 ore, 41 minute, 14 secunde
    Domnilor camatari de locuinte de ce va plangeti de scaderi de 30% cine a ridicat preturile voi,nu uitati ele trebuie sa ajunga la valoarea lor normala, nu artificiala cum afost din pacate e greu cand citeste integral
    , acum 739399 zile, 21 ore, 41 minute, 14 secunde
    Sa inteleg ca se vand locuinte pe praz in loc de bani?!?
    , acum 739399 zile, 21 ore, 41 minute, 14 secunde
    ,, ne-a spus si Dan Stefan, manager general la Casa de Vis din Focsani, care functioneaza de doar trei luni, timp in care a incheiat in jur de 100 de tranzactii." - O intrebare: tranzactii = citeste integral
    , acum 739399 zile, 21 ore, 41 minute, 14 secunde
    Buna ziua! Mentionez ca am afirmat ca in perioada respectiva peste 100 de clienti au apelat la serviciile agentiei noastre, adica 100 de clienti au semnat cu noi, tranzactii efectuate au fost doar in citeste integral
    , acum 739399 zile, 21 ore, 41 minute, 14 secunde
    Nu exista o piata imobiliara cu reguli si norme,nefiind legislatie in domeniu.Mai mult de jumatate din agentii imobiliari au un singur scop,profitul maxim.Timp de ani de zile au crescut preturile citeste integral
    , acum 739399 zile, 21 ore, 41 minute, 14 secunde
    domnilor draga,va pun si eu o intrebare. Dumneavoastra vindeti apartamentele la bucata s-au la mp.?Pai un apartament vechi cu doua camere de 50 mp. voi il vindeti cu 50000 de euro,deci 1000 citeste integral
    , acum 739399 zile, 21 ore, 41 minute, 14 secunde
    Pai e abia inceputul unei decaderi. Dreptul de a-ti face o firma prin care intermediezi o tranzactie este dat de lege. Insa datorita "italienilor" care "nu se uita bani", a bancilor care te citeste integral
    , acum 739399 zile, 21 ore, 41 minute, 14 secunde
    Nu va mai contraziceti stimabili vranceni. Zona Andreiasu ce zice? La un cutremur de opt grtade pe scara Richter cam cate mai raman in picioare? Multe din cele construite in perioada aprilie '78 citeste integral
    , acum 739399 zile, 21 ore, 41 minute, 14 secunde
    Evaluare cat de cat reala: 10.000 euro / camera inbunatatia. 9.000 euro / camera neimbunatatita. maxim 500 euro / camera comision pentru firma de intermedire - pardon - firma imobiliara. Vom citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.