Opinii

Schimbarea domniilor în PNL. Pentru cine „se aleg apele” cu adevărat

Ionel Sclavone
6 apr 2022 3446 vizualizări
Ionel Sclavone
Ionel Sclavone

Un vechi proverb, de pe vremea fanarioților, spune că „schimbarea domniilor, bucuria nebunilor” și definește foarte bine ce se întâmplă în PNL. Partidul a ajuns să schimbe cel de-al treilea președinte în decurs de aproximativ șase luni. De la Ludovic Orban, s-a ajuns la Florin Cîțu și urmează, cel mai probabil, Nicolae Ciucă.

Este evident că PNL este într-o criză acută de identitate și de cadre, incapabil să-și găsească drumul în politica actuală. Iar acest lucru generează instabilitate internă și, mai departe, neîncredere în rândul alegătorilor și în actul de guvernare. Sondajele de opinie și rezultatele în alegeri reflectă destul de clar acest lucru.

Liberalii au avut în 24 de ani, din 1990 și până în 2014, tot atâți președinți cât au numărat în ultimii opt ani. Lucrurile s-au rupt din 2014, când președinte a ajuns, după demisia lui Crin Antonescu, Klaus Iohannis. Din acel moment, toate soluțiile la care au apelat pentru conducere au fost doar improvizații neinspirate care au tras partidul în jos.

Chiar și Ludovic Orban a fost o improvizație, în ciuda mandatului său care a durat patru ani. Alegerea lui Orban în fruntea PNL s-a făcut după conceptul, pur românesc, „lasă-l bă că merge și-așa. Îl ținem până se strică și apoi mai vedem”. Și s-a văzut. Deși puteau să pună bazele unui partid modern, puternic, Orban și echipa sa nu au făcut-o, amăgindu-se că, odată ce au preluat puterea, vor fi veșnici. Nu au luat în considerare și factorii externi - alegătorii.

A urmat Florin Cîțu, care tocmai și-a dat demisia, și se pregătește Nicolae Ciucă. 

Cine sunt cei care au adus partidul aici?

Este de ajuns să priviți la cei care au provocat aceste schimbări: Emil Boc, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Raluca Turcan, cărora li s-a alăturat și Rareș Bogdan. Sunt aceeași indivizi (nu singurii) care au urmat, fără să comenteze, directivele lui Traian Băsescu, i-au înălțat ode și i-au scris pe dealuri cu oi, după care s-au dezis de el imediat ce a pierdut puterea. Sunt cei care au îngropat PDL-ul la alegerile din 2012.  

S-au lipit de Ludovic Orban, când a ajuns președintele PNL, iar apoi l-au dat jos, pe 25 septembrie 2021. Au pus bazele „echipei câștigătoare” care i-a stat alături lui Florin Cîțu în celebra poză de pe scările sediului PNL, de la lansarea candidaturii.

Tot ei l-au împins să scoată USR de la guvernare și să cheme PSD-ul în loc. Aceleași personaje, Emil Boc, Ghiță Flutur, Lucian Bode, Rareș Bogdan, mai puțin Raluca Turcan, au făcut parte din echipa care a negociat cu PSD și i-a pus PNL-ul pe tavă, la finalul anului.

Acum, au provocat demisia lui Florin Cîțu, de la conducerea PNL, și urmează să-l înlocuiască cu Nicolae Ciucă. Deși, tot ce-l recomandă pe acesta – ca și în cazul lui Florin Cîțu – pentru șefia PNL, este poziția de premier pe care o ocupă vremelnic. Nu este nici liberal (a intrat în partid înainte de alegerile din 2020), nici un bun politician și, cu atât mai puțin, un lider. Nu cred că cineva să poată identifica amprenta pe care actualul prim-ministru și-a pus-o asupra guvernării PSD – PNL. 

Pentru Emil Boc, Ghiță Flutur, Lucian Bode, Rareș Bogdan și ceilalți din spatele lor nu contează aceste aspecte și nici dacă PNL dispare din peisajul politic. Ei sunt supraviețuitori și se vor descurca, indiferent de partidul din care fac parte. Ieri a fost PD (PDL) azi este PNL, iar mâine, cine știe, poate PSD. PNL este doar un vehicul de etapă, cum a fost și PDL, iar dacă va ajunge în șanț, previzibil, vor urca în altul.

Își vor găsi un loc călduț, oriunde s-ar duce, motiv pentru care sunt dispuși să-și vândă „loialitatea” tuturor celor care le satisfac interesele de moment.

Dar, așa cum v-ați dat seama, de altfel, schimbările din ultimele șase luni, nu ar fi fost posibile fără acceptul lui Klaus Iohannis. Și pentru el, PNL a fost tot vehicul de etapă ce l-a purtat de la primăria Sibiu, la Palatul Cotroceni.

Cauzele decăderii PNL  

Însă acești indivizi își pot face jocurile și conspirațiile doar pentru că PNL este un partid slab, lipsit de verticalitate și valori etice. Uitați-vă la liberalii de astăzi, de la ultimul membru până la cei cu funcții de conducere. Nici unul nu consideră că este o problemă să scuipe, azi, acolo unde, ieri, săruta.

Cel mai la îndemână exemplu, în acest sens, este cazul Ion Ștefan. Până și-a dat demisia din PNL Vrancea, toți colegii săi, fără excepție, se închinau la unui zeu: „cel mai mare ministru pe care l-a dat Vrancea”, „cel mai deștept”, „cel mai competent”, bla, bla, bla. Orice critică la adresa lui era strict interzisă.

După ce Ion Ștefan a părăsit partidul, cei care îl preaslăveau în urmă cu câteva luni sunt jenați când vine vorba despre el. Evită să-i rostească numele și ridică din umeri, refuzând orice discuție pe subiect.

Altul i-a luat locul pe piedestal și primește aceleași osanale: „Cel mai… și mai…”

Și încă un exemplu care confirmă cele de mai sus.

Membrii conducerii PNL Vrancea care au votat, zilele acestea, „în unanimitate” pentru înlăturarea lui Florin Cîțu sunt aceeași care, pe 24 ianuarie 2022, se înghesuiau să se pozeze alături de el, pe treptele Consiliului Județean și la sindrofia de după. 

Ei bine, aceștia sunt oamenii – fenomenul se manifestă, cu două sau trei excepții, în toate organizațiile PNL – care îl vor înlocui pe Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă. Oameni ghidați de spiritul de turmă, care fac tot ce li se cere, fără să-și pună întrebări sau, dacă își pun, fără să aibă curajul să-și exprime punctul de vedere în public.

Se întâmplă pentru că democrația, schimbul de opinii, simțul critic au dispărut din PNL. Au fost înlocuite cu supunerea necondiționată și autocenzura. Nimeni nu spune ce gândește de frică să nu fie sancționat dacă iese în afara liniei impuse de șef. Toată lumea aplaudă pe cel indicat și toată lumea își schimbă opinia față de el, la comandă, indiferent dacă este sau nu de acord.

Meritocrația și competența au fost înlocuite în politica de recrutare și promovare a cadrelor PNL cu lipsa coloanei vertebrale și nepotismul. La promovare contează mai mult cantitatea de afișe lipite decât, inteligența, competența, calitatea studiilor sau a muncii depuse.

De aceea la porțile PNL mai bat doar oportunisti în așteptarea unei ocazii potrivite ca să dea lovitura, șomeri incapabili să-și găsească un loc muncă sau rudele și amicii „de încredere”, dar total incompetenți, ai unuia sau altuia.

Concluzia este tristă

Alegătorii nu au încredere într-un PNL lipsit de viziune, care nu poate încropi o strategie politică pe o perioadă mai lungă de șase luni. Un astfel de partid se va bate întotdeauna pentru propriile-i mize, mărunte, iar nu pentru interesele alegătorilor. La astfel de politicieni, incapabili să-și construiască un partid solid, nu te poți aștepta să construiască o guvernare durabilă care să reziste în timp.

Cum și-ar putea respecta angajamentele făcute electoratului, când ei nu sunt capabili să respecte propriile înțelegeri, interne. Și sar, în funcție de vremuri, din barca lui Orban în cea a lui Cîțu, apoi în cea a lui Ciucă și tot așa. Ca să nu mai spunem că până mai ieri afirmau despre aliații din PSD, alături de care își doresc să candideze în 2024, că reprezintă ce este mai rău pe pământ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.