Opinii

Domnului cetăţean (fără) de onoare Abeaboeru

Sorin Tudose
12 iul 2018 11398 vizualizări

De Sorin Tudose

Recent aţi primit titlul de Cetăţean de Onoare al Focşaniului, lucru care a contrariat pe mulţi, mulţi dar tăcuţi. Ei bine, nu-i şi cazul meu. Am să fiu fără menajamente şi o să vă atribui un epitet pe care hârtia îl poate suporta. Impostor. Asta sunteţi, în ciuda titlului onorific pe care l-aţi primit. Dumneavoastră nu sunteţi scriitor, nu sunteţi cercetător, ci speculator, oportunist. În materie de monografii sunteţi un fel de Sergiu Nicolaescu, anul şi monografia. În anii rodnici chiar şi două monografii. Totuşi, amândoi ştim că o astfel de lucrare necesită mult timp de documentare. Nu poţi scoate la iveală trecutul unei localităţi în 6-12 luni, îţi sunt necesari ani întregi pentru o lucrare ştiinţifică. De multe ori o astfel de cercetare implică un colectiv, nu un singur om. Asta ar fi valabil dacă aţi fi cercetător sau măcar pasionat. Dvs nu sunteţi nici una, nici alta. Descurcăreţ, aţi găsit o nişă pe care aţi exploatat-o la maximum. Aţi abordat primari pentru a le face “maculografii” iar aceştia, mai slabi de înger, poate chiar de bună credinţă sau de aceeaşi factură morală ca şi dumneavoastră, v-au pus la dispoziţie fonduri publice pentru a scrie cărţi despre comunele de le reprezintă. Nimic ilegal, nimic imoral. Doar că timpul costă bani, iar Vrancea are multe comune. Aşa că aţi gândit un sistem, un şablon. Se vede acest lucru încă din curpins, aproape toate fiind identice. Dar să o luăm cu începutul. Mai toate lucrările pe care le-aţi scris au titluri bombastice, fapt ce trădează lipsa de substanţă a acestora. În maculografia comunei Gologanu aveţi un capitol dedicat agriculturii, capitol întins pe vreo 15 pagini. Comparându-l cu acelaşi capitol al comunei Milcovul am constatat că este asemănător cu cel al comunei menţionate anterior. Dar ce zic eu asemănător, identic până la virgulă. Concret, 15 pagini de copy-paste dintr-o carte în alta!

O altă mostră a şablonului l-am descoperit în capitolul “Al Doilea Război Mondial”. “Pentru locuitorii ţării, cel de-al Doilea Război Mondial a avut, ca de altfel şi pentru sătenii comunei Valea Sării, multiple şi profunde urmări, atât pe plan economic, dar mai ales social. Acelaşi pasaj îl folosiţi şi în altă carte doar că înlocuiţi comuna Valea Sării cu comuna Paltin. “(…) ca de altfel şi pentru sătenii din comuna Paltin”, “(…) ca de altfel şi pentru sătenii din comuna Gologanu”. Capitolul referitor la perioada 1944-1989? Fraze întregi identice în mai multe din zisele monografii. Pe partea de imagine situaţia este şi mai jalnică. De exemplu, portretul lui Ion Antonescu, laitmotivul dvs imagistic, apare în monografia Milcovului cu legenda foto “un personaj foarte controversat”. La fel şi în Valea Sării, Gologanu, Paltin, Tătăranu – exact aceeaşi poză, exact aceeaşi explicaţie.

În 5 monografii!! Celebrul portret al lui Moş Ion Roată, soldaţii români la Cotul Donului, tancuri româneşti în Chişinău, Sevastopol sunt doar câteva din multele imagini pe care le-am regăsit în pretinsele lucrări, indiferent de comună. Din nou, aceeaşi imagine, aceeaşi explicaţie foto.

Fotografiile vechi sunt atât de pixelate încât un cititor din Paltin nu şi-ar recunoaşte păriţii dacă ar apărea în carte. Cele noi sunt în mare măsură foarte prost făcute, cu toate că suntem în era tehnologiei. Pozaţi trei cai diferiţi la culoare şi daţi ca explicaţie foto “rase de cai”din comuna cutare, fără a le nominaliza dacă într-adevăr sunt rase diferite. Vă desfiintaţi singur ca cercetător când la fotografii scrieţi “sursa internet”. La comuna Răcoasa prefaţa a fost semnată de un teolog de la Bucureşti, iar în poza cuvântului înainte apare un alt chip, cel al lui Dumitru Stăniloaie. Bun măcar că nu aţi schimbat domeniul, puteaţi să puneţi un portret de tractorist. Cărţile pe care le-aţi făcut sunt căznite, limba de lemn e la ea acasă, se simte bine între copertele nenumăratelor maculografii. Sunt urâte, respingătoare. Sunt meschine, exact ca eul dumneavoastră interior. Sunt aşa cum sunt pentru că nu sunt făcute cu sufletul, sunt făcute 100% pentru bani.

De ce scriu acest text? Pentru ca nu aţi avut bunul simţ să rămâneţi cu banii de pe maculografii, ci aţi vrut să fiţi şi cetăţean de onoare al urbei. De ce scriu acest text? Pentru că nu aveţi demnitatea de a fi cetăţean de onoare într-o singură localitate, ci vreţi să deveniţi cetăţean de onoare peste tot unde aţi scris cărţi. Pentru că titlul de cetăţean de onoare se acordă, nu se cere. Pentru că aşa cum oamenii cinstiţi umblă cu CV-ul pentru a-şi găsi de muncă, aşa aveţi dumneavoastră dosar dinainte făcut pentru a accepta titlul de cetăţean de onoare. Pentru că, parvenit fiind, vreţi să rămâneţi în conştiinţa publică drept mare om de cultură. Pentru că sunteţi un mare adunător de lauri, lauri nemeritaţi. Cetăţean de onoare al Focşaniului este Gheorghe Pastia, dumneata nu eşti decât un monument al imposturii. Aleluia!

P.S. Dragi oficiali ai primariei, atât eu cât şi voi pretindem ca iubim Focşaniul. Să îl finantaţi pe Abeaboeru să scrie monografia Focşanilor e ca şi cum v-aţi lăsa sănătatea pe mâna unui student mediocru la medicină. În prima zi a primului an.

 

 

 

 

 

                                 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.