Opinii

Let’s do it, Vrancea!

Ziarul de Vrancea
22 sep 2011 1512 vizualizări
„Let’s do it” e de acum un fenomen.

 Ideea a plecat din Estonia unde în 2008 a fost lansată curăţenia într-o singură zi în toată ţara şi de atunci a fost preluată şi aplicată şi în alte ţări din întreaga lume. În Romania a ajuns în 2010, cînd 200.000 de voluntari au curăţat diverse areale naturale. Iar anul acesta, sîmbătă, pe 24 septembrie, o să încercăm din nou. Cu mai multă experienţă şi mai mulţi voluntari.
Ok, ştiu ce o să spuneţi. Şi de ce mă rog să fac eu curăţenie după alţii? Unde sînt cei ce trebuie să menţină curăţenia şi să-i pedepsească pe cei ce nu respectă asta? Vă răspund că mulţi dintre ei sînt implicaţi în această campanie. Pentru că nu doar cetăţenii participă ca voluntari, dar şi autorităţile. Plus multe firme care participă cu voluntari şi logistică. Plus ONG-uri, de mediu sau nu, plus mass-media care face ca informaţia să ajungă la cei dornici să se implice.
Bun, dar răspunsul la întrebarea şi de ce aş face asta încă nu vi l-am dat. Şi pentru că nu ştiu să răspund în locul dumneavoastră, o să vă dau răspunsul pe care mi l-am dat mie însămi după o scurtă, dar intensă bătălie interioară între...”eu oricum nu fac mizerie, nu simt că am vreo obligaţie pentru asta” şi ...”dacă stau pe margine nimeni nu o să ridice hîrtia aia”. În care a doua a cîştigat. Şi răspunsul e aşa. A face curăţenie pe 24 septembrie în toată ţara e mai mult decît o simplă ecologizare. O  acţiune de educaţie. Iar educaţie va trebui să facem mereu. Şi în asta cred. Educaţie copiilor care participă şi care poate nu or să mai arunce mizeria în pădure şi or să-şi tragă şi părinţii de mînecă. Educaţie celor care stau pe margine şi văd că alţii adună gunoaiele pe care nu ei le-au făcut şi se întreabă de ce. Educaţie autorităţilor care văd că cetăţenilor chiar le pasă de asta şi poate or să se străduiască mai mult să facă ceva pentru a fi mai curat lîngă apa şi lîngă pădurea de lîngă sat. Educaţie tuturor  celor care s-au obişnuit să le facă alţii, iar ei doar să strîmbe din nas cînd nu iese foarte bine.
Aşa că, dragi vrînceni, dragi vrînceni cărora vă pasă de cum arată pădurile şi apele şi toate zonele unde vă duceţi să vă relaxaţi în week-end sau în concediu, luaţi nişte mănuşi, saci şi strîngeţi pe 24 septembrie mizeria de oriunde în areale naturale, chiar dacă vă e teamă că nu va dura mult şi acolo va fi la fel. De undeva trebuie să începem şi cineva trebuie să o facă. Let’s do it, Vrancea!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
vali, acum 4604 zile, 11 ore, 41 minute, 16 secunde
N-am facut engleza,multi au picat la BAC,ce sa inteleg.Participati la mis podgoreanca?
val, acum 4604 zile, 16 ore, 33 minute, 12 secunde
Oamenii au fost obligati sa vina la actiunea asta pe baza de liste care au circulat prin Prefectura, CJ, Primarie, etc. Daca cei care au gandit treaba asta asa vor sa trezeasca grija fata de mediu, cu citeste integral
dana, acum 4605 zile, 40 minute, 13 secunde
Eu cred ca este o actiune buna si faptul ca se repeta poate ne va invata sa avem grija sa nu mai aruncam gunoiul oriunde, sa il punem in pubele.Dar stiu ca v-a trece mult timp ca românul sa fie citeste integral
db, acum 4605 zile, 17 ore, 13 minute, 53 secunde
Este desigur o actiune care merita atentie dar as semnala pericolul de a devia intr-o campanie de imagine pentru politicieni, deja Crangul Petresti s-a transformat intr-un fel de studio foto in care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.