Economic

Marginalizarea se produce in special in mediul rural

Iulia Crețu
25 sep 2007 833 vizualizări
Drepturile tinerilor sint garantate prin legea 116/2002 care lupta impotriva marginalizarii si discriminarii u AJOFM vine in sprijinul adolescentilor din casele de copii si a persoanelor cu handicap pregatind in octombrie doua burse ale locurilor de munca

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza in aceasta toamna mai multe burse ale locurilor de munca pentru tinerii absolventi, pentru tinerii postinstitutionalizati, dar si pentru persoanele cu dizabilitati. Dat fiind faptul ca in cautarea unei slujbe aceste doua categorii intimpina de multe ori greutati in obtinerea acordului angajatorului, institutia aminteste de legea 116/2002 care garanteaza drepturile tinerilor la un job, o locuinta, dar si la educatie si lupta impotriva discriminarii si a marginalizarii sociale. De prevederile prezentei legi beneficiaza tinerii cu virste intre 16 si 25 de ani, aflati in dificultate si confruntati cu riscul excluderii profesionale, in scopul facilitarii accesului lor la un loc de munca. "Marginalizarea sociala se defineste prin pozitia sociala periferica, de izolare a indivizilor sau grupurilor cu acces limitat la resursele economice, politice, educationale si comunicationale ale colectivitatii", arata AJOFM. Institutia propune tinerilor consiliere profesionala si mediere din partea personalului specializat si chiar incadrarea la un angajator avizat, in baza unui contract de solidaritate. "Angajatorii care incadreaza tineri in conditiile unui contract de solidaritate vor incheia conventii cu AJOFM prin care aceasta se angajeaza sa ramburseze lunar salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din cistigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica. Daca la data incetarii contractului de solidaritate angajatorii de insertie angajeaza tineri cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, acestia beneficiaza, in baza aceleiasi conventii, de rambursarea lunara a unei sume, in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tinarul beneficiar ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la acea data", declara reprezentantii AJOFM. Marina Dantis, directorul executiv al Agentiei, spune ca discriminarea si marginalizarea se intilneste in special in mediul rural. Tinerii vrinceni au beneficiat in proportie de 20-25% de locuri de munca subventionate in fiecare an. "Lucram foarte mult cu mediul rural unde exista cel mai mare risc de marginalizare sociala. In octombrie vom organiza doua burse, una pentru tinerii postinstitutionalizati si alta pentru persoanele cu dizabilitati. Speram ca atunci sa mai putem subventiona un numar de locuri de munca", a declarat Marina Dantis. Pina atunci, tinerii absolventi sint asteptati sa isi caute un job la tirgul de pe 28 septembrie, desfasurat in 7 locatii in intreg judetul. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.