Opinii

Un sondaj inteligent, care te bagă la idei

Ziarul de Vrancea
1 apr 2016 1471 vizualizări
De curând a apărut pe piaţă un sondaj inteligent, aproape intelectual. Subiecţii sondajului au vârsta de peste 18 ani şi, conform celor spuse de IRES, sunt reprezentativi pentru populaţia adultă din mediul urban din România.


Să privim puţin rezultatele. Sunt, să le zic aşa, interesante şi m-au obligat la nişte mici consideraţiuni.
•    - Raportată la inteligenţa altor popoare, inteligenţa românilor e văzută bine: două treimi dintre respondenţi susţin că poporul român e mai inteligent decât alte popoare, într-o mare şi foarte mare măsură;
Eu susţin însă că poporul român nu este mai inteligent decât alte popoare, ci că este mai inteligent decât pare la prima vedere. Adică, de exemplu, decât pare în urma acestui sondaj.
•    4 din 10 respondenţi din mediul urban cred că femeile sunt mai inteligente decât bărbaţii, 2 din 10 cred că bărbaţii sunt mai inteligenţi decât femeile, în timp ce 3 din 10 cred că bărbaţii şi femeile sunt inteligenţi în aceeaşi măsură;
Să nu ne furăm căciula singuri: rezultă  că în timpul sondajului 4 bărbaţi erau însoţiţi de neveste, 2 au fost traduşi în dragoste, iar 3 bărbaţi sunt pur şi simplu oameni normali de inteligenţi. Bine, ar putea tot atât de bine ca primii 4 respondenţi să fie femei, următorii 2, bărbaţi, iar ultimii 3...bănuiţi voi... eu nu pot s-o spun pentru că poporul român este mai puţin tolerant cu minorităţile sexuale decât alte popoare. Care este, desigur, o dovadă de inteligenţă.
•    Trei sferturi dintre respondenţi se consideră a fi persoane cu multe idei.
Cu foarte multe idei, aşa de multe că nu se pot concentra doar pe una singură, să o ducă până la capăt. Vezi ideea cu autostrăzile: au început o sută, nu termină niciuna. Apoi, de exemplu, vezi cum fiecare ministru al Educaţiei vine cu idei noi de reformă a Sistemului şi aşa a ieşit un balamuc. Asta-i dovada că a avea prea multe idei este în sine o idee proastă. Şi uite aşa ajungem la următoarea întrebare unde găsim şi cheia problemei, pentru că nu este de ajuns să ai idei dacă nu şi...
•    În general, când vă gândiţi la câte idei aţi avut până acum, câte dintre ele aţi pus în paractică?
Cei care au răspuns: ”Nu este cazul/Nu am idei” sunt doar 1%. Asta este una dintre problemele noastre. Dacă am avea tipi fără idei măcar în jurul a 10% acum zburam din punct de vedere economic. Vă puteţi închipui, de exemplu, un om politic într-o funcţie mare să zică spăşit: ”N-am idee cum am ajuns eu pe postul ăsta, n-am idee ce mă recomandă în afară de faptul să sunt membru de partid! N-am deci nici cea mai mică idee cu ce se mănâncă funcţia asta şi nici n-am idei de ăstea de subtilizat  bani de-aici...ba parcă aş avea o idee, una singură, pe care chiar am s-o şi pun în practică:  las pe ăia de se pricep să conducă ministerul (societatea, unitatea...) şi eu mă retrag la partid”? Păi ăştia 10% iar cam băga la idei pe ceilalţi cu prea multe idei...
La noi, de fapt, face ravagii următoarea combinaţie fatală formată din cele ”Trei sferturi dintre respondenţi ce se consideră a fi persoane cu multe idei” care ”pun foarte multe în practică” deoarece  ”Două treimi dintre românii din mediul urban se auto-evaluează ca fiind într-o mare şi foarte mare măsură inteligenţi”.
Şi uite aşa, viaţa mea, viaţa românului mediocru, cel fără idei, nici măcar preconcepute, şi care, vorba ţăranului Creangă Ion, n-a fost nici frumos până la douăzeci de ani, nici cuminte până la treizeci, nici bogat până la patruzeci, şi sigur nici mai inteligent decât alte popoare până la pensie, este dată peste cap de partea genială a poporului român.
Să trecem însă la esenţa sondajului, la ”creme de la creme”,  cum zice intelectualul rasat....
•    Astfel, din totalul celor care au declarat că admiră un intelectual,  6% l-au indicat pe  Victor Ponta, 4% pe CV Tudor, 4% pe Klaus Iohannis, 4% pe Andrei Pleşu, 3% pe Traian Băsescu, 3% pe Mihai Eminescu.
Aici mă şochează scorul mare al lui Eminescu şi al lui Pleşu. Dacă Pleşu mai are o scuză, fiind destul de înjurat, deci cunoscut, ca ”intelectualul lui Băsescu”, ce caută Eminescu în propoziţie?! Pe ăsta nu-l înjură nimeni pe la televizor, iar după notele de la BAC notorietatea lui pare destul de scăzută. De unde-l ştie lumea pe ăsta şi, mai mult, de unde-l ştie de intelectual?! Al cui intelectual este el?!
În rest, nu sunt surprize, mi se pare normal ca poporul român, de altfel mai inteligent ca celelalte popoare, să-i admire pe intelectualii de marcă Ponta, CV Tudor, Iohannis, Băsescu. Vorba aia, fiecare popor pe intelectualii lui piere. Sau cam aşa ceva, nu mai ştiu precis, căci de, io nu sunt intelectual.

P.S. A nu se uita că subiecţii sondajului sunt  reprezentativi pentru populaţia adultă din mediul urban din România. Dacă erau din mediul rural probabil că cel mai admirat intelectual ar fi fost primarul sau poliţistul din sat. Păi ce, ăla nu scrie amenzi? Ca orice intelectual care se respectă, scrie cu pixul şi lucrează cu idei.

Rareş Chinescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.