Opinii

Pareri reconfortante

Corneliu Condurache
4 apr 2008 1052 vizualizări
Ca sa realizam ce vremuri traim cu adevarat in aprilie 2008, in Romania europeana, ar trebui sa constientizam ce se intimpla cu noi in cruda realitate a acestor zile. Pai, iata, desi Vrancea are printre locuitorii sai inca in viata cetateni precum fostul detinut politic Ion Chiuchiur din Nereju - despre care ati putut citi in editia de ieri a Ziarului de Vrancea -, elevii judetului sint adusi in excursii electorale pe consistente fonduri publice la Focsani de vreo citeva luni bune, mai ales ca sa primeasca orare si calendare purtind pe ele chipul lui Marian Oprisan.

Tocmai pornind de la un astfel de aiuritor si kafkian context, merita aflate parerile cititorilor exprimate pe forumul site-ului cotidianului nostru, referitoare la articolul dedicat veteranului si detinutului politic anticomunist Ion Chiuchiur. Acestea contrazic cu siguranta, inca o data, iluziile unora ca romanii sint doar masa de manevra sau manipulare a politicienilor.

Fie si numai pentru asta pot fi considerate macar in parte reconfortante.

"Tot respectul meu pentru luptatorii din Rezistenta Armata Anticomunista, acesti mohicani din muntii Romaniei. Din pacate, astazi nimeni sau aproape nimeni nu mai face nimic pentru acesti patrioti care au vrut sa tina bocancul rusesc si bastonul comunist departe de trupul patriei. Bine ca macar cite un reporter mai bate din cind in cind la usa acestor romani destoinici ... chiar daca nu aflam decit povesti triste spuse din funinginea sufletului. Multi au fost doborti de ce s-a intimplat dupa 89 decit inainte. Saracia terorizeaza acum satele mai ceva de cum faceau comunistii si securistii in anii 50 si dupa. Si le ia oamenilor demnitatea. Felicitari sincere acestui om deosebit si ii doresc sa traiasca in pace cu conserva lui americana, cu amintirile lui acolo linga apa Zabalei. Dupa chip si dupa ce spune pare ca a dus o viata demna si s-a condus dupa alte repere morale decit cele care sint la moda acum. Sa-i cinstim cit mai sunt pe acesti veterani pentru ca in citiva ani nu vor mai sufla pe pamint. Vom citi despre ei doar in cartile de istorie. Numai bine, vrinceni, de undeva de departe."


"Ma gindesc ce s-ar fi intimplat cu acest om daca traia in America sau in Franta sau in Finlanda sau oriunde altundeva in afara lagarului comunist. Si, bineinteles, nu ar fi murit in razboi. Ce i-a oferit tara aceasta batrinului Chichiur?"


"Stima si mult respect pentru un om deosebit .Multa sanatate si viata lunga. Oare citi din cei care conduc destinele acestei tari

(panaramele din Parlament!) sint capabile de astfel de gesturi?! Un om umil si modest, cu o pensie pe masura si FAPTE DE MARE OMENIE SI SOLIDARITATE."


"Multumim ca exista romani cu viata exemplara. Acestea sint reperele noastre morale. Pacat ca romanii nu sint invatati sa le caute, sa le foloseasca si sa le inmulteasca. Aceasta e Romania eterna.

Sa fiti sanatos, domnule Chiuchiur! Nu-mi pare rau ca nu l-ati intilnit pe presedintele Americii, G.Bush, nu cred ca intelegea din gestul dumneavoastra decit ca s-ar fi impaunat cu "ajutorul " dat de americani in timpul foametei. Ce conteaza pentru America 50 de ani de comunism?"


"Nu trebuie sa dam vina pe americani pentru cei aproape 50 de ani de comunism. Vina trebuie sa o cautam in noi insine. Citi dintre cei care au trait in comunism pot privi viata cu seninatate asa cum o priveste acest taran din Muntii Vrancei? Un om simplu, fara prea multa carte, dar care a stiut sa spuna "NU\'\' regimului comunist. Daca ar fi fost mai multi asemenea lui, poate ca tara nu ar fi trecut prin cea mai neagra epoca din istoria ei. Cei care au trait din plin epoca comunista pot spune ca si-au irosit viata in zadar. Nu ca ar fi mult aproape 50 de ani de comunism, dar o viata avem, de care si-au batut joc altii. . .

Tot respectul pentru batrinul Ion Chiuchiur."


"Un exemplu de umanitate si de credinta in idealurile democratiei. A supravietuit unui sistem totalitar pentru ca a crezut in ceva. Din banii lui putini ajuta si pe altii. Ce om! Ar fi meritat sa fie adus la o intilnire cu reprezentanti SUA de ce nu impreuna cu Basescu si Bush? Americanii "faceau" din povestea asta mult mai mult, dar si asa tot respectul pentru articolul vostru!"


Nu stiu daca acest comentariu va ajunge la dumneavoastra! Imi place sa cred ca daca as fi trait in acele vremuri as fi fost unul din camarazii dumneavoastra! Unul care nu ar fi tradat CAUZA! Nu stiu insa daca, avind familie (copil), as fi avut taria de caracter necesara - cine spune ca da, ori este OM ADEVARAT (familia sa ar fi patimit multe) ori un mare mincinos!!! Sunteti un DAC adevarat, CA SI STRAMOSII: nu sinteti gata sa intoarceti si obrazul celalalt, palmuit fiind! Aveti toata admiratia mea! Sint profesor (nu de istorie, ci de stiinte exacte!) si sa stiti ca voi face cunoscut sacrificiul DOMNIEI VOASTRE tuturor elevilor mei! Va multumesc ca existati!"


Citii aici povestea veteranului Ion Chiuchiur: A pastrat 60 de ani o conserva de la americani



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.