Opinii

Politica, data pe mina celor santajabili

Liviu Ioan Stoiciu
4 sep 2008 1167 vizualizări
A trecut si vacanta politica legislativa de vara, parlamentarii s-au întors la munca, saracii, în ultima lor sesiune - care nu va avea alt rost decit sa lustruiasca alegerile celor doua Camere, din 30 noiembrie. Cu siguranta, actualii parlamentari corupti vor intra din aceasta saptamina în campanie electorala tacita, sa profite de imunitate si de pozitia publica ocupata (atacind politic , fara repercusiuni), pentru compromiterea adversarului (va fi si sarcina de partid).

Multi dintre ei nu se vor mai regasi in noul Parlament, oricit s-ar da peste cap (desi s-au perpetuat an de an de la Revolutie incoace), ei vor avea cosmaruri. Electoratul nu-si bate capul cu noii parlamentari (cu "noua clasa politica"), pe care el ii va alege. Parlamentul postcomunist e impopular, ocupa de regula ultimele locuri la credibilitate, n-are cum sa atraga simpatia electoratului acum. Un electorat indiferent, de atitudinea caruia mor de grija politicienii, ca ar putea sa vina la limita la urne, "cam 25 la suta", fiindca romanii vor avea parte de o scurta vacanta (de vineri, 28 noiembrie, pina marti, 2 decembrie; luni, 1 Decembrie, e Zi Nationala, libera legal) cu ocazia alegerilor parlamentare, si vor avea alte preocupari lumesti, plecind de acasa. Nici nu mai pun la socoteala ca electoratul, in majoritate, habar nu are cum se voteaza "uninominalul la parlamentare", daca va gasi o brosura cu zeci de candidati pe care sa-si puna stampila. Nici de faptul ca, de pilda, nu poti sa votezi in deplasare, ci numai in colegiul electoral de care apartii?

E interesant ca primele trei partide (si, s-ar putea, singurele care depasesc pragul de 5 la suta, inclusiv partidul etnic UDMR e in pericol sa nu treaca pragul, subminat fiind de un alt partid maghiar, rival, PCM; probabil se vor alia pina la urma), PSD-PC, PD-L si PNL si-au nominalizat premierii, desi nu-ti pot imagina cum vor putea forma o majoritate in Parlament care sa-i voteze. Toate trei partidele fiind constiente ca n-au cum sa cistige singure 50A1 la suta din voturi pe 30 noiembrie, sa aiba presedintele Romaniei motiv sa-l numeasca. Liderul Mircea Geoana si-a anuntat candidatura la sefia Guvernului, dar PSD abia pe 27 septembrie i-o va omologa in congres extraordinar, la fel europarlamentarul Theodor Stolojan, pentru partidul prezidential PD-L, care pe 12 septembrie va lua o hotarire oficiala. Numai actualul premier, Calin Popescu Tariceanu (a rezistat patru ani pe functie, adevarat record, in conditiile in care a fost calcat in picioare de presedintele tarii, Traian Basescu) e confirmat de PNL ca viitor premier. Normal ar fi ca toti acesti trei nominalizati la sefia viitorului Guvern (impreuna cu programul lor de guvernare si echipa ministeriala "din umbra" anuntata) sa devina locomotiva partidelor la alegerile parlamentare"¦ îi vedeti pe acesti trei premieri nominalizati, care se exclud reciproc, pe post de locomotiva la uninominalele parlamentare? Toti trei cunosc posibilitatile "sistemului" (Mircea Geoana a fost ministru de Externe, Th. Stolojan a condus Guvernul un an), vor fi ei impusi de electorat si automat de Traian Basescu, sau de o majoritate parlamentara conjuncturala? Sau vor fi impusi de serviciile secrete, nebagate in seama, dar care conduc Romania (ele fiind cele ce au dat economia si finantele pe mina fostilor securisti si activisti PCR, si politica pe mina celor santajabili)?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.