Opinii

La bursa Zece pentru Romanica

Alina Mungiu-Pippidi
15 dec 2008 1098 vizualizări
S-a consumat o noua editie a concursului de doi bani organizat anual de Mihai Tatulici cu banii lui Sorin Ovidiu Vintu. Concursul cu pricina e un fel de bursa de oameni, în care organizatorii plaseaza cîteva persoane care spera ei ca într-o zi le vor aduce profit într-un amalgam de oameni deja celebri care pot aduce profit imediat.

Si, desigur, persoanele, oricit de notorii, care nu pot aduce vreun profit, de exemplu luptatori anticoruptie ca Monica Macovei si Daniel Morar, oricite premii ar lua ei in Europa (recent amindoi au primit mari onoruri), nu au ce cauta nici la coada clasamentului, ca e improbabil ca pot fi sunati vreodata sa li se ceara vreun serviciu.

Din pacate, alegerile care se tin odata la patru ani in Romania mai strica socotelile unor asemenea samsari de celebritati, pentru ca poporul are ideile lui proprii, desi organizatorii trebuie sa aiba grija sa nu o ia complet pe linga preferinta populara, ca se duce si bruma de credibilitate pe care o mai au. De exemplu, Basescu nu poate sa nu fie in fruntea clasamentului, dar cum pozitia lui e mai tare ca oricind dupa alegerile astea, lingaii de la acest concurs au venit cu ideea geniala ca seful statului sa cistige la doua categorii, si omul politic, si inspiratia anului. Buclucul este ca la favoriti cistigul e mic, ca toata lumea pune banii pe ei. La fel, femeile sefului nu puteau sa lipseasca, si iata ca fiica lui o scoatem pe locul doi la cei mai promitatori tineri politicieni, in ciuda faptului ca populare sint doar gafele ei, si bineinteles si doamna Udrea nu poate lipsi de pe un loc onorabil, ca inca e in gratii, dar ii dam un loc mai in mijlocul clasamentului, de unde poate la anul merge fie in sus, fie in jos, dupa cum devine cazul.

Investitiile mai vechi ale organizatorilor concursului au adus randamente foarte variate, cum se zice la Bursa. Mihai Razvan Ungureanu, preferatul concursului, a trebuit pentru moment tras pe linie moarta, ca regulamentul serviciilor secrete nu permite sefilor sa se poarte ca la concursul de modele. Ramine Ponta, care e in crestere, ca socrul lui a negociat alianta PDL-PSD, se poate vinde deja cu profit. Cu Gusa, il mai tinem un pic, desi nu sus, ca sa nu il vindem de tot in pierdere: la cota de azi ar fi dezastru, viitor politic zero, dupa ce ani de zile a tot fost plasat in fruntea clasamentului. Cu Nastase e si mai rau, il lasam sa pice pe locul zece si ultimul, nu are ce cauta nici acolo, dar ne e frica sa-l lasam sa alunece in afara clasamentului. Becali nu a gasit votanti de alegerile astea, dar e insa sus in concurs, in speranta ca actiunile lui mai pot gasi cumparatori la un pret mediu. Cam greu, ca pe toate canalele e vorba numai de anchetele lui la DNA si faptul ca vinde Steaua pentru datorii.

Clasamentele devin de tot rizibile cind ne mutam la actori sau la scriitori, unde gasim la un loc, intr-o dulce devalmasie, autori de gunoaie ca Pavel Corut cu autori care scriu despre ingeri ca Andrei Plesu, avantaj cota Corut, sau pe Nicoleta Luciu cu Radu Beligan. Ce imi place cel mai mult este ca intrari de calitate, gen Emil Hurezeanu, fiind oameni de ai casei, sint lasate pe ultimul loc (nu cumpara, nu vinde), sau pe locuri mediocre (Turcescu, ce coincidenta, sapte si la ziaristi, si la analisti), pentru a face loc unor noi intrari in forta (cumparati Mircea Badea, face audienta, poate il transferam de la Antena 3) sau Dan Diaconescu. Ce sa mai vorbim! Cum putem afla din situl concursului, e foarte important procesul de stabilire a "criteriilor obiective" prin care sint definite "elitele" unei natiuni.

Emisiunea ar putea avea ca subtitlu: cum sa iti faci o elita de casa (daca unii oameni de calitate, ca Liiceanu sau Hurezeanu accepta sa stea linga ceilalti ca Becali sau Corut de pe aceasta lista, au trecut testul ingenuncherii) cum sa prostim poporul cu televizorul si cum sa ne facem de ris promovind cu totul alte valori decit acelea, putine, pe care le vad europenii la noi cind nu ne judeca pe criterii tatuliciene, ci europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 1 ora, 56 minute, 8 secunde
Sunt un umil privitor dar parerea mea ca profan mai bine zis ca simplu privitor "Zece pt Romania" a lasat de dorit,un ras ( Becali ,Badea etc )Sunt de acord cu zisele d-nei Alina Mungiu o apreciere citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.