Opinii

Bac(alaureat) 2016

Laura Patrascanu
15 iul 2016 3111 vizualizări
Am dat şi noi, generaţia ’97, bacul. Generaţia aia care a prins exerciţiul de gramatică de la evaluarea naţională cu două variante de răspuns corecte. (Şi, pană la urmă,… era subiectivă sau predicativă??). Generaţia care a prins schimbarea programei de admitere la Medicină Iaşi cu un un an înainte de examen. Generaţia care, cică, a primit subiecte uşoare la bac pentru că 2016 e an electoral. Atat de uşoare încat se strecoară singure, ca nişte şerpişori ai diavolului, greşeli mici mititele în subiectele de fizică, psihologie şi poate şi în altele.

Am dat şi noi bacul. Ne-am dus cu emoţii mai mari, emoţii mai mici sau emoţii lipsă. Ni s-a citit instructajul de 3 ori, pentru fiecare probă, ca nu cumva să facem vreo greşeală şi să ne ratăm şansa vieţii. Ni s-a spus că nu avem voie să facem niciun punctuleţ, niciun cerculeţ, nicio subliniere, ca nu cumva să ni se anuleze lucrarea şi să ne pară rău…Totul “SECRETIZAT”, să fie şanse egale pentru toţi, de te simţi cand îţi lipeşte acel chenar negru de parcă tocmai ţi-ai aruncat numele într-ogaură neagră a hazardului.
Începe examenul, dai tot ce ai mai bun din tine, ieşi mulţumit din salăşi, hop, la rezultate vezi că ai primit cu 1-2 puncte mai puţin decat te aşteptai. Ce ai greşit? Nu ştiişi nu vei şti vreodată. Poate ai greşit că ai dat examenul în Brăila. Se zvoneşte că cei care au dat la Cluj au fost loviţi din plin de săgeata norocului corecturii făcute la Zalău. Cică baieţii din zona Crişanei au fost permisivi şi darnici, acum… cei din Bacău care ne-au corectat nouă, cine ştie, n-or fi avut bec la lămpi cand au citit lucrările. Sau poate ai greşit că ai scris Ion, trebuia să schiţezi un Moromeţii, aveai şanse mai măricele.
Nicio medie de 10. La media 9,90, chiar şi la 9,80, îi tremura mana profesorului de nu-l lăsa să pună acel 10 rotund şi falnic. Oricum… şi acel 9,90 se ia greu… ai nevoie de cuvinte complicate cu mai mult de 5 silabe, d-alea de “să se mire proştii” de corectori. În cazul în care ai scris un eseu lipsit de aceste cosmetizărişi bucle ale limbajului, dar ai aceeaşi informaţie ştiinţifică… “ne pare tuturor rău, sper că 8 este o notă bună, poftim şi succes mai departe!”
Profesorii se distrează protejaţi de imposibilitatea elevului de a afla numele lor. Repet: profesorii se distrează! Se distreazăjucandu-se cu notele, cifrele, destinele elevilor. Şi uite asa, pentru că nu vor să fie seriosi (nu au chef, domnule, ce nu pricepi?), jumătate din lucrări trebuie reevaluate. Ce să faci?, n-ai ce să faci…Dar nici nu este o noutate prezentarea pe care o fac eu aici despre proba de bacalaureat. Deja ne introdusese domnul Cristian Mungiu în lumea asta a “secretizarii top secrete”, prin filmul cu un titlu foarte sugestiv: “Bacalaureat 2016”.

(Laura F. Pătrăşcan)


Laura F. Pătrăşcan, absolventă a Colegiului Naţional A.I. Cuza şi membră a Clubului de Jurnalism Tineret în (re)Acţiune de la Ziarul de Vrancea ne spune părerea sa despre Examenul de Bacalaureat de anul acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Stana Georgescu, acum 2839 zile, 4 ore, 11 minute, 27 secunde
Adolescenta are, in mare parte, dreptate.E bine sa stie insa ca sunt profesori si profesori. Mult succes, domnisoara! Sa nu pierzi dorinta de a lua atitudine.
scarbit, acum 2841 zile, 9 ore, 28 minute, 12 secunde
Esti dusa cu capu'. Articol mizerabil.
cici, acum 2840 zile, 16 ore, 11 minute, 16 secunde
ba nu e deloc dusa cu capul! uitati-va sa vedeti cate lucrari la romana au primit intre 0.5 si 1.4 puncte in plus! adica din 8 poti lua peste 9 numai pentru ca ai facut contestatie; dar cei care nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.