Opinii

Vrancea Eroică sunt ei!

Ionel Sclavone
8 aug 2019 6050 vizualizări

Un tânăr a murit cu zile – încă unul !!!! – în Spitalul Județean din Focșani, unde s-a internat pentru că i s-a făcut rău. Nici un doctor nu și-a dat seama ce suferință îl încearcă și ce ar trebui făcut pentru salvarea lui. A murit pur și simplu.

În urmă cu câteva săptămâni, în același spital, a murit o femeie iar cu câteva zile și mai înainte, un nou născut. Pacienții mor în spitalul județean cu regularitate de ceasornic. La câteva săptămâni/luni, ziariștii mai află de câte unul.

Presa nu află, din păcate, și despre cei care se sting acasă, la câteva zile după ce au fost declarați vindecați și externați. Și ei sunt foarte mulți dar statisticile oficiale nu-i cuprind, nu-i iau în seamă.

Spitalul din Focșani nu mai este de multă vreme ceea ce ar trebui să fie, o locație în care bolnavii se vindecă. În ultimii ani a devenit un fel de cimitir al elefanților, în care pacienții se retrag să moară. Uneori cu bună știință, alte ori cu speranța că, totuși, vor avea parte de un miracol.

În județul acesta, altă dată bogat și prosper, la 100 de ani de la Bătăliile Marelui Război, supraviețuirea a devenit un act de eroism – Vrancea Eroică.

Eroi sunt vrâncenii care supraviețuiesc dar și cei care mor, cu zile, în spital. Eroi sunt cei care trăiesc, de la o lună la alta, cu cel mai mic salariu din țară, făcând eforturi demne de inteligența lui Einstein ca să plătească rate, chirii, întreținere și, în același timp, să asigure familiei cele necesare traiului, să-și educe copiii și să-i țină sănătoși. Eroi sunt și vrâncenii care se află departe de cei dragi, în țări străine, unde muncesc pentru un trai mai bun, încercând să-și țină familia unită, pe calea cea dreaptă. Tot eroi se numesc și aceia ce rezistă stoic unor autorități disprețuitoare și arogante care nu scapă nici un prilej să-i umilească și să le scuipe în față.

Pentru ei, însă, nimeni nu va cheltui 3 milioane de lei pe „evenimente de înaltă ținută“, ca să-i omagieze și să-i cinstească. Nici un oficial nu va organiza o ceremonie de comemorare, cu sobor de preoți, gardă de onoare și salve de tun la căpătâiul celor care au murit în spitalele în care ar fi trebuit să fie vindecați.

Acești vrânceni - și nu doar ei - unii ajunși pe catafalc înainte de vreme, alții ignorați de autorități, trași la față din cauza muncii epuizante, îndurerați după o rudă pierdută prin spitale, îngrijorați pentru ziua de mâine, reprezintă, mai mult decât oricine, Vrancea Eroică!

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.