Opinii

Nu doresc să am un punct de vedere

Ziarul de Vrancea
15 nov 2013 1552 vizualizări
În ediţia printată a Ziarului de Vrancea articolele mele apar la rubrica “Punctul de vedere”. Cred că redactorii nu au ales cea mai fericită titulatură şi am să vă spun de ce…

Fiind eu un tip cam şovăielnic, nu foarte convins că privesc oamenii, fenomenele din jurul meu, lumea în general, din unghiul potrivit, am început să fiu niţel complexat de indivizii hotărâţi, cu puncte de vedere bine conturate. M-am întrebat de ce nu sunt în stare să am şi eu un punct de vedere clar şi bine definit aşa cum au mulţi alţii. Prin urmare, m-am aplecat puţin asupra acestei chestiuni, să înţeleg ce presupune noţiunea. Iată ce am observat.
În primul rand, nu cred să existe două persoane pe lumea asta care să aibă puncte de vedere identice. Acestea sunt ca amprentele: unice. Poţi recunoaşte un om numai după ele: spune-mi punctul tău de vedere ca să-ţi spun cine eşti.
O particularitate interesantă este aceea că individul care are un punct de vedere despre un anume lucru nu poate accepta faptul că există persoane care n-au niciun punct de vedere despre acel lucru.
O altă particularitate ar fi că punctele de vedere se comportă ca nişte viruşi: cum dau de un organism slab, punctul de vedere se instalează fără dificultate, profitând de sistemul imunitar deficitar găsit. Punctele de vedere se transmit pe cale orală, de la om la om, de la femeie la bărbat, de la şef la subordonat, la un şpriţ, la coadă la ajutoarele sociale sau în mijloacele de transport în comun. Aceasta este transmiterea en detail, există şi transmiterea en gros a punctelor de vedere, cea pe care o face mass media. În acest ultim caz putem spune că avem de-a face cu o epidemie.
Sunt puncte de vedere despre orice în lumea asta, dar am observat că cele mai răspândite sunt cele despre creşterea copilului, fenomene paranormale, fotbal, politică, medicină, unde să-ţi petreci concediul.
Însă şi dintre acestea se evidenţiază o categorie: cele mai bine definite şi concentrate puncte de vedere sunt, evident, cele politice.
Aplecându-mă mai atent asupra acestui caz particular m-a frapat asemănarea punctului de vedere politic cu o noţiune de fizică pe care am întâlnit-o pe parcursul modestei mele cariere de cititor al cărţilor de popularizare a ştiinţei. Punctul de vedere politic este ca o singularitate gravitaţională, un punct cu un volum ce tinde spre zero şi o masă ce tinde spre infinit. Volumul îl putem considera ca fiind justeţea punctului de vedere, iar masa o echivalăm cu argumentele aduse în sprijinul punctului de vedere. Aşa cum singularitatea are o forţă gravitaţională imensă, atrăgând prin gravitaţie absolut tot ce se află împrejur, inclusiv lumina, aşa se întâmplă şi cu un punct de vedere politic bine definit: toate zvonurile, părerile, umorile, scenariile care se învârt în jurul acestui punct sunt atrase definitiv în el crescându-i, dacă mai e posibil, masa argumentelor. Şi în acest caz lumina rămâne captivă. Ai putea deci spune că un punct de vedere politic seamănă pe undeva cu o gaură neagră. Nimic notabil nu mai iese din ea. Şi chiar dacă unii fizicieni admit că dintr-o gaura neagră mai scapă mici informaţii, dintr-un punct de vedere politic ferm vă asigur din experienţă că nu mai scapă nicio informaţie.
Mai mult decât atât, aşa cum în aceste singularităţi gravitaţionale legile fizice tradiţionale nu mai au aplicaţie, ceva asemănător se întâmplă şi cu punctele de vedere politice, aici logica şi bunul simţ nu mai au aplicaţie.
Aflând eu toate aceste caracteristici ale punctelor de vedere am devenit reticent în a-mi dori să am vreunul.
Mi-am dat seama că mare dreptate are citatul care spune că: ”Orice om are un orizont intelectual; când acest orizont se îngusteaza el atinge dimensiunile unui punct, si atunci respectivul spune: “ACESTA ESTE PUNCTUL MEU DE VEDERE””
De aceea eu nu-mi doresc să am un punct de vedere, mai ales în ce priveşte politica, mă tentează mai mult să am un segment de vedere, o dreaptă, un unghi, un dreptunghi, un cerc mic, dar nu un punct…

 

Rareş CHINESCU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
òlè, acum 3814 zile, 12 ore, 4 minute, 37 secunde
Romanul ,are de regula acelasi punct de vedere cu sefu. Cand sefu. intreaba cat fac doi plus doi , raspunsul este: -Exact cat vreti d-voastra sa faca. Cei care au "vederi mai largi" ,au si citeste integral
R.A., acum 3814 zile, 13 ore, 38 minute, 50 secunde
Mestere,observ ca te dai cu sania pe filosofia lui Platon din "Mitul pesterii".Pe partea concreta ,daca sotia dumitale nu avea un punct de vedere exprimat prin a-i cere socoteala vanzatoarei citeste integral
vasile, acum 3814 zile, 19 ore, 10 minute, 23 secunde
De cand am citit titlul, mi-a venit in minte citatul de le-ncheierea articolului. Si dreptate are. Referitor la ce spune 'danb',chestie cu votul este o optiune,nu un punct de vedere. In citeste integral
danb, acum 3815 zile, 58 minute, 37 secunde
Desigur daca nu-ti place rubrica ar exista alternativa sa nu ti le mai publice deloc. Relativ la punctul de vedere politic este matematic de dorit sa ai un punct de vedere si nu un orizont pentru ca citeste integral
Rareş, acum 3814 zile, 19 ore, 33 minute, 44 secunde
danb Interesant punctul tău de vedere referitor la ştampila pentru votare...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.