Opinii

Norica si Monica

Alina Mungiu-Pippidi
23 ian 2008 901 vizualizări
Au existat odata doua tinere magistrate, Norica si Monica. Amîndoua absolvisera facultatea de Drept si au intrat în procuratura in mici orase muntenesti, prin deceniul opt al secolului trecut

Monica a traversat rutina acelor ani fara incidente. Norica a avut ghinion. Politia i-a adus pe unul Valerica drept faptaa al unei infractiuni pe care n-o savarsise si, cum era justitia expeditiva, Norica i-a si obtinut condamnarea. Cand politia a gasit pe adevaratul faptas insa, Norica si-a aratat caracterul. Nu a mai facut proces, s-a multumit sa le schimbe datele de stare civila ca sa inlocuiasca in puscarie pe primul cu al doilea. Astfel a reparat o eroare judiciara (un om fusese condamnat pe nedrept) printr-un fals (a fost inlocuit la pedeapsa cu adevaratul faptas, caruia nu i-a mai facut nici un proces, incalcandu-i-se dreptul la aparare). Norica a luat un avertisment, ca si sub comunism se faceau controale si se respecta o aparenta de legalitate.

Anii "â"¢90-"â"¢91 au gasit pe fetele noastre dand piept cu viata in posturi foarte diferite. Monica a refuzat sa faca dosare oamenilor nevinovati arestati de minerii chemati la Bucuresti de Ion Iliescu, pe care politia ii adusese la procuratura in loc sa ii puna in libertate. Alti colegi ai ei, precum dl. Cochinescu, care avea sa ajunga sef al Parchetului, au facut-o cu ambele maini. Norica a cunoscut o americană, Patricia Long, care voia sa adopte un copil. Desi era inca procuror, deci reprezenta statul, Norica a ajutat-o si a stati in schimb trei luni in America la ea acasa.

In 1991 ambele eroine ale noastre au cam fost impinse la marginea procuraturii. Norica, pentru cazul Long. Noi sanctiuni, si a trebuit sa plece din magistratura. Monica, pentru ca a scos de sub acuzare pe multi din cei arestati ilegal de mineri si a facut si un raport contra colegilor ei care retinusera abuziv si anchetaseră pe arestatii din Piata Universitatii. Aceia nu au fost niciodata sanctionati. Monica a plecat la studii la Central European University, unde a studiat cu Stephen Holmes, si alti mari juristi, si doi ani mai tirziu si-a luat diploma. Norica si-a trecut in CV ca a fost doctorand la Harvard la Kennedy School, in drept penal, desi Kennedy School nu da degree-uri in drept penal. A fost probabil la un seminar, si atit. Nu are diploma sa o arate.

Traseele celor doua merg de aici inainte in directii diferite. Norica intra in politica, fiind avocata, nimic nu o mai opreste. Mai intai in PNTcd. Cand acest partid nu mai prinde Parlamentul, in PNL. Monica devine un personaj favorit al Consiliului Europei, principala instanta politica a drepturilor omului din Europa. Procurori care sa lupte sa schimbe sistemul din interior sunt rari, si Consiliul incepe sa lucreze cu Monica si in Romania, si in alte tari. Acest lucru ii face sa turbeze pe Cochinescu si altii ca el, ideea ca au pe cineva in interior, care raporteaza totul la Strasbourg. Sunt anii in care justitia e tot mai plecata sub politic, se fac recursuri supreme in anulare la ordinul lui Iliescu din greu. Situatia devine de nesustinut, si in 1997 Monica Macovei se retrage complet din Parchet. "Demisionez, ii scrie procurorului general, Nicolae Cochinescu, in scrisoarea de demisie datorita incompatibilitatii dintre mine si dumneavoastra in felul in care percepem justitia si rolul parchetului intr-o societate democratica. Constatand ca sunteti inca la conducerea institutiei, demisionez eu". In acel an, urmand succesului CDR in alegeri, cariera Noricai incepe sa urce. Greu, pentru ca erau putine femei in CDR. E protejata primului ministru Radu Vasile, care iese din gratiile presedintelui Constantinescu dupa ce ies la iveala legaturi oculte cu Securitatea.

In anii care urmeaza, Monica Macovei devine cel mai popular consultant pe justitie din Europa de Est pentru Consiliul Europei, si din Georgia in Bosnia pregăteste judecatori si incearca sa construiasca sisteme judiciare independente. PD ii propune ministeriatul in 2004, cand este la Sarajevo, lucrand pentru Consiliul Europei. Nu are de ce sa ii ceara nimeni mapa profesionala: traseul ei este de notorietate internationala. Norica ajunge in acest timp in grupul Dinu Patriciu din PNL, cu relatii apropiate cu PSD. In toamna 2004 se fac chiar planuri ca PNL sa sustina pe Nastase in turul 2 contra lui Basescu, dar Patriciu nu reuseste sa castige majoritatea printre liberali. Monica ajunge ministru, si toate proiectele anticoruptie de pe hartie incep sa devina fapta. Norica va lupta consecvent contra lor, alaturi de colegi din PSD, PRM, PC si UDMR. Patriciu e anchetat de Parchet, ceea ce va mobiliza pe toti aliatii lui contra Justitiei. Trebuie neaparat ca aceasta sa fie din nou sub control.

Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, istoria se cunoaste. Parlamentul rasufla usurat ca nu trebuie sa se mai prefaca si o da afara pe Monica, garantul angajamentelor europene. Nimic nu o mai opreste pe Norica sa devina ministru.

Decit trecutul. si povara acestei simple comparatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.