Opinii

Identitatea oraşului Focşani

Ziarul de Vrancea
26 sep 2012 1251 vizualizări
Spre surprinderea mea, oraşul Focşani s-a îmbogăţit recent cu nişte sculpturi în piatră. Ce reprezintă ele, este greu de spus. Poate că sunt nişte opere de artă.

Poate că domnul Liviu Nedelcu le înţelege semnificaţiile. Poate că au o semnificaţie edilitară ce ar trebui să ne facă să înţelegem mesajul abscons conţinut intrinsec.
De-o fi una, de-o fi alta, ştiu că nu contribuie cu nimic la o identitate culturală. În Bucureşti, când spui Piaţa Kogălniceanu parcă şi vezi statuia marelui unionist, ce dă identitatea culturală locului. În jur toate clădirile se pot schimba, dar statuia lui Kogălniceanu rămâne ca mărturie şi efigie a acelei părţi de capitală.
 Ce bine ar fi fost dacă şi în intersecţia Teatrului Municipal s-ar fi instalat statuia maiorului Pastia, sau a lui Cuza. Sau dacă în centrul oraşului Focşani, la „Ceasul Rău”, cum îi zice lumea, s-ar fi instalat statuia lui Duiliu Zamfirescu. Sau la intersecţia străzii Ştefan cel Mare cu bulevardul Gării, s-ar fi translatat chiar statuia lui Ştefan cel Mare. Putea şi vrânceanul să spună, că se întâlneşte în piaţeta maiorului Pastia, a lui Duiliu Zamfirescu, în rondoul arhitectului Mincu, sau al lui Cuza sau a lui Vlahuţă sau chiar a mamei Vrâncioaia.
Nu de alta, dar presimt că printr-o europenizare agresivă vom ajunge în curând să nu prea mai avem repere care să ne diferenţieze, să ne facă să ne reamintim de faptul că suntem vrânceni, într-un context european.

Gheorghe Andrei Neagu este prozator, promotor cultural, jurnalist, editor de presă literară şi fondator al revistei Oglinda literară din Focşani. Este membru în conducerea USR, Filiala Bacău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4230 zile, 15 ore, 51 minute, 59 secunde
Domnule Neagu, Ce bune ar fi daca cele scrise de Domnia Voastra sa fie receptate de Cine Trebuie. Dar, ma gandesc, pentru cei straini de Oras sau de Judet, sau de Tara (ca multi Romani sunt in afara citeste integral
danb, acum 4230 zile, 22 ore, 30 minute, 55 secunde
Mda, poate domnul Neagu nu realizeaza ca e o diferenta intre a-l sculpta pe Pastia si a lustrui un bolovan. Ca si Pastia a avut degete, picioare, ochi, etc. si astea nu poti sa le faci stilizate si sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.