Opinii

Smirnă şi catran în penultima lună a anului

Vasile Lefter
5 nov 2012 1221 vizualizări

Noiembrie îl pregăteşte pe decembrie. Patru ani vom trai sau vom vieţui. Vin alegerile!

“Noi, ce din mila Sfântului/Umbră facem pământului” am ajuns şi anul acesta în luna brumei mari şi a promoroacei, bucurându-ne că suntem încă sub scut, în marea bătălie cu efemera trecere prin univers. Noiembrie 2012 e o lună calendaristică plină, încărcată de trăiri creştineşti, dar şi de seisme laice.

„Citind” calendarul ortodox, suntem întâmpinaţi de patru sărbători însemnate, cu rezonanţă creştină: ”Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril”, ”Sfântul Ioan Gură de Aur-Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului”,” Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei”. Fiecare dintre noi îşi va umple sufletul cu mireasma sfintelor sărbători direct proporţional cu sâmburele de credinţă moştenit de la strămoşi. Ca mireni, ieşind în afara spaţiului sacru, în acest Brumar vom fi prinşi în vâltoarea unei noi campanii electorale, alegeri pentru Parlamentul României, o campanie ce se anunţă nici mai curată, nici mai murdară faţă de cele precedente.

Vom auzi discursuri rostite nazal şi emfatic asezonate cu promisiuni de lapte şi miere, vom fi vizitaţi pe la uşi şi pe la porţi de trimişi ai domnilor viitori deputaţi şi senatori care, desigur, candidează doar spre binele nostru, al vulgului, sacrificând liniştea propriei familii doar pentru câteva sute de mii amărâte de euro. Ca oameni, nu trebuie să trăiască şi ei?

Cetăţeanului de rând, adevăratului român, îi rămâne însă bucuria sărbătorilor lui Brumar, bucuria de a privi în fiecare nouă dimineaţă bruma din ce în ce mai mai albă de pe flori, truda pentru sporirea ozonului din aerul curat al apropierii iernii prin plantarea de pomi şi arbuşti de tot felul, garanţie a dăinuirii pe acest pământ binecuvântat şi apărat de Atotputernicul lumii. Dacă laicul se va armoniza cu sacrul, vom fi un popor ales şi iubit de Dumnezeu.

Ruga noastră se va ridica spre Sfânta Fecioară Maria:

“Dă-mi tinereţea mea, redă-mi credinţa

 Şi reapari din cerul tău de stele:

 Ca să te-ador de-acum pe veci, Marie!”

 Mulţumim domnului Eminescu pentru chemarea la “Rugăciune”! 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
eu, acum 4189 zile, 4 ore, 58 minute, 45 secunde
....ce sa alegi?!...ca totu-i de aruncat!..
semi-plagiatorul, acum 4189 zile, 8 ore, 9 minute, 24 secunde
Si asta este o rugaciune :– Doamne, de data aceasta vreau să mă rog pentru cei din jurul meu, fără a cere nimic pentru mine. Dă-i, Doamne, mamei mele un ginere chipeş, bogat cu vile şi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.