Economic

Guvernul vrea să dezvolte o clasă de mijloc la sate

Mihai Boicu
3 apr 2016 1965 vizualizări
Guvernul Cioloş a lansat un plan de dezvoltare a clasei de mijloc la sate. Pachetul de măsuri prevede simplificarea accesului la fondurile europene sau angajarea în fermele mici a membrilor familiei, cu salarii subvenţionate. Incurajarea asocierii şi uşurarea accesului la creditare sunt alte măsuri propuse. O modalitate de creare a clasei de mijloc în zonele rurale vizează schimbarea de generaţii în agricultură, la ora actuală satele fiind îmbătrânite.

Actualul Guvern a lansat în luna martie un plan de dezvoltare a clasei de mijloc în mediul rural, prin aplicarea mai multor măsuri, intitulat ”Pachet de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate. Prin acest plan se urmăreşte modernizarea fermelor foarte mici, transformarea structurală a acestora şi deschiderea spre piaţă, diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de IMM în sectorul non agricol, crearea de oportunităţi viabile pentru o ieşire echitabilă a forţei de muncă excedentare din sectorul agricol şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă în zonele rurale prin dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă. Una dintre măsurile din pachetul propus de Guvern este ca Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) să fie mai accesibil micilor fermieri şi micilor întreprinzători. Acest lucru se poate face prin mărirea numărului de beneficiari prin scăderea pragului de eligibilitate de la 8.000 PS (producţie standard) la 4.000 PS. Printr-o asemenea reducere se are în vedere un acces mai uşor la submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici şi submăsura 6.2 – start up-uri non agricole în mediul rural.

Tinerii ar putea lucra la fermele de familie

Tinerii 16 – 24 de ani vor putea fi angajaţi la ferma familiei

O altă modalitate de crearea a clasei de mijloc la sate este schimbarea de generaţii în agricultură şi un nou rol pentru ferma de familie. Aceasta se poate face prin submăsura 6,5 care prevede o plată anuală timp de cinci ani pentru fermierii care au participat cel puţin un an la “schema pentru micii fermieri” din Pilonul 1 şi care se angajează  în mod voluntar să transfere definitiv către alt fermier întreaga lor exploataţie şi drepturile de plată corespunzătoare în plus faţă de transferurile privind drepturile de proprietate sau prin cedarea pe termen lung a dreptului de folosinţă. Concomitent, o altă măsură datorată reformei Cioloş a Politicii Agricole Comune este Schema pentru micii fermieri – care presupune plata subvenţiei într-un mod simplificat, fără controalele suplimentare, pentru aceştia. În anul 2015 au fost înscrişi în acest mecanism 721.000 de fermieri mici. Începând din 2016, ei devin eligibili pentru Măsura 6.5 descrisă mai sus. Măsurile au fost corelate cu cea privind Tinerii fermieri, care primesc puncte în plus dacă îşi comasează fermele, astfel încât să se producă în ferme medii, stimulând formarea acestora. "În fermele de familie se vor putea angaja membrii familiei, în special categoria vulnerabilă 16 – 24 de ani. Tinerii 16 – 24 de ani vor putea fi angajaţi la ferma familiei (rude până la gradul IV) pentru fermele prinse în proiectele PNDR, cu subvenţionarea salariului din POCU pe perioada de derulare a proiectului cu respectarea prevederilor regulilor de minimis şi ajutor de stat”, se arată în pachetul de măsuri propus de Guvernul Cioloş. O altă măsură avută în vedere este emiterea de bonuri valorice purtătoare de taxe şi asigurări sociale/medicale care pot fi achiziţionate de angajatori pentru plata lucrărilor, pentru a evita birocraţia în condiţiile în care este vorba de activităţi sezoniere.

Asocierea trebuie să fie încurajată

Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ar putea fi mai accesibil micilor fermieri şi micilor întreprinzători

Afacerile din mediul rural ar putea să crească prin asocierea micilor producători. În ţara noastră doar 1% din fermieri sunt membri ai unei asociaţii faţă de 50% media în UE şi 90% în ţările dezvoltate. Asocierea ar putea fi încurajată prin eliminarea dublei impozitări şi alte politici fiscale de stimulare a cooperativelor agricole. Un alt ajutor ar veni prin Programul Naţional ”Primul Utilaj Agricol”, de Sprijinire a achiziţionării/înlocuirii utilajelor agricole (mai vechi de zece ani) prin garanţii de stat (între 40-60% din bunul achiziţionat) dedicat fermierilor care se asociază. Potrivit Guvernului, este necesară redefenirea conceptului de ”fermă de familie”, iar limita superioară ar trebuie să fie de 100.000 PS, pentru a facilita dezvoltarea clasei de mijloc  prin accesarea de proiecte combinate  pe mai multe măsuri (inclusiv 6.4) şi pentru fermierii mici, dar cu potenţial de creştere spre mediu. De asemeea, se implune simplificarea, implementarea prietenoasă  şi încurajarea  agro şi ecoturismului.

Micro- credite pentru micile afaceri

O altă problemă cu care se confruntă fermierii este accesul la finanţare. O soluţie este acordarea unor credite pentru afacerile care nu sunt finanţate prin PNDR, cum ar fi microcreditele pentru investiţii. Economia rurală se poate dezvolta prin eco şi agro – turism. Printre schimbările necesare sunt simplificarea legislaţiei de referinţă pentru spaţiile de cazare de mici dimensiuni şi producătorii locali. ”Formarea unei categorii de ghizi locali, astfel ca persoanele cu studii medii, fără diplomă de bacalaureat, să poată conduce grupuri de turişti. Identificarea modalităţii de plată a micilor producători şi prestatori de servicii pe plan local (ex. Producători de mobilier tradiţional, artizanat, transport etc). Ghiduri care să crească transparenţa şi înţelegerea de către micii întreprinzători a modului de a face afaceri în domeniu. Operaţionalizarea conceptului de Organism de Management al Destinaţiei cu rol de asigurare a cooperării  cu autorităţile locale publice şi private pentru dezvoltarea unui brand al zonei, inclusiv derularea de programe adecvate în susţinerea operatorilor economici locali. Lansare de ghiduri complementare din PNDR - pentru infrastructura turistică şi POCU - pentru formare resurse umane, inclusiv în domenii precum protecţia mediului, cu scopul dezvoltării eco şi agro turismului”, se numără printre măsurile identificate pentru formarea unei clase mijlocii în mediul rural. De asemenea, pentru Grupurile de Acţiune Locală a fost identificată o nouă misiune, aceea de a forma reţele şi clustere, care să ofere sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din mediul rural şi mic urban. ”Centrul suport va sprijini instalarea organizaţiilor asociative care pot implementa proiecte şi programe în beneficiul populaţiei regiunii acoperite, va oferi servicii suport pentru aceste organizaţii în vederea maturizării şi creşterii capacităţii lor instituţional”, se arată în planul Guvernului Cioloş. Să sperăm că planul nu va rămâne doar un plan. (M. BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
..., acum 2955 zile, 14 ore, 56 minute, 56 secunde
Daca tot esti de serviciu la sters, sictir si tie!
Blitz krieg, acum 2955 zile, 19 ore, 56 minute, 11 secunde
Closet, cu gatul ros de traista,maicata te-a invatat sa spui buna ziua, iar acum scuipi cu balegar in tot ce a mai ramas romanesc, la shaorma cu tine.
..., acum 2955 zile, 15 ore, 2 minute, 7 secunde
Es Blitz krieg Iubitor de cultura, cum se vede ca esti, stii sa scrii shaorma, dar "maicata" nu te-a invatat sa scrii: "maica-ta..." Vorba ceea: sictir, manelistule! Closetul citeste integral
..., acum 2956 zile, 3 ore, 55 minute, 30 secunde
Clasa de mijloc... Cred ca vor fi cei cu closetul in mijlocul gradinii. Fata de cei care-l au in fundul gradinii tot e ceva, nu?
Tronaru , acum 2956 zile, 12 ore, 34 minute, 56 secunde
Salvati satul, salvati Romania, numai agricultura ne poate salva, de altfel totdeauna agricultura a fost baza economica a Romaniei, inclusiv pe vremea Raposatului, pentru ca 70% din industrie era citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.