Economic

14 revendicari ale IMM-urilor pentru viitorul Guvern

Daniel Garleanu
3 dec 2008 813 vizualizări
Principalele cerinte ale agentilor economici mici si mijlocii sint scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea taxelor si impozitelor u Aceste taxe sint sufocante , afirma Ion Roman, presedintele Patronatului IMM Vrancea u patronii vor si mentinerea cotei unice de impozitare

In contexul politic actual, cind se negociaza o noua guvernare, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, juristul Ion Roman, asteapta formarea Guvernului pentru a propune lista cu revendicari din partea oamenilor de afaceri care aduc cei mai multi bani la bugetul de stat. "Eu ma gindesc care ar fi calea de mijloc ca eu sa imi fac afacerea, sa imi platesc corespunzator angajatii, ca sa am garantia fortei de munca, si sa fac si ceva profit", spune presedintele IMM. Acesta doreste sa vina in ajutorul patronilor de IMM-uri care reprezinta 99% din firmele din Romania si care asigura 78% din PIB, in conditiile in care doar 1% sint intreprinderi mari si de stat. Partidele cistigatoare, sustine Ion Roman, ar trebui sa ii caute pe reprezentatii IMM-urilor si sa ii intrebe de problemele pe care le intimpina, pentru ca ei fac strategii de guvernare la nivelul tarii, iar "noi sa transmitem mesajul cu diagnosticul cu ce ne doare".


Cerintele si nevoile au fost cumulate, iar Ion Roman a alcatuit o lista care cuprinde 14 revendicari. Cerinta din capul listei este scutirea de impozit la profitul reinvestit, dupa care urmeaza reducerea taxelor si impozitelor la angajator si angajat pentru ca, spune presedintele Patronatului IMM, "aceste taxe sint sufocante". "Nu mai vrem sa platim pe din doua cu statul", ar fi cea de-a treia revendicare pentru ca din 1.000 de lei cit este de fapt salariul unui muncitor, doar 450 de lei merg de fapt la cetatean, 150 de lei reprezinta impozitul de 10%, iar restul de 400 lei merge la stat. A patra in ordinea listei de revendicari este cererea IMM-urilor de reducere a taxelor si impozitelor cu 50% din care 25% sa ii reinvesteasca pentru consolidarea firmei in fata concurentei si a crizei economice, iar ceilalti 25% sa mearga in stimularea resurselor umane. Reducerea drastica a numarului aprobarilor, taxelor si avizelor (birocratia) ar fi cea de-a cincea dorinta pentru ca acum, spune presedintele IMM, sint 500 la numar si ar trebui sa se reduca. A sasea este accesul nebirocratic la fondurile structurale oferite de Uniunea Europeana, iar a saptea se refera la determinarea bancilor sa crediteze IMM-urile (acum procesul este blocat), pentru ca patronii sa isi poata finaliza investitiile. La fel si scutirea de impozit a dividentelor care sint dublu impozitate se numara pe locul opt.


«Cota unica de impozitare sa ramina neschimbata»


Impozitului pe profit de 16% i se adauga impozitul pe dividente care este tot 16%, iar de aici rezulta 32% de platit la stat in contul dividendelor. De asemenea, cota unica de impozitare trebuie sa ramina neschimbata, la punctul noua, iar la punctul 10, reducerea impozitului microintreprinderilor de la 3% la 2%, pentru care Ion Roman spune ca a avut promisiuni, insa nu s-au respectat. "Solicit 0,5% din bugetul statului pentru finantarea programului de dezvoltare a IMM-urilor si infiintarii de noi IMM-uri", este cea de-a 11 cerinta a PIMM Vrancea. Cea de-a 12-a cerinta este reducerea in regim de urgenta a birocratiei si a parafiscalitatii, iar la punctul 13 se gaseste flexibilizarea rapida a fortei de munca in sensul simplificarii angajarii si concedierii si introducerea contractului de conventie, prin care s-ar elimina in parte munca la negru. Ultima cerinta, insa nu cea mai putin importanta este recunosterea aportului IMM-urilor la cresterea economica a tarii. "Guvernantii se lauda cu noi, dar asa, cu jumatate de gura. Noi, IMM-urile, sintem economia tarii. La ora actuala avem multe probleme, iar multe firme nu fac fata si intra in restringere de activitate. Politicienii fac strategiile la nivel national si ar trebui sa ne ajute", sustine Ion Roman, care pentru viitor doreste sa se infiinteze o grila de salarizare a bugetarilor. Rezultatele ajutorului catre sectorul IMM pentru dezvoltare si consolidare s-ar materializa in locuri de munca, realizarea de produse si servicii autohtone, taxe si impozite platite disciplinat si dezvoltarea in plan local si teritorial (tinind cont de specificul zonei). "Ajuta-te singur! Este singurul ajutor pe care il primim de la stat", glumeste juristul in virsta de 54 de ani, care crede ca micul patron a ajuns un fel de «moasa comunala» pentru ca face totul de unul singur in afacere. Tot el spune ca daca Guvernul le va satisface dorintele, toate lucrurile se vor linisti. "Ca un copil, daca i-ai dat o jucarie, nu mai plinge". Pe agenda PIMM, dupa anul nou, se afla si realizarea de parteneriate cu principalele institutii ale statului. (Daniel GIRLEANU)


  • Cele mai bune IMM-uri


  • Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) Vrancea a facut recent un clasament al IMM-urilor pe ramura de activitate, la nivel national. Clasamentul s-a intocmit in baza indicatorului economic "Profit brut", inregistrat in bilantul contabil pe 2007, depus la Ministerul Finantelor. La microintreprinderi (1-9 salariati) pe locul intii se afla firmele Zeugma "" Focsani, Roxy Textil "" Odobesti si Woods Grup "" Garoafa. Intreprinderile mici (10-49 salariati) au avut ca reprezentant pe locul 5, Mera Interntional "" Focsani, Romseh Tools "" Focsani s-a clasat pe locul 2 la intreprinderile mijlocii (50-249 salariati), iar la intreprinderi mari (peste 250 salariati), Vincon Vrancea si Trust Trade au ocupat locul 1.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 7 ore, 38 minute, 13 secunde
    X87duO seplbpbttwjo, [url=http://ijneonbehoml.com/]ijneonbehoml[/url], [link=http://fmuruyzrnxdy.com/]fmuruyzrnxdy[/link], http://bjwnpaugiyei.com/
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.