Economic

Fermierii, asteptati sa-si ridice subventia la motorina

Doina Ganea
20 aug 2008 913 vizualizări
In perioada august - decembrie se subventioneaza 48 de litri de motorina pentru un hectar de teren cultivat

Conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea a inceput de ieri eliberarea adeverintelor pentru subventiile la motorina. Potrivit purtatorului de cuvint Ion Marin, in prima zi au fost eliberate 12 adeverinte pentru 3.000 de hectare de teren agricol cultivate in judet. H.G. 804/2008, privind aprobarea nivelului si a conditiilor de aplicare a accizei reduse la motorina achizitionata in perioada august-decembrie 2008 in vederea utilizarii in agricultura, prevede ca pentru combustibilul necesar lucrarilor agricole mecanizate in anul 2008 se aplica o acciza redusa, de 80,971 euro/1.000 litri, respectiv de 0,27 lei/litru. Nivelul redus al accizei se aplica pentru cantitatile de motorina ce se achizitioneaza in perioada august-decembrie 2008, in cuantum unitar de 48 de litri/hectar. Diferenta dintre acciza redusa si cea standard, cunoscuta sub denumirea de sprijin financiar, este de 193,654 euro/1.000 litri, respectiv de 0,65 lei/litru, si se acorda pe baza adeverintelor pentru motorina eliberate de DADR. Beneficiarii sprijinului sint: producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice care exploateaza suprafete de teren agricol, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare, in scopul obtinerii productiei agricole, precum si grupurile de producatori recunoscute preliminar si organizatiile de producatori recunoscute. "Beneficiarii trebuie sa fie inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu suprafetele de teren pe care le exploateaza si pentru care solicita motorina cu acciza redusa. APIA, prin centrele sale judetene sau centrele locale, elibereaza o adeverinta in original, care certifica suprafata exploatatiei pentru care se solicita acordarea sprijinului financiar. Fermierii trebuie sa ceara de la APIA doua adeverinte in original privind suprafetele agricole si sa le aduca la DADR pentru a li se elibera adeverinte atit pentru acciza la motorina cit si subventia de 1 leu/litru de motorina. La ora actuala sint asigurate subventii pentru 40% dintre solicitarile inregistrate", a subliniat purtatorul de cuvint al DADR, ing. Ion Marin. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.