E posibila o guvernare PSD-PNL pe fata ?
"Starea natiunii", conform celor declarate chiar de presedintele tarii in fata Parlamentului pe 24 septembrie, fiind de-a dreptul jalnica: "in viata publica si privata, cetateanul pierde pe toate planurile". Pentru asta e de vina in exclusivitate "guvernarea Tariceanu", pe care domnia sa nu si-o asuma. E curioasa o asemenea atitudine publica, de parca presedintele tarii ar trai intr-o lume paralela premierului Calin Popescu Tariceanu: cind toti romanii stiu ca "presedintele jucator" a avut o mare contributie in decredibilizarea actului de guvernare. Degeaba declara premierul Calin Popescu Tariceanu ca "95 la suta din cele 930 de angajamente au fost indeplinite". Nici nu se mai pun la socoteala "pomenile electorale liberale, facute la presiunea social-democratilor" (vorba lui Ion Iliescu, e regretabil ca pomenile electorale se confunda cu protectia sociala). Acum, la spartul tirgului, stam cu frica in sin ca viitorii guvernanti, de dupa alegerile parlamentare din acest an, vor gasi vistieria tarii goala si ca are dreptate Th. Stolojan, viitor candidat la sefia guvernului din partea PD-L, ca si pomenile electorale (dublarea pensiilor si a salariilor in domenii strategice) s-au facut prin indatorarea Romaniei "pe consum, nu pe productivitate sau investitii" (datoria externa crescind de la 21 la 65 miliarde de euro; chiar ne sperie; in conditiile in care tot PIB-ul Romaniei e evaluat azi la 140 miliarde de euro). Cresterea economica fara precedent, cu care se lauda actuala guvernare e o poveste de adormit copii? Nu sintem, de drept, atent monitorizati de Uniunea Europeana?
E chiar prea de tot ce s-a intimplat in ultimii patru ani: partidul de stinga din Opozitie (majoritar in actualul Parlament), PSD, a sustinut "Guvernul Tariceanu", de dreapta, in timp ce partidul din alianta cu care a venit PNL la guvernare, PD (apoi PD-L), a intrat in opozitie, facind praf Guvernul (dupa ce a fost scos de la guvernare), alaturi de presedintele tarii, cel ce l-a numit pe premierul Calin Popescu Tariceanu! Ce sa inteleaga electoratul din asta? Ca buni s-au dovedit cei de la PSD, din Opozitie, care au sustinut PNL la guvernare, in principal, sa nu fie destabilizata tara? Practic, intrind in Opozitie fata de Guvern, PD-L si presedintele tarii au obligat PNL-UDMR sa accepte masuri de protectie sociala de tip socialist (impuse de sustinatorii lor din Parlament, PSD), care sa puna sub semnul intrebarii si deficitul de cont si deficitul comercial, si sa relativizeze reformele structurale cerute de Uniunea Europeana"¦
Joia trecuta ma intrebam aici daca e posibila o alianta "pe fata" PSD-PNL dupa alegerile din 30 noiembrie, vazind ca "in ascuns" ea a functionat perfect in ultimii ani. Daca PNL nu va lua nici 20 la suta din voturi, e clar ca premierul Calin Popescu Tariceanu pleaca. în conditiile in care PSD va da premierul (Mircea Geoana), cistigind 40 la suta din voturi (cum spera PSD, si unele sondaje il dau cistigator), va accepta PNL sa fie subordonat PSD? în politica totul e posibil, PSD si PNL pot avea un program comun de guvernare de tipul celui nescris din ultimii ani, socialisto-liberal (e in istoria PNL, de altfel, sa fie "rosii"; in vremuri interbelice, doar conservatorii erau "de dreapta"). în ultimii ani dreapta PNL si stinga PSD au demonstrat ca se inteleg pe domenii "liberalizate", cresterea economica fiind asigurata prin pirghii de dreapta, "capitaliste""¦ Daca-si dau mina PSD cu PNL inseamna ca avem de a face cu un "deficit de democratie", cum a declarat Traian Basescu recent? Sau se confirma ca "istoria a murit" si doctrinele nu mai conteaza la guvernare, asa cum crede electoratul postcomunist in majoritate?