Opinii

PLOAIA DE GALBENI

Alina Mungiu-Pippidi
6 oct 2008 729 vizualizări
Face, sau nu, sa va fie teama de criza financiara mondiala, daca locuiti în Romania si aveti, ca tot romanul, niste economii moderate la banca?

Raspuns: stati linistiti, recesiunea globala, daca nu e oprita de pachetele american si european de ajutor nu va face someri la noi, unde supapa antisomaj este lucrul in Vest. Nici nu va goli piata gri de munca din Italia si Spania de genul de oferta care atrage muncitorii nostri, adica slujbe care cer calificare scazuta, sint platite sub nivelul minim pe economie din tara respectiva si doar partial sau deloc impozitate. O lovitura mai grea ne-ar putea veni de acasa, daca bancile noastre, intre timp parte a sistemului european, nu doar ca afaceri, ci chiar ca proprietate, s-ar vedea decapitalizate. Creditele ar deveni imediat mai inaccesibile, multi oameni tineri nu si-ar mai putea lua case (dar foarte putini isi pot permite aceste credite chiar si acum), putine firme si-ar mai face planuri de dezvoltare, si cresterea noastra economica pe urmatorii ani, pe care majoritatea parlamentara si un guvern liberal iresponsabil au cheltuit-o cu anticipare, s-ar evapora precum fumul care de fapt este.

Mai tare insa decat efectele crizei internarionale, chit ca ea va lovi inevitabil filialele de la noi ale unor banci cu piata globala ma tem de ploaia autohtona de galbeni care s-a declansat. Parlamentarii au hotarat ca vor iesi la o pensie calculata pe baza anului cand au castigat cel mai mult, oricand ar fi fost asta, deci e destul sa fii trei luni parlamentar, la moartea prematura a vreunuia, si te-ai scos pe toata viata, ai prins bugetul de picior. Daca esti deja pensionar si te distrezi in Parlament, te mai carpesti si cu indemnizatia parlamentara. Ca sa nu trezesti invidii la oameni, mai ridici si mana de fiecare data cand vine vorba de banii altora, chit ca nu ai idee daca ei exista. E o ploaie de galbeni peste noi in plina criza financiara mondiala ce nu am mai vazut, fraieri ar fi toti cei care nu isi scot caciula si nu stau sub ea la plesneala. Dar nu exista asemenea fraieri, si vazand ce liberal imparte Parlamentul gaura de la covrig, toti bugetarii, cu functionarii publici in frunte, au inceput sa ambaleze motoarele. Cica vor face prefecturile greve. Nu le sfatuiesc. Sa nu descoperim ca traim la fel de bine cand sunt inchise ca atunci cand lucreaza. De ce nu o face Parlamentul greva, atunci chiar ca ar fi ziua si economia.

Iresponsabilitatea nu e doar de grup, si la nivel individual creste vertiginos, in orice caz in Bucuresti, capitala tarii. Daca economia noastra a mers bine in ultimii ani, indiferent de contextul international e din cauza ca au venit investitorii europeni, atrasi de preturile mici. De cand am intrat in UE am crescut in mod iresponsabil pretul la singurul nostru bun universal, mana de lucru. Investitorii straini in Bucuresti se plang ca nu gasesc pe nimeni sa angajeze cu 500 de euro pe luna. Soferii de taxi le tin prelegeri, le explica ca valoarea romanului a crescut de cand santem europeni la 1500. Numai ca, sa ne amintim lectia elementara de economie, pretul e atata numai daca se gaseste cineva sa cumpere la banii astia.

Or, e nemultumire mare printre investitori. Si am vazut multi dintre ei recent la un targ de investitii potentiale la Kiev. Acolo, intr-o tara cu peste 40 de milioane de oameni, disperarea de a intra in Europa e mare, cum era la noi acum cativa ani. Se fac tot felul de facilitati pentru a atrage investitori. Chiar UE, de teama Rusiei, a ajuns sa trateze Ucraina mai bine decat Turcia, o tara care avea perspective mult mai bune de aderare acum un an. Daca nu santem atenti, galbenii nostri cheltuiti dinainte de a ajunge in caciula se vor scurge pe la vecini mai modesti. De asta ma tem mai mult decat de scaderea bursei si devalorizarea monedei nationale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.