Economic

Avantajele intocmirii proiectelor prin OJCA

Doina Ganea
10 mai 2008 670 vizualizări
Fermierii interesati sa obtina finantare europeana prin proiecte de dezvoltare rurala, conform Planului National de Dezvoltare Rurala, au avantaje nete daca apeleaza la consultantii Oficiului pentru Consultanta Agricola Vrancea.

Astfel, in cazul depunerii unor proiecte cu valoare de pina la 10.000 de euro, dar nu mai mici de 5.000 de euro, OJCA nu percepe niciun fel de comision. In cazul in care valoarea proietelor este mai mare de 10.000 de euro, comisionul celor de la OJCA variaza intre 1,5 si 2,5% din valoarea proiectului. In conditiile in care Uniunea Europeana nu considera cheltuiala eligibila si nu deconteaza comisionul de intocmire a proiectelor decit in anumite cazuri si in anumite limite, respectiv intre 3% si 8% numai, orientarea fermierilor catre consultantii statului reprezinta un avantaj clar. Mai ales pentru faptul ca o firma privata de consultanta percepe uneori comisioane pentru intocmirea proiectelor care depasesc 10% din valoarea acestora. De la inceputul anului si pina in prezent, specialistii OJCA au oferit consultanta pentru un numar de 6 proiecte. "Primele trei proiecte au fost depuse pe Masura 121 pentru dezvoltarea fermelor agricole pentru achizitia de utilaje. Valoarea medie a acestor proiecte este de 45.000 de euro. Unul dintre proiecte se refera la dezvoltare unei ferme pomicole prin achizitia de utilaje in valoare de 40.000 de euro, iar alte trei proiecte au in vedere dezvoltarea culturilor din cimp, valoarea medie a acestora fiind de 75.000 de euro. In prezent avem in lucru alte patru proiecte pe care speram sa le depunem pina la incheierea sesiunii din 19 mai. Valoarea medie a acestora fiind de 60.000 de euro. Unul dintre proiecte are o valoare mai mare, de circa 120.000 de euro si are ca scop infiintarea unei ferme de capre la Dumitresti", ne-a declarat Ionel Drimba, consultant de proiecte din cadrul OJCA. (Doina GANEA)




Taranii nu pot asigura cofinantarea la proiectele europene


u autoritatile ar dori continuarea programului "Fermierul"


Fermierii vrinceni ar depune mult mai multe proiecte pentru dezvoltarea propriilor exploatatii agricole daca ar avea asigurata macar o parte din cofinantare. Potrivit Ghidului pentru accesarea finantarilor din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) se pot acorda fonduri nerambursabile intre 45-75% din valoarea eligibila a proiectului. Problema pe care o intimpina la ora actuala potentialii beneficiari este legata de faptul ca ei nu au intotdeauna posibilitatile financiare care sa le asigure restul de finantare de 25%, necesar. Aceasta problema nu era foarte strigenta pina anul trecut, deoarece statul roman a sprijinit aceasta cofinantare de proiecte prin cunoscutul Program "Fermierul". Potrivit oficialilor agriculturii vrincene, in conditiile actuale ar mai fi nevoie de prelugirea acestui program sau de infiintarea unor banci pentru agricultori care sa ofere credite cu dobinda redusa. "Pentru anul acesta s-a anuntat o linie de finantare din partea Uniunii Europene de 58 de milioane de euro, iar fermierii romani au prezentat o serie de proiecte a caror valoare se ridica la 730 de milioane de euro. Deci capacitate de absorbtie a acestor fonduri am avea, numai ca fermierii nu au intotdeauna cum sa asigure partea lor de finantare cu care trebuie sa vina la realizarea proiectelor. Daca s-ar relua programul Fermierul care asigura credite cu dobinda subventionata sau daca ar exista banci ale agricultorilor care sa le asigure credite cu dobinda redusa, poate ca atunci numarul proiectelor depuse pe FEADR ar creste. Oamenii au inceput sa inteleaga care este mecanismul de a accesa fondurile europene pentru dezvoltarea fermelor proprii", ne-a declarat directorul Oficiului de Consultanta Agricola, Ioan Rosu. Programul "Fermierul" se incheie la 31 decembrie 2009, dar fondurile alocate au fost deja epuizate. (Doina GANEA)


Culturi ecologice, cu bani europeni


Vrincenii interesati sa practice agricultura ecologica trebuie sa stie ca astfel de proiecte vor fi finantate cu sume cuprinse intre 45-75% din fonduri europene. Proiectele din sectorul agriculturii ecologice vor fi sustinute financiar in 2008 cu 45-75 la suta din valoarea eligibila a proiectului, fondurile fiind alocate prin masura 1.2.1 - Modernizarea exploatatiilor agricole din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), potrivit datelor furnizate de conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea. Sprijinul financiar se acorda pentru dotarea cu utilaje si echipamente specifice agriculturii ecologice, pentru construirea, modernizarea, adaptarea constructiilor agricole la standardele comunitare precum si pentru mica procesare din ferma. De asemenea, sprijinul financiar prin Schema Competitiva de Granturi (SCG) se aloca prin subcomponenta proiectului "Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura (MAKIS). Totodata, exista un proiect de Hotarire de Guvern pentru acordarea de ajutoare de minimis in sectorul legume - fructe si agricultura ecologica prin care vor fi alocate de la bugetul de stat mai multe forme de sprijin. Astfel, va fi sustinuta 50 la suta din contravaloarea taxei de inspectie si certificare platita de producator organismului de control cu care a incheiat contractul, pina la suma maxima de 900 lei si cu 425 lei/ha pentru culturi pe teren arabil, pasuni si finete permanente, aflate in perioada de conversie, sprijinul acordindu-se pentru o suprafata de maximum 20 hectare. "O suma de aproximativ 700 lei/ha va fi acordata pentru culturi de vita de vie si livezi aflate in perioada de conversie pentru o suprafata de maxim 20 hectare si 50 lei/familia de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica", a declarat directorul DADR, Costica Neata. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.