Economic

Producatorii de vin sint lasati fara drojdie

Doina Ganea
6 dec 2007 1056 vizualizări
Inspectorii din cadrul Directiei Agricole si Dezvoltarii Rurale (DADR) Vrancea efectueaza in aceasta perioada controale la marii producatorii de vin privind cantitatea de drojdie si tescovina rezultata dupa procesarea vinului.

Pentru a nu se mai putea folosi la vinificatie drojdia de vin se distruge cu sare

In functie de aceasta se poate stabili si cantitatea de vin produsa de vinificatori. Astfel, existind un control asupra cantitatii de tescovina rezultata, producatorii nu mai pot falsifica vinurile folosind tescovina cu adaos de apa, coloranti si zahar pentru obtinerea unor alte cantitati de vin nenatural. Potrivit directorului Directiei de Inspectie din cadrul DADR Vrancea, Crin Constantinescu, problema rezida din faptul ca nu exista distilerii in Romania proiectate la norme europene care sa preia tescovina pentru producerea alcoolului distilat. Din acest motiv producatorii distrug cantitatea de drojdie ramasa pentru a dovedi ca nu fac alt vin din aceste subproduse, sub ochii inspectorilor DADR. "Metoda denaturarii drojdiei este extrem de simpla. Se pun 2 gr de sare la un litru de drojdie pentru ca aceasta sa numai poata fermenta. Normele europene recomanda folosirea unor produse ecologice pentru distrugerea acestor subproduse viti-vinicole. Unii procesatori vind insa aceasta drojdie unei firme din Ardeal care produce acid tartric si uleiuri volatile. Antrepozitarii fiscali sint obligati sa ne instiinteze cu 48 de ore inainte de a separa vinul de drojdie si sa prezinte buletinul de analiza al drojdiei. In functie de gradele pe care le are acesta ne dam seama daca drojdia a mai fost folosita sau nu. Normele prevad o gradatie de minim 5. Important este ca aceasta drojdie sa nu se mai foloseasca in continuare la vinificatie", a precizat Crin Constantinescu. Potrivit acestuia, pina acum inspectorii DADR au realizat aproximativ 15 controale la antrepozitarii fiscali si au incheiat tot atitea procese verbale pentru denaturari de drojdie. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.