Economic

Șpăgar și denunțător la DNA în afaceri cu Consiliul Județean - Hărțile de risc la mâna lui Boeru

Ionel Sclavone
12 apr 2017 14933 vizualizări
Romair Consulting SRL, firma selectată de Consiliul Județean să realizeze hărțile de risc este patronată de un personaj dubios u în 2015, patronul Romair a fost reținut de procurori în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta,

Romair Consulting SRL, firma selectată de Consiliul Județean, condus de baronul Marian Oprișan, să realizeze hărțile de risc pentru zonele predispuse la alunecări de teren este patronată de un personaj dubios, abonat la contracte publice. Gheorghe Boeru, acționarul Romair, este un fost general de aviație în rezervă care a intrat în afaceri imediat după 1990. El este implicat în mai multe dosare de corupție aflate în anchetă la DNA. În 2015, patronul Romair a fost reținut de procurori în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, fiind acuzat că a dat șpagă pentru un contract de 25 de milioane de lei. Ca să scape, Gheorghe Boeru a devenit denunțător pentru DNA, pe lista sa aflându-se între alții și fostul primar liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Consiliul Județean a inițiat licitația pentru întocmirea hărților de risc destinate zonelor afectate de alunecări de teren pe 4 ianuarie, fiind identificate 18 comune în care s-au produs ori există pericolul producerii unor asemenea calamități. Hărțile de risc sunt elaborate în conformitate cu prevederile legale în domeniu și sunt parte a documentațiilor de amenajare a teritoriului. Cuprind planșe ale teritoriului studiat, analize fizico-geografice, o diagnoză a cauzelor și condițiilor în care se produc calamitățile, a consecințelor propuneri de măsuri pentru prevenirea, atenuarea și limitarea efectelor. Acestea au fost grupate, în funcție de arealul în care sunt situate, în trei zone: zona nr. 1 - Gura Caliței, Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Poiana Cristei și Vintileasca; zona nr. 2 - Andreiașu de Jos, Nereju, Nistorești, Paltin, Vrâncioaia și Tulnici; zona nr.3 - Câmpuri, Răcoasa, Soveja, Vizantea-Livezi, Vidra și Tănăsoaia. Finanțarea este asigurată de Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, în proporție de 50% și din bugetul județean. Contractul pentru elaborarea hărților, pe toate cele trei zone a fost obținut de Romair Consulting SRL pentru suma de 501.290,25 lei, la care se adaugă TVA.

Un fost general de aviație cu legături în lumea politicii

Gheorghe Boeru, acționarul Romair, este un fost general de aviație în rezervă care a intrat în afaceri imediat după 1990. De-a lungul vremii, potrivit informațiilor din presă, Gheorghe Boeru a dezvoltat relații de amiciție și parteneriate de afaceri cu numeroși politicieni și apropiați ai acestora. Boeru a fost asociat într-o firmă,  Agroindustriala Fântânele, cu un anume Petre Ion, partener de afaceri cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea, dar și cu Dana Năstase. El este un cunoscut al unor politicieni precum Radu Mazăre sau Nicuşor Constantinescu. De asemenea, într-o interceptare a procurorilor DNA, Gheorghe Boeru este prezentat drept „trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu“. În anii 2000, Gheorghe Boeru a fost cercetat pentru înşelăciune şi fals intelectual sub semnătură privată, pentru privatizarea fabricii Nitramonia Făgăraş prin intermediul unei companii off shore pe care o deţinea alături de controversatul afacerist de origine kurdă, Fatih Kesser. Dosarul s-a încheiat fără urmări, nici unul dintre cei implicați nefiind pus sub acuzare. 

O firmă de 100 milioane de euro din 100 de contracte publice

Firma pe care a înființat-o, Romair Consulting SRL, se prezintă drept unul dintre cei mai importanți consultanți în derularea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă. Între 2007 şi 2016, compania a obținut aproximativ 100 de contracte publice de 100 de milioane de euro. Printre clienţii lui Gheorghe Boeru se află companii de apă din Buzău, Sibiu, Bârlad, Satu Mare, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii etc. Romair Consulting a mai obținut proiecte de management al deșeurilor cu administrațiile Tulcea, Cluj, Alba și Prahova, dar și un contract de consultanță cu primăria generală din București privind Centrul Municipal Integrat pentru Situatii de Urgență. Astfel compania a ajuns, în 2015, la o cifră de afaceri de 69.999.854 lei şi un profit de 14.613.350 lei.

Șpăgi, trafic de influență și autodenunțuri

Compania s-a aflat în centrul unui scandal de corupție în 2015, în Prahova, într-un caz de fraudare a fondurilor europene în care este implicat și Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta. Boeru a fost reţinut de procurorii DNA Ploieşti care l-au acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală. Potrivit actelor de urmărire penală, fostul general a dat șpagă conducerii Hidro Prahova SA, din subordinea Consiliului Județean, în schimbul unui contract de 25 de milioane de lei. În schimbul acestuia, directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, a primit de la Gheorghe Boeru o șpagă 100.000 de euro. Suma totală promisă era de 200.000 de euro. În același dosar au mai fost implicați, între alții, Mircea Cosma, fostul preşedinte al CJ Prahova, fiul său, ex-deputatul PSD Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă. Ca să scape din arest, Boeru a acceptat să colaboreze cu organele judiciare și a formulat mai multe autodenunţuri în care a relatat că a dat mită unor primari pentru a câştiga licitaţii. Cel mai cunoscut dintre aceștia este Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1 Bucureşti. În urma mărturiei sale, procurorii au descoperit o grupare din jurul fostului primar care percepea un comision de 10% din fiecare contract public atribuit de Primăria Sectorului 1. (Ionel SCLAVONE)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.