Economic

Banii europeni ii asteapta pe vrinceni

Doina Ganea
7 aug 2008 792 vizualizări
fermierii cu initiativa pot primi finantari de milioane de euro

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a lansat pe 4 august cea de a sasea sesiune de cereri de proiecte pentru Masura 123, si cea de a patra sesiune de cereri de proiecte pentru Schemele de ajutor de Stat XS13/2008 si XS 28/2008 pentru

acordarea fondurilor nerambursabile pentru dezvoltare rurala. Cele doua sesiuni se vor incheia pe 29 august 2008. In acest interval, fermierii si firmele pot depune proiecte pentru masurile de investitii din cadrul PNDR. In cadrul acestor sesiuni exista fonduri disponibile pentru Masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" in suma de 39 milioane de euro. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Masurii 123 este de 3 milioane de euro. Fondurile disponibile aferente Schemei de ajutor de Stat XS13/2008 sint de 81, 9 milioane de euro, iar cele aferente Schemei de ajutor de Stat XS28/2008 sint de 70 de milioane de euro. Fondurile alocate Masurii 123 si schemelor de ajutor de stat sint aferente sesiunii august 2008. Depunerea proiectelor se va face la sediile OJPDRP, in intervalul orar 09:00 "" 14:00. "Solicitantul de finantare trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecarei masuri. Pentru a fi selectat pentru finantare, proiectul trebuie sa depaseasca punctajul minim prevazut pentru fiecare masura. Termenul limita de depunere pentru aceasta sesiune de cereri de proiecte este 29 august, ora 12.00. Nu ne facem probleme ca nu vor fi solicitanti. La fiecare sesiune de proiecte vin 10-15 cereri. Nu la inceputul sesiunii, dar pina la incheierea ei se ajunge la acest numar. Poate ca acum vor fi mai putini solicitanti avind in vedere masurile si valoarea sumelor acordate, dar tot ne asteptam la 4-5 cereri", ne-a declarat directorul OJPDRP, Gabriel Barculescu.


Din septembrie, 5 noi masuri de finantare prin PNDR


Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va lansa sesiuni de primire a proiectelor de investitii pentru cinci noi masuri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), incepind cu luna septembrie. Astfel, se vor acorda fonduri nerambursabile pentru proiecte de investitii care se incadreaza in aria de finantare a Masurii 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi", a Masurii 313 "încurajarea activitatilor turistice", a Masurii 112 "Instalarea tinerilor fermieri", a Masurii 142 "înfiintarea grupurilor de producatori", sau a Masurii 141 "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta". Proiectele se vor intocmi conform specificatiilor Ghidurilor Solicitantului si se depun la Oficiile Judetene ale APDRP, incepind cu luna septembrie. Astfel, ultima sesiune din anul 2008 pentru primirea proiectelor pentru cele doua masuri va fi sesiunea din octombrie. Pentru aceste noi masuri angajatii oficiilor judetene ale APDRP sint testati si instruiti periodic. "Pentru fiecare dintre masuri angajatii au fost testati. Si acum vom fi testati, cei din Vrancea vor merge la Constanta pentru a fi verificati daca stiu ce anume sa ceara viitorilor beneficiari la intocmirea si depunerea proiectelor si a dosarului de finantare. Oricum, pot sa va spun ca pe programul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala), lucrurile merg mai bine decit pe SAPARD, mai ales ca si modificarile care apar pe parcurs sint invatate din mers si nici nu sint asa de mari", a precizat directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Vrancea, Gabriel Barculescu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.