Opinii

Din categoria lucruri inutile la Focşani: Castelul de Apă din strada Vrancei

Marian Florin Dîrdală
4 apr 2016 9892 vizualizări
Construit în anii 1950-1951, Castelul de Apă a atras privirile celor care s-au apropiat de respectivul edificiu. Aşezat, din păcate, în marginea de nord a oraşului şi neavând o arhitectură deosebită, acesta a ajuns, după ce şi-a pierdut utilitatea pentru care a fost ridicat, un lucru inutil în peisajul urban, chiar şi pentru cei care îl au direct în administrare.

   Cei de la compania de apă susţin că nu se poate amenaja nimic în interior, pentru că - pe o parte - nu mai există scările interioare de metal care permit accesul la cupolă, dar şi din cauză  că spaţiul de deasupra, unde pe vremuri se pompa apă, pentru a fi distribuită cu consum mic de energie, sutelor de case din jumătatea de nord a oraşului Focşani, este apreciat ca fiind unul destul de redus pentru diferite posibile iniţiative. Se pare că lucrurile nu stau chiar aşa, deoarece, aşa cum rezultă din documentele fostei secţii de gospodărire locală a regiunii Putna, turnul a fost ridicat pe terenul fostului Sfat popular al oraşului Focşani, langă fosta şosea regională Focşani –Vidra, la o înălţime de 32.90 de metri şi cu o capacitate totală a rezervorului de 500 de mc. Valoarea materialelor şi a manoperei a fost de peste 4.500.000 lei. Prin urmare, respectivul edificiu nu era deloc neînsemnat, aşa cum s-a sugerat de curând, în contextul în care s-a mai scris şi despre celelalte turnuri de apă din cartierul Sud. Spre deosebire de acestea, care într-adevăr nu sunt tocmai potrivite pentru a se amenaja ceva acolo, la fostul Castel de Apă din strada Vrancei, chiar şi piciorul, fără să luăm în considerare partea superioară, sunt mai mult decât colosale, cupola având un diametru de aproximativ 24.40-30.20 m  şi o înălţime de 6.40-8.52 m, în funcţie de locul de măsurare. Dacă s-ar amenaja două paliere în partea superioară, pentru fiecare ar rezulta o suprafaţă de 500 mp, într-un cuvânt, loc berechet să se realizeze şi puţin din ceea ce s-a întâmplat la Castelul de apă din Drobeta Turnu Severin, cel despre care se consemnează pe site-ul televiziunii Digi 24, Castelul de apă din Severin, obiectiv turistic -Digi24. Acesta se înalţă falnic în centrul oraşului, şi-a păstrat destinaţia până în 1980, iar apoi a servit ca depozit. A fost transformat de curând într-un obiectiv pe care niciun vizitator nu poate să îl rateze.
"Este un loc foarte frumos de vizitat, foarte interesant, se vede superb!", a spus un elev care l-a vizitat. Zilnic, zeci de turişti şi localnici intră în castelul artelor, cum se numeşte acum, şi vizitează spaţiile expoziţionale. În vârf se ajunge fie pe scara cu 400 de trepte, fie cu un lift modern de sticlă.
“Este un edificiu drag, dovadă că multe zeci de mii de locuitori, de mehedinţeni, de români, dar şi de pe alte continente au trecut pragul clădirii”, a precizat Mircea Borcoman- istoric.
Despre turnul de aproape 30 metri înălţime se spune că ar fi prima construcţie de beton armat din Europa de Est. A fost construit de o firmă din Craiova, pe un proiect contrasemnat de Anghel Saligny. Autorităţile locale au reuşit în 2010 să acceseze un milion de euro cu un program european transfrontalier.
“La parter era o magazie cu scule şi utilaje pentru societatea care se ocupă de apă. Etajele superioare nu erau funcţionale deloc. În acest moment, prin investiţiile făcute îşi dovedeşte utilitatea”, a declarat Marius Screciu, viceprimarul municipiului Dr. Tr. Severin.
La ultimul nivel a fost amenajată şi o cafenea literară. Transformarea castelului a îmbogăţit viaţa culturală din oraş. Castelul a supravieţuit celor două războaie fără să fie atins. Sub ocupaţiile nemţilor a fost folosit ca punct de observare pentru artileria şi aviaţia militară.


Marian Florin Dîrdală


 

 Mai multe detalii sunt consemnate şi  pe www.cesavezi.ro/obiective-turistice/1...si-castele/1290-castelul-de-apă

Marian Florin Dîrdală este cercetător la Serviciul Judeţean Vrancea al Arhivelor Naţionale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
clubber, acum 3114 zile, 14 ore, 42 minute, 14 secunde
se poate face un club misto pe doua nivele ;)
nici, acum 3114 zile, 14 ore, 54 minute, 42 secunde
cei care au construit acest obiectiv, au demonstrat ca in 12 luni se poate realiza ceva.In zilele noastre, o asemenea lucrare, daca ar fi inceputa, cred ca nici in 15 ani nu ar fi terminata.Faptul ca citeste integral
emy, acum 3114 zile, 22 ore, 6 minute, 52 secunde
voi screiti doar sa scrieti. Uitati-va cum arata al nostru fata de cel din drobeta. al nostru e o constructie din pur beton armat comunsit, ala de la drobeta arata chiar forate fain din punct de citeste integral
focsaneanu, acum 3115 zile, 3 ore, 4 minute, 1 secunda
Inutil in starea actuala dar foarte util daca s-ar urma exemplul celor din Turnu Severin ! Dar cine sa o faca ??
nedumerit, acum 3115 zile, 4 ore, 30 minute, 38 secunde
deci, e sau nu inutil, ca nu mai inteleg nimic dup[ ce am citit articolul!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.