Producatorii de vin sint lasati fara drojdie
Pentru a nu se mai putea folosi la vinificatie drojdia de vin se distruge cu sare
In functie de aceasta se poate stabili si cantitatea de vin produsa de vinificatori. Astfel, existind un control asupra cantitatii de tescovina rezultata, producatorii nu mai pot falsifica vinurile folosind tescovina cu adaos de apa, coloranti si zahar pentru obtinerea unor alte cantitati de vin nenatural. Potrivit directorului Directiei de Inspectie din cadrul DADR Vrancea, Crin Constantinescu, problema rezida din faptul ca nu exista distilerii in Romania proiectate la norme europene care sa preia tescovina pentru producerea alcoolului distilat. Din acest motiv producatorii distrug cantitatea de drojdie ramasa pentru a dovedi ca nu fac alt vin din aceste subproduse, sub ochii inspectorilor DADR. "Metoda denaturarii drojdiei este extrem de simpla. Se pun 2 gr de sare la un litru de drojdie pentru ca aceasta sa numai poata fermenta. Normele europene recomanda folosirea unor produse ecologice pentru distrugerea acestor subproduse viti-vinicole. Unii procesatori vind insa aceasta drojdie unei firme din Ardeal care produce acid tartric si uleiuri volatile. Antrepozitarii fiscali sint obligati sa ne instiinteze cu 48 de ore inainte de a separa vinul de drojdie si sa prezinte buletinul de analiza al drojdiei. In functie de gradele pe care le are acesta ne dam seama daca drojdia a mai fost folosita sau nu. Normele prevad o gradatie de minim 5. Important este ca aceasta drojdie sa nu se mai foloseasca in continuare la vinificatie", a precizat Crin Constantinescu. Potrivit acestuia, pina acum inspectorii DADR au realizat aproximativ 15 controale la antrepozitarii fiscali si au incheiat tot atitea procese verbale pentru denaturari de drojdie. (Doina GANEA)