Economic

Intabularile din Vrancea, pe mina a doar 12 experti

Mihaela Beșleagă
1 apr 2008 3004 vizualizări
Aceasta conform Legii 16/2007, care se aplica din 20 martie 2008. Din cei 66 specialisti autorizati inaintea intrarii in vigoare a legii, numai 12 au studii superioare si medii postliceale, principala conditie pentru a fi autorizati. Temporar, pentru a se evita blocajele, activeaza in continuare toti specialistii autorizati in prezent. Pentru ca exista un deficit de experti, care nu fac fata numarului mare de lucrari, oamenii sint disperati ca nu au la cine sa apeleze pentru intabulari. Directorul Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara considera benefica o epurare in domeniul cadastral.

In maniera specific romaneasca, doua legi care se bat cap in cap au bulversat in ultima perioada activitatea specialistilor in cadastru si au alertat mii de romani care au vrut sa isi inscrie proprietatile in cartea funciara. Prima lege controversata a decimat numarul tehnicienilor cadastrali, si asa putini si suprasolicitati. La 20 martie 2008 a intrat in vigoare Legea 16/2007 privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez, prin care se infiinteaza Ordinul Geodezilor si care specifica faptul ca doar persoanele cu studii superioare de profil si cu studii medii postliceale pot fi autorizate. Prevederile legii elimina astfel din activitatea cadastrala tehnicienii cu studii medii si decimeaza practic numarul specialistilor autorizati sa realizeze lucrari cadastrale. Astfel, numai in Vrancea, din cei 66 de experti autorizati, doar 12 ar mai avea dreptul de practica, conform Legii 16. "Iata cu ce vine nou Legea 16: autorizeaza numai persoanele cu studii superioare, de lunga si scurta durata, adica inginerii si subinginerii, si da posibilitatea obtinerii dreptului de semnatura celor cu studii medii, insa numai postliceale, si numai in conditiile sustinerii si promovarii unui examen similar cu cel de licenta", ne-a explicat directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), ing. Horia Frincu. De specificat ca nou-infiintatul Ordin al Geodezilor este similar Ordinului Arhitectilor, fapt ce presupune astfel liberalizarea profesiei de geodez.


Nu are cine sa intabuleze terenurile


Colac peste pupaza, in 2007, la numai sase luni de la promulgarea Legii 16, mai apare o lege, 217/2007, care precizeaza ca pot realiza lucrari si cei cu studii medii de specialitate si nu se mai face diferentierea intre cei cu licee de maistri si cei cu post-liceale. In acest punct, cele doua acte normative se bat cap in cap. Aplicarea stricta a Legii 16 incepind cu 20 martie ar fi insemnat paralizarea activitatii OCPI, daca nu se mai receptionau lucrari tehnice executate de persoane cu studii medii. Pentru a preintimpina eventuale disensiuni si blocaje, inainte de acest termen, forul superior, adica Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), a transmis o adresa prin care, avind in vedere prevederile Legii 217, se cerea sa se accepte in continuare lucrarile de la toti cei autorizati anterior. "Aplicarea cu strictete a Legii 16 ar fi insemnat blocaj total, perturbarea activitatii notarilor, plus aspectul social. Nu poti dintr-o data sa intervii in libera circulatie a proprietatilor, a bunurilor si imobilelor. E foarte periculos, nelegal si neconstitutional chiar. Eu am speranta ca se va ajunge la un punct de vedere comun. Din cite am inteles, ANCPI si Ordinul Geodezilor s-au asezat la aceeasi masa de discutii si se doreste aprobarea unei ordonante de urgenta, prin care Ordinul sa-i preia in prima faza pe toti cei autorizati si apoi, in timp, sa faca o epurare pe criterii bine stabilite, ceea ce mi se pare cel mai intelept", ne-a mai spus directorul Frincu. Acesta a adaugat ca la nivelul judetului Vrancea nu exista blocaje in acest moment, desi recunoaste ca exista un deficit de specialisti, in comparatie cu numarul foarte mare de cereri de intabulari. "La ora aceasta, sint perioade cind ni se adreseaza in disperare de cauza multi cetateni din toate colturile tarii, din virf de munte, cu rugamintea de a le indica sau chiar de a interveni pe linga persoane autorizate, pentru ca volumele de lucrari sint atit de mari, incit cele 60 de persoane nu fac fata. Noi incercam sa-i ajutam pe oameni cit de mult putem. Momentan, in Vrancea nu exista nici un fel de blocaj, aceleasi persoane autorizate din vechi lucreaza si in prezent, nu sint nici un fel de tensiuni", a afirmat directorul OCPI Vrancea.


"Unii au obtinut autorizarea in conditii mai putin ortodoxe"


Cei vizati de Legea 16 sint tehnicienii de cadastru cu studii medii care au absolvit, multi ani inainte de 1989, licee de topografie, sau asa-numitele scoli de maistri. Acestia pot realiza in continuare lucrari, insa nu au drept de semnatura, ceea ce presupune ca pot executa o documentatie, insa trebuie sa mearga la un specialist cu drept de semnatura pentru a o verifica, aviza si superviza tehnic. Directorul OCPI Vrancea considera necesara o epurare a cadrelor, care sa se faca treptat. "Atit in Vrancea, cit si la nivel national, se impune o epurare. In decursul timpului s-au infiltrat si oameni mai putin pregatiti, oameni care au obtinut accesul la aceasta autorizare in conditii mai putin ortodoxe", recunoaste directorul Horia Frincu. Reautorizarea presupune depunerea unui dosar, iar cei cu studii medii post-liceale trebuie sa sustina o lucrare similara examenului de diploma, in fata unei comisii de examinare care fiinteaza pe linga Ordinul Geodezilor. In Vrancea, ultima reautorizare a avut loc in 2003 la nivel de oficiu judetean, cei cu studii superioare fiind autorizati de ANCPI, iar cei cu studii medii la nivel local. Dupa aparitia Legii 16, OCPI nu a mai avut nici un fel de implicatie in autorizarea persoanelor fizice, pentru ca toate reglementarile aflate in vigoare au fost abrogate. ANCPI nu mai are nici un rol in autorizare, a ramas doar forul care diriguieste lucrarile tehnice geo-topografice. La nivel national, din cei 5.430 de topografi autorizati, doar 1.069 mai sint recunoscuti conform Legii 16. Actuala legislatie prevede ca topografii nu au voie sa refuze nici o lucrare cadastrala, iar "onorariile percepute pentru intocmirea documentatiilor cadastrale necesare inscrierii in Cartea Funciara se stabilesc prin hotarire a guvernului, in cuantum de 2% pina la 10% din valoarea de circulatie a terenurilor agricole si forestiere, detinute in baza titlurilor de proprietate sau a actelor translative de proprietate incheiate in forma autentica".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 5 ore, 10 minute, 29 secunde
no comment .Am sorry.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.