Opinii

Alina Mungiu-Pippidi

Alina Mungiu-Pippidi
3 nov 2008 1638 vizualizări
Daca ar fi sa fac un top al prostiilor efectuate si declarate de demnitarii romani in ultima perioada nu mi-ar ajunge spatiul unui ziar intreg

Pana si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care ramane o figura eminamente pozitiva in balamucul romanesc, tot asa cum independenta BNR este marea realizare institutionala a tranzitiei (tara ar fi fost in ruine daca politica fiscala era in mina guvernului minoritar in acesti ultimi doi ani), pana si el a inceput sub presiune sa cheme directori de banci să-i ameninte ca vand lei contra valuta, procedeu, vorba aceea, complet legal. In sfarsit, are scuza ca o face de teama sa nu ne loveasca criza capitalismului global pe trecerea de pietoni, vorba lui Dinescu. Care o fi scuza celorlati insa?

Locul 1 l-as acorda de data aceasta ministrului Sanatatii si deciziei de a elimina plafonul la compensate, care a tinut vreo saptamana. A propune asa ceva cand casele de asigurari sunt si au fost cronic datoare la farmacii chiar cu plafonul limitat actual numai ca sa te voteze lumea repede, cand inca nu se prinde ca asta e a oferi cuiva pielea ursului din padure, e totala inconstienta. Bravo romanilor ca nu au spart imediat vitrinele la toate farmaciile ca nu capata medicamente gratis si integral, desi propriul nostru guvern ne da indicatii ca asta e de facut (in timp ce programul realist, de a elimina coruptia si proasta administrare din minister si casele de asigurari nu intereseaza pe nimeni). Dar ma tem ca distractia e numai amanata, ca si intrarea in vigoare a legii.

Locul 2 l-as acorda primului ministru pentru ca nu s-a putut abtine si a dat afara pe directorul agentiei autonome de telecomunicatii, dand o ordonata de urgenta care reorganizează chipurile agentia, de fapt o ia sub control in ciuda legii europene care prevede ca trebuie sa fie strict autonoma. Consecintele sunt imediate, ordonanta pierde in justitie la Bucuresti, la Bruxelles lumea se agia si ne ameinta cu Curtea Europeana de Justitie, etc. Ce licitatie o fi la fost la rand de a devenit agentia asta brusc cuiul in talpa guvernului? Pretextul oficial este ca nu ne-au aparat bine de emailuri spam, daca va puteti imagina. X-files curat.

Locul 3 il merita seful statului pentru promulgarea necurajoasa a salariilor profesorilor dupa principiul ca altii au bagat ouale in foc, dar eu nu o sa le scot cu mana mea numai ca sa fiu mai bun decat ei. Just, altii le bagasera, in frunte cu liberalii care acum se vaita ca dam la anul faliment, dar totusi as fi vrut sa-l vad pe Basescu ca le scoate, chiar daca pierde citeva voturi. Ca nu stie nici el, si nici nimeni daca intr-adevar nu ne ia dracul la anul pentru prostiile pe care le facem de un an incoace, culminand cu asta. Si daca se termina cu anii nostri de prosperitate as vrea sa vad la ce-l mai ajuta daca se alege al doilea mandat.

Locul 4, un loc cu totul mediocru, revine liderului PSD, Mircea Geoana, care a promis 25000 euro prima de revenire in tara celor care lucreaza in strainatate (ca mine). Nu numai ca nu are el 25000 de euro sa ne dea la fiecare, ca presupunand ca doar o sută de mii din cei 2 milioane plecati il iau in serios inseamna 25 de miliarde, asta mai lipseste bugetului, dar e chiar jignitor sa presupui ca oamenii pleaca numai din cauza banilor. Ia sa pensioneze el pe Hrebenciuc, sau sa-l trimită pe Nastase la tribunal sa raspunda odata pentru gresia si termopanele lui, si va fi surprins sa vada cati oameni revin acasa ca vor considera ca Romania e pe drumul cel bun.

Locul cinci, ultimul dintr-un clasament care ar putea fi interminabil, merge la consilierii anonimi ai lui Traian Basescu care au gresit cifrele salariilor de la ANL, punandu-l pe seful statului in situatia sa iasa sa spuna ca a fost gresit informat, iar apoi si-au inchis telefoanele ca sa nu ii găseasca presa sa ii intrebe cine e dobitocul. Frate, sper ca nu e unul care pregateste documente la Consiliul Suprem de Aparare, ca asa poate porni un razboi din greseala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 6 ore, 59 minute, 59 secunde
lasa-ne stimata doamna ca esti asa cum te arata si numele pipi - di.
, acum 739400 zile, 6 ore, 59 minute, 59 secunde
fane !!!, respecta-ti porecla si trimite mai repede vinul la centru !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.