Opinii

Încă un pacient a murit la Spitalul Județean Focșani... Și ce dacă!

Ionel Sclavone
26 sep 2021 8047 vizualizări
Ionel Sclavone
Ionel Sclavone

Un pacient a murit, zilele acestea, la spitalul județean din Focșani. De fapt, corect este să spunem că încă un pacient a murit la spitalul județean din Focșani, în condiții suspecte. Este vorba despre un adolescent în vârstă de 17 ani, din Mărășești. Părinții spun că băiatul a fost lăsat să moară, efectiv, de cadrele medicale. Acestea n-au intervenit, deși starea adolescentului se înrăutățea pe măsură ce se scurgea timpul. Adolescentul a murit, după cum povestesc părinții, pe mâna doctorilor, care i-au făcut o injecție abia în momentul în care nu se mai putea face nimic.

Nu este singurul caz de la spitalul județean din Focșani în care medicii sau asistentele îi abandonează pe pacienții internați, dându-le doar un minim necesar din medicația din care au nevoie. Acesta este un obicei, o tradiție, dacă avem în vedere mărturiile celor care au trecut prin această unitate.

La spitalul județean din Focșani pacienții mor, în condiții suspecte, de foarte mulți ani. În tradiția orașului a intrat o vorbă, dacă vrei să mori cu zile, te internezi la spitalul județean.

Pacienții mor atît de des, încât aici s-ar putea turna un serial cu detectivi de genul „Morțile suspecte din Spitalul Focșani” (merge la fel de bine „Crimele din Spitalul Focșani”, ca-n „Crimele din Midsomer”). Și s-ar întinde pe multe sezoane, inspirat din poveștile pacienților decedați aici.

La spitalul județean din Focșani moartea pacienților este un fapt divers. Subiect de bârfă între două asistente care se întâlesc pe hol:

„Vai tu, ce bine îți stă cu culoarea asta în păr… Auzi tu, să-ți zic una…Îl știi pe ăla tânăr, drăguț, cu ochi albaștri de l-au internat aseară, la Salonul 4, cu dureri de dinți? A murit, tu, dimineață, de peritonită … După program ce faci? Ieșim și noi, ca fetele?”

„Ieșim, fată, de ce să nu ieșim. Apropos de morți, să-ți zic și eu una bună. A murit și puștiul ăla de 16 ani, de i-a pus doctorul X piciorul în ghips. Știi că se tot plângea că are dureri în piept. Cine s-ar fi gândit, fată, că are probleme cu plămânii? Noi puneam pariu că durerile din piept sunt de la zgârietura aia din călcâi. Să-mi spui și mie, tu unde ai găsit nuanța asta de ojă, că eu caut de ani de zile?”

Am citit undeva povestea un medic emigrat la Londra, care este diferența dintre sistemul de sănătate britanic și cel românesc. Astfel, cel dintâi, sistemul britanic, este centrat pe pacient și pe interesul acestuia. Toată lumea trebuie să se poarte frumos cu bolnavul, iar cea mai mică plângere a acestuia este tratată și rezolvată cu toată seriozitatea. Mai mult, acesta primește scuze, din partea conducerii, pentru cel mai mic inconvenient.

De partea cealaltă, sistemul medical românesc este centrat pe interesul medicului. Important este ca medicul să fie mulțumit, motiv pentru care îi este permis să țipe la pacient, să-l trateze cu sictir, să-I pună un diagnostic eronat și, din când în când, de ce nu, chiar să-i provoace decesul.

Într-o asemenea situație, o spun cu tot cinismul, iar cine nu-i de acord mă poate contrazice, toată lumea se învârte în jurul doctorului, îi caută scuze, alibiuri, îl acoperă de hârtii justificative.

Câți medici ați văzut puși sub acuzare, de vreun procuror, pentru moartea unui pacient?  

Despre scuze față de pacienți sau față de familiile acestora nici nu poate fi vorba. Dimpotrivă, rudele trebuie să se uite la medic, indiferent de suferința prin care trec, ca la un zeu. Ca la un mic Dumnezeu care le știe pe toate și are puteri nelimitate.

Iar pacienții continuă să moară pe capete, fără ca nimeni să fie tras la răspundere, fără ca cineva din conducerea spitalului să-și asume vreo responsabilitate sau măcar să-și ceară scuze.

Pentru că în spitalul din Focșani, la fel ca în majoritatea spitalelor de stat din România, este despre salarii, numiri politice, contracte de achiziții, para’ndărături plătite șefilor, de asistenți sau infirmieri, angajați pe ochi frumoși sau înregistrați cu gărzi fictive ca să mai primească un spor.

Ca să închei…

Aș fi putut să scriu aici despre persoane, să-i acuz de incompetență pe cei din conducere sau pe medicii care ar fi trebuit, dar nu s-au ocupat de pacienți. Dar, la ce ar fi folosit? Cui i-ar fi păsat? Numele celor despre care aș fi scris ar fi devenit, poate, subiect de bârfe pe hol, la o cafea, între asistente. Imaginați-vă voi dialogul. 

Altminteri, nimeni nu ar fi făcut nimic și nu ar fi luat nici o măsură pentru a îndrepta lucrurile.

Poate, cel mult, ar fi ieșit un politician, dintre cei aflați într-o campanie electorală permanentă, plini de realizări pe Facebook, care ar fi anunțat că s-a mai făcut un pas spre edificarea viitorului spital județean.

Un spital modern, echipat și dotat conform celor mai înalte standarde, dar unde conducerea va fi numită, în continuare, pe baza de cumetrii sau carnet de partid, cadrele medicale vor fi angajate pe șpagă sau pe relații, chiar dacă sunt incompetente, iar pacienții vor continua să moară pe capete.

Citiți și:Drama unei familii din Mărășești care și-a pierdut fiul în vârstă de 17 ani în Spitalul Județean Focșani. Acuzații după tragedie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.