Economic

Crescatorii de melci cu finantare SAPARD

Doina Ganea
18 aug 2007 821 vizualizări
Fermierii vrinceni au atras in ultimii doi ani, in judet, investitii de 57 de milioane de euro u cu ajutorul SAPARD si-au dezvoltat productivitatea cinci apicultori, trei crescatori de melci si opt investitori in agroturism

Cei mai multi dintre beneficiarii proiectelor SAPARD sint din rindul fermierilor vrinceni. Anul trecut, cele mai multe proiecte depuse de agricultorii vrinceni au fost pentru modernizarea fermelor (Masura 1.1). Situatia a fost confirmata de conducerea Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP), care a prezentat o situatie pina la 13 august a proiectelor si a sumelor eligibile. "Oportunitatea obtinerii a jumatate din suma necesara prin programul SAPARD a fost constientizata de multi agricultori. Faptul ca au avut posibilitatea de a accesa si un imprumut de cofinantare prin programul Fermierul a marit accesibilitatea SAPARD. Sumele solicitate au permis achizitionarea de masini si utilaje agricole, atit in sectorul agricol cit si in cel vitivinicol. Fermierii si procesatorii sint multumiti pentru ca nu sint nevoiti sa dea banii inapoi si nici sa plateasca vreo dobinda. Ei s-au specializat deja in elaborarea de proiecte si dosarele au fost complet intocmite", a precizat directorul Gabriel Barculescu. Industria alimentara avut cele mai putine solicitari. La nivelul OJPDPR Vrancea au existat anul trecut 112 cereri de finantare in valoare totala eligibila de 57 de milioane de euro. La masurile 1.1, 2.1, 3.1, 3.4 si 3.5, ultimele cereri de finantare au fost depuse pina la sfirsitul lunii august 2006. Potrivit unei situatii statistice, la Masura 1.1 au fost depuse 28 de proiecte in valoare totala de 37,9 milioane de lei, iar la Masura 3.1, privind achizitiile de utilaje agricole, au fost depuse 67 de proiecte in valoare de peste 17 milioane de lei. Prin investitiile SAPARD se realizeaza anual in tara noastra aproximativ 10.000 de tone de produse specifice sericiculturii, apiculturii, cultivării si procesării ciupercilor, cresterii melcilor si procesării fructelor de pădure, domenii regăsite in cadrul diversificării activitătilor economice (Măsura 3.4). In cadrul acestei masuri, trei fermieri din Vrancea au primit finantare pentru cresterea melcilor, cinci fermieri beneficiaza de fonduri SAPARD pentru cresterea albinelor, iar un agricultor s-a decis asupra culturilor de plante medicinale. Un numar de opt proiecte in valoare eligibila de 1,5 milioane de lei au fost depuse pentru dezvoltarea agroturismului in judetul nostru.


Proceduri simple, plati rapide


Oficialii din domeniul agricol au simplificat procedura de accesare a fondurilor SAPARD. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a modificat la inceputul anului procedura de primire a cererilor de plata pentru proiectele finantate prin acest program, ceea ce a facut ca fermierii sa poata obtine rambursarea cheltuielilor facute in astfel de investitii intr-un timp mai scurt cu 10-20 de zile, deoarece au putut depune actele direct la Oficiile Judetene de Plati, si nu la Centrele Regionale, cum faceau anul trecut. "Platile se fac la termen si fara cusur. A fost un pas important in descentralizarea si in facilitarea accesului la fondurile comunitare. Pot spune ca, in cazul in care vorbim despre plati aferente achizitiilor simple (utilaje, servicii), beneficiarul primeste banii in mai putin de 30 de zile, fata de cele 40-50 de zile cit era anul trecut. In plus, a scutit cheltuielile de deplasare si cazare pe care le suporta pentru a ajunge sa depuna cererile de plata la Centrul Regional de la Constanta", a declarat Gabriel Barculescu. Potrivit aceleiasi declaratii, numai in luna iulie au fost facute plati in valoare totala de 7,5 milioane de lei. De finantarile SAPARD au beneficiat atit micii producatori din agricultura, cit si firme renumite in Vrancea, cum este Avicola SA, Comcereal SA, Vincon Vrancea SA, SC Aurora Com SRL etc. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.