Economic

Inspectorii agricoli s-au intilnit la Lepsa

Doina Ganea
12 mar 2008 755 vizualizări
Reuniunea inspectorilor din tara a scos in evidenta patrunderea pe piata romaneasca a unor vinuri din UE la pret de dumping

Directorii adjuncti ai Directiilor de Inspectii din tara impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) s-au intilnit la sfirsitul saptaminii trecute la Lepsa pentru o dezbatere privind conditiile de activitate ale sectorelor de inspectii din cadrul Directiilor Agricole pentru Dezvoltare Rurala (DADR). Potrivit directorului DADR Vrancea, Costica Neata toate judetele si-au trimis reprezentantii, iar din partea MADR au fost prezenti directorul general Radu Marian si directorul adjunct Cornel Dicu precum si alti consilieri si inspectori din cadrul ministerului. Intilnirea, care a avut loc in perioada 5-6 martie, a fost organizata de catre MADR, dar locatia a fost aleasa la propunerea DADR Vrancea. "Au fost discutate probleme legate de inspectia vitivinicola, inspectia legume-fructe, inspectia pentru organisme modificate genetic si inspectia pentru industria alimentara. Au avut loc expuneri pe aceste teme. Au mai fost ridicate si transmise prin directori si probleme ale producatorilor, pe filiera produsului, cele mai multe fiind legate de zona vitivinicola. Un lucru deosebit de important abordat a fost cel legat de patrunderea in tara a unor cantitati de vin la preturi foarte mici, de 12 lei/l, situatie care va conduce la falimentul micilor producatori. Propunerea la aceasta problema a fost ca trebuie verificat traseul acestor cantitati de vin si de vazut de ce se ajunge la un pret asa de mic, fiind tot un produs din Uniunea Europeana. Chiar intr-o economie concurentiala este de neacceptat un pret cum este acesta, de dumping", ne-a declarat directorul Costica Neata. Alte probleme ridicate la intilnirea sefilor de inspectii judetene in domeniul agricol au vizat neconcordanta dintre Codul fiscal si Legea 244/2002 a viei si vinului, precum si aspecte legate de organizarea si activitatea de zi cu zi a inspectiilor teritoriale. (Doina GANEA)


Embrionii din import, in stand-by


Conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea

doreste in continuare sa incurajeze crescatorii de vaci pentru carne, asigurindu-le material genetic de calitate, din import. Directorul Unitatii de Ameliorare, Reproducere si Selectie Animala Vrancea, Dan Lazarescu, sustine ca nu s-a renuntat la proiectul pe care si l-a propus impreuna cu conducerea DADR, numai ca exista o problema legata de costurile unei astfel de insamintari. Potrivit specialistilor, pretul implantarii unui singur embrion va fi de aproximativ 700 -800 de euro. Pentru reusita acestui proiect este insa nevoie de specialisti instruiti in strainatate si de proprietari de vite mai instariti. "Pentru plantarea acestor embrioni trebuie scolarizati si unii specialisti. Operatiunea in sine este destul de costisitoare si nu-si permit acum decit crescatorii cu bani. Incercam sa atragem un program impreuna cu Asociatiile Crescatorilor de Taurine si sa putem imbunatati rasele de carne din judet", a declarat directorul UARSA, Dan Lazarescu. (D. G.)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.