Economic

Fermierii vrinceni pot lua pina la 8 milioane subvetii

Iulia Crețu
26 mai 2007 1133 vizualizări
Judetul nostru se plaseaza pe locul 8 in tara ca suprafata agricola u fondurile europene merg pentru culturi agricole, dar si in zootehnie u chiar daca recolta e afectata de seceta sau terenul nu e plantat, subventia se acorda u pina acum peste 30.000 de fermieri asteapta bani europeni

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Vrancea se asteapta ca peste 30 de mii de fermieri din judet sa ia banii europenilor pentru programe in agricultura. Conform estimarilor specialistilor APIA, 120.966 de hectare de pamint arabil si pasuni vor fi prinse in programe prin fonduri straine, vrincenii care fac o afacere din cultivarea pamintului putind lua pina la 8 milioane de euro din subventii. Sucursala APIA are in subordine sase centre locale la Adjud, Panciu, Vidra, Nanesti, Focsani si Dumbraveni si are ca obiect de activitate acordarea de subventii europene si complementare de la nivelul bugetului national. In 2006 a acordat 211 miliarde lei pentru zootehnie si culturi vegetale. Iar in acest an, principala activitate este identificarea fermierilor si inregistrarea lor in Registrul Fermierilor pentru obtinerea fondurilor europene. Pina la aceasta data, specialistii APIA s-au intilnit cu 36.860 de fermieri, din care se estimeaza ca peste 30 de mii vor fi declarati eligibili pentru banii UE, cu o suprafata estimata la 120.966 de hectare. "Suprafata estimata a fi eligibila a fost de 120.966 ha, din care 93.846 ha arabil si 27.220 ha pasuni. Noi avem inscrise 162.844 ha, un procent de 134,6%. Ca suprafata, ne plasam pe locul 8 in tara, din punct de vedere al fermelor inscrise, pe locul 21, iar la capitolul suprafete eligibile, pe locul 28. La pajisti naturale pe 33, ca suprafete estimate la ferme de 50 ha, pe 65. Micii fermieri au inteles ca este bine sa exploateze pamintul in forme asociative", a declarat Octavian Vieru, directorul APIA Vrancea.


Bani pentru tutun


La culturile vegetale, vrincenii au depus 1.157 de solicitari, din care 1.151 au fost aprobate, in valoare de 509.682 lei, banii mergind pentru prime de asigurare, facilitati financiare pentru pajisti montane si pentru productia de tutun. "La ora actuala mai avem 14 solicitari de acest gen, in valoare de 5.354 lei, pentru producatorii de la Ciorasti si Tataranu, acolo fiind o traditie in cultivarea tutunului. Este vorba insa de suprafete mici, care nu depasesc 10 ha. Vor disparea si ei pentru ca nu este seriozitate din partea firmei cu care lucreaza, oamenii primindu-si banii la 3-4 luni. Din cauza acestei intirzieri au ratat si programe de-ale noastre. Tutunul se vinde la kilogram, in functie de calitate", a declarat Mitica Ichim, sef inspector serviciul Control pe Teren al APIA. De asemenea, APIA a primit si 38 de solicitari in domeniul zootehniei, in valoare de 1.785.272 lei, subventii care vor fi acordate pentru ferme de porcine, bovine, pentru productia de lapte, pui de abator, familii de albine si scrofite la prima fatare.

"Pentru pui de abator avem solicitare numai de la Avicola. Pina pe 16 iunie primim dosare pentru subventionarea la ovine, bovine saucaprine, unde avem 663 de solicitari", a adaugat Octavian Vieru, directorul APIA. Fermierii care au aflat de aceste subventii europene nu au fost de la inceput increzatori in reusita programului, insa numarul destul de mare de cereri demonstreaza ca informatia a ajuns la destinatar. Banii vor veni prin intermediul sistemului bancar, cei care poseda card putind lua subventiile chiar de la bancomat. In ceea ce priveste loteria din agricultura, vis-a-vis de seceta sau inundatii, reprezentantii APIA declara ca acestea nu vor influenta suma. "Daca este calamitate, acest lucru nu va influenta subventia, cu conditia ca productia, cultura agricola sa fie asigurata. Subventiile se acorda si pentru terenurile necultivate, dar mentinute in bune conditii", a precizat directorul APIA. (Iulia CRETU)


  • Incendierea terenurilor duce la pierderea subventiei


  • APIA, prin Serviciul Control pe Teren, va desfasura intre 1 iunie si 15 septembrie o activitate de verificare a suprafetelor declarate de fermieri. Pina acum suprafata declarata de vrincenii agricultori este depasita. "Vom verifica sinceritatea fermierilor legata de suprafetele din cererile pentru platile din fonduri europene sau complementare. De asemenea, vom verifica si respectarea bunelor conditii de agricultura si de mediu. De exemplu, iarna, agricultorii nu trebuie sa supuna terenul vinturilor puternice si sa-l tina acoperit 20% fie orz sau ovaz, fie nearat. Masuram prin teledetectie, filmam la cei care au ferme de peste 50 ha. In acest moment avem 247 de astfel de asociatii", a declarat Mitica Ichim, sef inspector Serviciul Control pe Teren al APIA. Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Vrancea avertizeaza fermierii ca nu trebuie sa arda miristile fara acordul celor de la mediu. In caz contrar pot pierde subventia pe unitate de suprafata, peste 50 de euro. (I. C.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.