Opinii

Dezvoltare urbană, oraşe inteligente şi o proiecţie asupra municipiului Focşani

Mădălin C. BLIDARU
21 iun 2015 2862 vizualizări
Cum arată un oraş inteligent, accesibil, inclusiv, bazat pe exemple de dezvoltare urbană, sustenabilă, pregătit să creeze reţele civice care au potenţialul de a-l regena. Cum arată un oraş pentru oameni? Cum arată un Focşani pentru oameni? Cum cred oamenii că ar trebui să arate Focşaniul în 2030?

De obicei, când ajungem la întrebarea cum ar trebui să arate ceva, mai ales o localitate cu 70 000 de cetăţeni cu viziuni diferite, întâlnim diferite clivaje, incoerenţe şi informaţii nevalidate ştiinţific şi foarte multe idei bune, dar răsfirate. Însă lipsesc câteva elemente: o viziune, un plan de acţiune şi consens pe câteva idei centrale. Sunt puncte realizabile, dar cum putem avea o dezbatere publică care să reflecte aproape 100 000 de cetăţeni aflaţi în diferite categorii sociale, economice, profesionale când nu avem dezbateri în care 1) nu sunt implicate majoritatea părţilor, într-un cadru cât mai larg, şi 2) mai mult de 0,1% din populaţia oraşului?

Dezvoltarea urbană sustenabilă reprezintă, pe scurt, un ansamblu de măsuri menite să îmbunătăţească condiţiile socio-economice dintr-o zonă urbană, în cazul nostru, fără a fi afectate generaţiile următoare, durabile, capabile să se autosusţină şi să aducă valoare adăugată comunităţii. Nu există o reţetă pentru aceste măsuri, există modele, la fel cum nu există, o singură soluţie, motiv pentru care am făcut introducerea despre nevoia unei dezbateri. Dezvoltarea sustenabilă se clădeşte pe o serie de principii de ordin economic, ecologic, social, cultural şi politic. 

Nu putem să vorbim de dezvoltare sustanabilă fără să ţinem cont de cetăţeni, fără autorităţi publice răspunzătoare în faţa cetăţenilor, fără cetăţeni informaţi, fără sprijinirea iniţiativelor locale venite din partea unor grupuri tot mai diverse sau cu piedici de ordin ecologic prin poluare, politic prin lipsa dialogului şi piedici administrative, social prin nivelul de sărăcie şi inegalitate. Aceştia sunt doar câţiva indicatori. La nivelul grupurilor de lucru de la Naţiunile Unite se vorbeşte în acest moment de aproximativ 100 de indicatori pentru măsurarea dezvoltării sustenabile prin obiectivele pe care le vor aproba în toamnă, toate având o latură locală. 

Privim adesea spre Occident şi ne dorim să ajungem acolo. De ce nu reuşim? Până acum mi-am dat seama că nu este vorba de determinismul istoric, de cel geografic sau cultural, ci de o problemă de natură funcţională.  Fac o paranteză asupra succesul modelului european, care este, cu mici excepţii, unul consensualist. Acesta stă tocmai în implicarea unui număr larg de actori în procesul decizional şi de executare, precum şi de abordarea sustenabilă pe care o promovează. Având un astfel de model, reuşeşti să implici numeroşi actori, reuşeşti să obţii feedback pentru idei şi chiar noi soluţii, transmiţi mai departe ideile principale indiferent cine guvernează şi ai un consens transparent şi inclusiv la nivelul societăţii prin putere, opoziţie, presă, societate civilă. 

Cum vrem să arate Focşaniul în 2030? Sunt 15 ani şi la începutul lunii iulie au loc Zilele Municipiului Focşani. Suntem pregătiţi să dezbatem, să avem o viziune de ansamblu asupra a ceea ce îşi doresc cetăţeni cu privire la dezvoltarea oraşului, o  viziune în care să existe şi puncte de vedere politice şi sociale, iar pe baza acestei viziune să asamblăm un plan de acţiune inteligent, bazat pe realitate, cu obiective specifice şi măsurabile, transparent, cu o serie de indicatori care să fie folosiţi în evaluarea progresului la fiecare 5 ani?

Problemele unui oraş sunt cunoscute cel mai bine de cetăţenii acestora, iar soluţiile pot fi obţinute la acelaşi nivel, iar fonduri europene pentru proiecte care pot moderniza oraşul pot fi obţinute cu o cofinanţare acceptabilă. Acesta acesta este unul dintre motivele pentru care îmi plac două oraşe care nu apar întotdeauna în topuri: Râmnicu Sărat şi Vaslui, dar care ştiu să atragă inteligent fonduri europene, fie că vorbim de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii urbane, de încurajare a economiei sau de dezvoltare a capitalului uman.  În plus, prin crearea unei reţele de organizaţii neguvernamentale şi de grupuri informale se poate acţiona la firul ierbii pentru dezvoltarea unor iniţiative mici. Îmi amintesc de un exemplu de acum câţiva ani, sprijinit de autorităţi, în care se începuse amplasarea unor coduri QR pe obiective. Astfel de idei aplicate, pe lângă cele mari, formează o componentă a unui oraş inteligent. 

Şi tot ajungând la mirajul unui oraş inteligent, acesta trebuie privit într-un cadru mai larg, în care este integrat în judeţ, astfel încât ştii în momentul în care ajungi în Vrancea ce poţi face în Focşani şi ce poţi face în Vrancea când intri în Focşani. Încerc să îmi amintesc dacă am văzut vreodată ceva care să mă atrag să vizitez Focşaniul, deşi este pe un coridor paneuropean, cu un potenţial turistic şi economic (este un oraş ieftin cu mână la lucru ieftină), aflat la două-trei ore de Bucureşti şi de aeroport. Una dintre problemele observate chiar şi în strategia de dezvoltare a oraşului ţine de faptul că este centrat doar pe avantajele oferite de oraşul propriu-zis, neluându-le în considerare pe cele oferite de judeţele şi regiunile în care se află şi care sunt apropiate; sunt aminite câteva oportunităţi, dar necorelate cu obiectivele oraşului sau cu planul urbanistic general. 

Rămâne, însă, problema generală: o viziune orientată spre piaţă, luând în considerare economia, antreprenoriatul, tradiţia industrială, atragerea investitorilor externi. Este aceasta o viziune de dezvoltare sustenabilă (din motive semantice nu folosesc dezvoltare durabilă) pentru anul 2015? Tradiţia industrială a oraşelor României este irelevantă în prezent (cunoaştem situaţia din Focşani) în contextul european al dezvoltării industriale, antreprenoriatul se dezvoltă prin intermediul altor viziuni (clustere, reţele, creativitate, oraşe virtuale, bazate pe IT), iar investitorii externi sau interni atraşi de mâna de lucru ieftină nu aduc valoare adăugată, din punctul acesta de vedere nefiind nicio diferenţă între strategiile de dezvoltare ale oraşelor din Bangladesh, în care se încearcă doar să se ocupe forţa de muncă, şi oraşul Focşani.  

Este nevoie de un alt model bazat pe o viziune axată anului 2015, în care elementele ecologice, sociale, culturale şi politice să fie la acelaşi rang şi să se interconecteze cu cele economice. Lipseşte o operaţionalizare a acestui model: dezbatere, viziune, plan de acţiune, monitorizare şi evaluare, asemănător procesului politicilor publice. Nu sunt necesare investiţii şi achiziţii publice pentru servicii de consultanţă pe redefinirea viziunii de dezvoltare, a planurilor şi strategiilor existente, ci doar avem nevoie de o reorientare practică spre modelul european al coeziunii socio-economice, consensului şi dialogului social, de angajament din partea societăţii civile (de facilitare a dezvoltării sale dacă întâmpină probleme) şi a politicului, de orientare spre elemente mai greu măsurabile precum cultură, cunoaştere, mobilitate, dezvoltare umană, valoare adăugată. 


Mădălin C. Blidaru este blogger, studiază ştiinţe politice la SNSPA, este pasionat de relaţii internaţionale şi se consideră un cetăţen european.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Andrei S, acum 3229 zile, 21 ore, 15 minute, 53 secunde
Un articol bun, proaspat si optimist dar induiosator de tineresc si de nerealist. Asa dealtfel cum ii sade bine sa-l scrie oricarui tanar de vreo 20 de ani, student plecat la facultate, care dupa citeste integral
Cetateanu' Vasile, acum 3230 zile, 8 ore, 36 minute, 50 secunde
Tragem concluzia ca politicienii si administratorii batrani si perimati nu sunt in stare sa aduca nimic nou in orasul cu monumente funerare in intersectii, iar "tinerii" ca acesta de față citeste integral
R.A., acum 3230 zile, 16 ore, 6 minute, 48 secunde
E ingrozitor cum poate cineva sa vorbeasca fara sa spuna nimic...Niste generalitati,imbracate in niste rahaturi de viziuni de 2 lei cu pretentii de solutii pt nimic.Neica,fa-ti un bine si apuca-te de citeste integral
ion, acum 3230 zile, 17 ore, 3 minute, 39 secunde
inca unu cu academia Stefan Gheorghiu
Gabriel Chelaru, acum 3230 zile, 18 ore, 54 minute, 9 secunde
Inainte de toate, inainte de orice actiune de dezvoltare economica sau de infrastructura, Focsaniul trebuie sa isi invite cetatenii la dezbatere, trebuie sa isi activeze elitele si sa le implice in citeste integral
Iulian, acum 3230 zile, 21 ore, 30 minute, 41 secunde
Incoerent, fără substanță... Ziar extrem de slab! Pe măsură colaboratorii "de weekend"
Ndeah, acum 3230 zile, 21 ore, 33 minute, 39 secunde
Blogger blogger, dar tot incoerent în exprimare... Dai cu neologisme în ochi, de parca ai putea să ascunzi lipsa de substanță.. Mdeah
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.