Opinii

Din nou la şcoală

Ziarul de Vrancea
16 sep 2012 10252 vizualizări
Am 36 de ani şi merg din nou la liceu. Ȋn Suedia. O fac din mai multe motive: de plăcere, de nevoie (completarea studiilor în vederea admiterii la facultate), pentru că se poate, învăţămantul e gratuit, ba mai primeşti şi bursă de studiu, chiar şi la o varstă înaintată.

Politica lor de educaţie e foarte simplă: şcoala e deschisă pentru toată lumea!
«Pe vremea mea», adică acum vreo 20 de ani (dar cred ca şi acum), toamna se numărau bobocii, buchetele de flori, iar clopoţelul suna fix pe 15 septembrie. Elevii se adunau în careu în curtea şcolii, venea dirigu’ sau diriga să-şi ia efectivul în primire, se aplaudau discursurile oficialilor (viitorul se citeşte în manuale, am spart şi eu geamurile şcolii cand eram ca voi etc.), după care se mergea în clasă, se copia orarul de pe tablă şi se primeau manuale (asta cred că se întampla, totuşi, într-o alta epocă…).
Astăzi găsesc toate informaţiile pe internet şi am o relaţie de lucru cu profesorul care nu mai urcă pe piedestal, acordă audienţe şi-ţi răspunde la telefon şi mailuri. Primesc rapid şi desfăşurătorul cursului, cu informaţii pentru fiecare subiect dezbătut şi temele pentru acasă, inclusiv datele la care au loc testele de evaluare şi examenul naţional, dacă e cazul. Plus criteriile după care sunt evaluată şi notată. Ȋn sistemul suedez nu există bacalaureat, fiecare disciplină de studiu e sancţionată cu un test naţional. Există 18 programe naţionale de liceu, adaptate în funcţie de profil (12 profesionale şi 6 teoretice). Unitatea şcolară este înzestrată cu bibliotecă şi zeci de calculatoare. Ȋn sistem se găsesc mii de pagini de material didactic la care apelează profesorul în timpul cursului, dar la care au acces şi elevii. Ȋn aceeaşi măsură se găsesc şi programe de detectare de texte… plagiate în temele elevilor, care se trimit pe mail. Modelul suedez nu încurajează competiţia şi e chiar enervant să auzi cat de bun şi minunat eşti de fiecare dată cand deschizi gura. Profesorii nu reprezintă autoritatea absolută, n-au cum, doar se îmbracă în blugi şi-i tutuieşti. Parcă le e frică să te critice, să nu te superi cumva pe ei şi pe şcoală. Eşti pe culoarul tău, în competiţie cu tine însuţi, într-o cursă fără obstacole prea mari pe care o caştigi sigur. Vrei să obţii un record personal? Atunci îţi ridici ştacheta singur, înveţi mai mult şi ai «note» mai mari. Şcoala îţi asigură un minim de cunoştinţe şi posibilitatea de a învăţa cat mai mult la materiile din profilul ales. Orice schimbare de substanţă este anunţată şi pregătită cu caţiva ani înainte. Aşa că evoluţia ta personală depinde de tine. Profesorul nu caută să te prindă nepregătit, dimpotrivă, vrea să-ţi evalueze un maxim de cunoştinţe. Vrei să faci 2 ani într-unul? Se poate!
Ȋmi amintesc de manualele stufoase şi insipide de pe «vremea mea». Ba am şi predat după manualul pe care l-am folosit eu însămi pe vremea şcolii generale! Am învăţat despre autori pe care nu-i mai citeşte nimeni în afara anilor de şcoală (şi poate nici atunci), am studiat (la un liceu de profil umanist!) noţiuni de fizică şi matematică pe care le-am uitat chiar înainte de a le fi găsit o utilitate în viaţă. De fapt am terminat liceul fără să ştiu prea multe despre viaţa de zi cu zi, unde şi de ce se plătesc impozitele, ce profesie mi s-ar potrivi şi ce facultate să fac pentru asta, ce drepturi am ca cetăţean şi ce îndatoriri. Cat spaţiu ocupă viaţa în şcoala românească?
Ȋn ziua de azi şcoala nu mai poate concura nici cu internetul, nici cu televiziunea, să fim serioşi. Dar şcoala poate fi gandită altfel şi la noi: ea se poate folosi de aceste mijloace de comunicare în masă pentru a-i atrage pe tineri către ea şi a-i ţine în clasă sau în sala de studiu. Pentru asta e nevoie de spaţii şi dotări fizice, cantine, săli de sport, îndrumători specializaţi în activităţi extraşcolare… De resurse materiale, viziune pe termen lung şi voinţă politică. Pe care dintre ele nu le avem încă?

De loc din Focşani, Aida Baumler a terminat Şcoala Normală din Focşani, după care a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine la Universitatea Bucureşti şi cursuri postuniversitare de comunicare la SNSPA. După un an şcolar petrecut ca profesor la Colegiul “Al. I. Cuza” Focşani, a lucrat o vreme prin capitală, după care a început aventura internaţională. A plecat “din dragoste” în Franţa, a făcut înconjurul lumii cu vaporul, iar de doi ani trăieşte cu familia în Suedia, fiind mămica unei fetiţe de 3 ani şi jumătate. Acum este din nou “liceană", făcandu-şi un “update” la sistemul suedez de învăţămant.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Andreea, acum 4239 zile, 13 ore, 22 minute, 48 secunde
Un articol interesant si sincer, iar Aida este o curajoasa pentru ca s-a intors la scoala pentru a se integra mai bine in societatea suedeza. Se stie ca tarile nordice au sisteme de invatamint citeste integral
nicu, acum 4239 zile, 14 ore, 26 minute, 51 secunde
Cris, acum, ca te duci si tu in clasa intai, o sa inveti ca acea cratima de la "a-ti" este in plus si te face sa pari prost, imbecil, idiot, stupid, incult. Iar asta ar fi nedrept, fiinca tu citeste integral
nico, acum 4239 zile, 14 ore, 44 minute, 38 secunde
Daca vrei poti sa vezi diferenta. Acolo te pregateste pentru viata ,sa-ti poti castiga existenta in mod corect, cu o scoala care nu-ti distruge inclinatiile obligandu-te sa fii bun la toate. La noi citeste integral
vrancean, acum 4239 zile, 17 ore, 21 minute, 24 secunde
Un articol varza!!! Care este ideea principala?? Acum 20+ ani nici in suedia nu exista internet si se folseau aceleasi metode clasice; hirtia si creionul! Se numeau licee de cultura generala: la uman citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.