Opinii

Frica de modele

Ziarul de Vrancea
27 mar 2014 1906 vizualizări
Am trăit şi eu evenimentele din decembrie 1989. Pot spune că le-am aşteptat cu înfrigurare şi cu mare emoţie. În noaptea de 21 spre 22 decembrie eram la Bucureşti. Mă dusesem să-mi văd feciorii care erau la oaste la… Otopeni. M-am rugat Domnului să nu se stingă flacăra de la Timişoara, iar lozinca "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!” să aprindă toate inimile românilor.

Şi flacăra s-a aprins, "minunea” s-a produs, dar cum la noi "O minune ţine doar trei zile”, aveam să constat aproape instantaneu adevărul dureros al vorbei româneşti "Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor!”. Mai grav, aveam să constat că noii stăpâni au venit să ocupe România, nu s-o elibereze, iar prima dovadă a fost "certificatele de revoluţionar”. Câţi ţărani, victimele cele mai tragice ale comunismului, au primit asemenea certificate???
Afirmaţia mea ar putea părea nostalgică, dar nu pot să nu observ că "Revoluţia” a fost confiscată din primele momente, când încă nu se răciseră morţii căzuţi pe baricadele din Timişoara, din Bucureşti şi din toată ţara. Au început să apară tot felul de opinii: lovitură de stat, ziar de luptă împotriva comuniştilor, restituţio in integrum, nu ne vindem ţara, privatizare cu orice chip - adică hoţie la drumul mare, vânzarea drepturilor litigioase şi acum ultima monstruozitate care se întrevede la orizont "dacă România este în stare de război”, după modelul american, preşedintele ţării mai poate "stăpâni” acest popor încă o legislatură!!! Iată-ne în situaţia în care cineva s-ar bucura ca să avem război la graniţe.
Astăzi când mai sunt destui oameni care au trăit acele timpuri, cred că cea mai valoroasă istorie a revoluţiei române ar fi o "istorie a lozincilor” rostite de-a lungul anilor care au trecut din 1989. Acest lucru va putea demonstra adevărul adevărat. Cum a fost gândită la cald, o anumită direcţie şi ce s-a întâmplat ulterior: greşeală sau o trădare.
Să luăm pe scurt, aşa cum vedem noi, doar restituţio in integrum. Sunt de acord că trebuia făcută o îndreptare a celor umiliţi şi lăsaţi pe drumuri, dar "integrum” înseamnă… prea mult. Singurul bun care putea fi restituit "integrum” e doar pământul. Dar clădirile…!!! Poate sta în picioare o clădire în care nu s-a investit nimic timp de 40 de ani? Cine a ţinut în picioare aceste amenajări şi prin munca cui?
Celelalte ţări est europene au restituit bunurile în bani, în sumă fixă. Statul român s-a văzut cu o mare bogăţie pe care nu ştia sau ştia cum să o fure. Atunci au dat legea restituirilor în natură, iar justiţia şi alte instituţii oculte au complicat aşa de mult procedurile procesului de repunere în posesie până au apărut intermediarii - cumpărătorii drepturilor litigioase, care trag precum lupii din trupul ţării şi din munca noastră a tuturor.
Aşa a devenit ţara noastră o ţară pustie, cu cele mai multe clădiri şi pământuri abandonate…, încât îţi lăcrimează sufletul când baţi drumurile ţării, iar noi ne plângem de sărăcie. După Reforma agrară din 1921 s-a constatat că a scăzut drastic producţia agricolă datorită faptului că au fost împroprietăriţi cei care "nu-şi lucrau” pământul, ajungând să-l vândă pe nimic. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu restituirea făcută intermediarilor, aceştia nefiind obligaţi să muncească pământul. Aşa s-a ajuns la situaţia în care ţara noastră e vândută bucată cu bucată străinilor, fără nicio condiţie, privind fiscalizarea produselor pământului nostru. Iată una dintre monstruozităţile "revoluţiei”.
Desigur că ar mai fi multe lozinci care au circulat în timp şi care pot fi adevărate motoare ale societăţii româneşti, aflată astăzi într-o derivă nepermis de lungă.
Cel mai des folosit slogan în zilele noastre este "Nu avem modele!” Mulţi se întrebă şi chiar "răspund” la această întrebare: "Oamenii de bine nu se bagă în politică, sunt comozi!”
Nimic mai neadevărat! Clasa politică şi-a format o oligarhie, o "echipă” în care intră doar cei care fac servicii, mai marilor zilei sau care lipesc afişe. Pe nimeni nu interesează calitatea ştiinţifică, profesională, morală a celui chemat să administreze un domeniu. Imediat după alegerile electorale, toată lumea ştie cine va fi şef la nu ştiu care minister sau deconcentrat. Şi asta n-ar fi tocmai rău, dacă cel pe care-l chemăm în fruntea unui minister, deconcentrat sau instituţie publică, ar fi un specialist în domeniu, iar dacă ar supravieţui alegerilor ar fi şi mai bine. Expresia "Este numit politic, pare că vrea să spună că nu-i vinovat… sau…!”
Eu cred că noi, de fapt, fugim de modele, pentru că ne-ar împiedica să mai jecmănim. Adevărul acestei afirmaţii constă în faptul că s-au inventat tot felul de tehnicalităţi prin care să se pună botniţe celor care ar năzui să intre în viaţa politică sau administrativă, dar care nu urlă pe limba lupilor aflaţi la putere. Cum apare unul din afară, căţeii încep să latre: ba că a colaborat cu Securitatea, ba că e rudă sau prieten cu nu ştiu cine, ca şi cum meritul personal n-ar conta de fel. Ce s-a mai întâmplat cu profesorul Marga, adevăratul reformator al şcolii româneşti?? A fost mutat de la educaţie, purtat pe la externe, pe la I. C. R., pe unde, probabil nu avea competenţele cele mai bune, pentru ca apoi să fie tras pe linie moartă. Ce se întâmplă cu academicianul Dinu C. Giurescu. După ce a fost chemat în Senat, chiar acolo a fost izolat, în sensul că se discută şi se dau legi "pe şest…”.
Dacă faci parte din haită, nimeni nu te întreabă de sănătate, chiar dacă ai grămezi de bani pe care nu-i poţi justifica, chiar dacă îţi pui copiii, nepoţii şi… strănepoţii în funcţii foarte bănoase, dar fără nicio responsabilitate.
Pentru cei care nu fac parte din haită, chiar dacă sunt curaţi - sau poate numai din acest motiv -, s-a creat A. N. I., o instituţie monstruoasă, "tehnicalizată”, care "întâi taie şi apoi numără”, care întâi condamnă şi apoi judecă - o adevărată poliţie politică ce se insinuează chiar deasupra justiţiei, opiniile sale fiind anterioare faptului judecat.
Dovada cea mai pregnantă a fugii noastre de modele este astăzi cazul Mircea Diaconu. Întreb acum pe cei care doresc să mă contrazică, ce face Vrancea, Focşaniul, societatea civilă pentru sprijinirea lui Mircea Diaconu în lupta sa cu tehnicalităţile impuse de clasa politică aflată la putere, care îşi protejează sistemul de frica "modelelor” sau acesta nu este un model adevărat, care a ales să se implice în viaţa socială!!

 

Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
un elev, acum 3682 zile, 18 ore, 20 minute, 27 secunde
O observatie,amuzanta pe fondul ei :cand cineva indrazneste sa nu aplaude cu foc, ca la teatru,"productiile" dlui editorialist Neagu,se gaseste imediat un grup de cetateni vigilenti si citeste integral
un elev, acum 3682 zile, 18 ore, 42 minute, 29 secunde
@un cititor, va inselati, stimate domn.Dupa cum am spus, de data asta am ignorat stilul dlui profesor,desi ar trebui sa avem alte pretentii de la persoane cu pregatirea de profesor de limba citeste integral
un elev, acum 3682 zile, 18 ore, 45 minute, 27 secunde
@un cititor, va inselati, stimate domn.Dupa cum am spus, de data asta am ignorat stilul dlui profesor,desi ar trebui sa avem alte pretentii de la persoane cu pregatirea de profesor de limba citeste integral
un elev, acum 3682 zile, 18 ore, 46 minute, 23 secunde
@un cititor, va inselati, stimate domn.Dupa cum am spus, de data asta am ignorat stilul dlui profesor,desi ar trebui sa avem alte pretentii de la persoane cu pregatirea de profesor de limba citeste integral
viorel i. iancu, acum 3682 zile, 20 ore, 1 minut, 59 secunde
Nu poate Cineva sa faca o analiza a situatiei in care ne aflam si in care ne compromitem, ca incep imediat sa apara diferite concluzii legate de virgule cifre si altele. Mai bine incercam sa tragem citeste integral
Un cititor, acum 3682 zile, 20 ore, 10 minute, 1 secunda
Este incredibil cate polemici pot genera articolele domnului profesor Neagu. Lasati impresia ca va preocupa mai mult ideea de a critica tot ce scrie domnul profesor... pacat... daca ati fi putut citeste integral
un elev, acum 3682 zile, 18 ore, 18 minute, 25 secunde
@un cititor, va inselati, stimate domn.Dupa cum am spus, de data asta am ignorat stilul dlui profesor,desi ar trebui sa avem alte pretentii de la persoane cu pregatirea de profesor de limba romana.De citeste integral
un elev, acum 3682 zile, 18 ore, 49 minute, 16 secunde
@un cititor, va inselati, stimate domn.Dupa cum am spus, de data asta am ignorat stilul dlui profesor,desi ar trebui sa avem alte pretentii de la persoane cu pregatirea de profesor de limba romana.De citeste integral
un elev, acum 3682 zile, 18 ore, 49 minute, 46 secunde
@un cititor, va inselati, stimate domn.Dupa cum am spus, de data asta am ignorat stilul dlui profesor,desi ar trebui sa avem alte pretentii de la persoane cu pregatirea de profesor de limba romana.De citeste integral
Rareş Chinescu, acum 3682 zile, 21 ore, 59 minute, 7 secunde
Domnule Neagu, faceţi o confuzie teribilă: nu ANI l-a "condamnat" pe Mircea Diaconu. Curtea de Apel Bucureşti, Curtea Supremă şi Curtea Constituţională i-au constatat citeste integral
un elev, acum 3682 zile, 19 ore, 12 minute, 1 secunda
@Rares, ma tem ca dl profesor Neagu nu intelege nimic. Daca totusi o face, atunci ignora adevarul.Nu stiu care dintre aceste doua posturi este mai regretabila.
tristorianu, acum 3683 zile, 4 minute, 10 secunde
Atentie, UNELEV! Daca tot te angajezi la criticat-si nu-i rau s-o facem din cand in cand-vezi asta: ,,nimeni si nimic nu-l pot deturna ,,. Râde hârb de oală spartă.
Parfum, acum 3683 zile, 3 ore, 5 minute, 28 secunde
@Autor: 1) "Am trait si eu evenimentele din decembrie 1990." - asa incepeti articolul pentru ca apoi sa faceti referire la Otopeni si Revolutia din 1989. Tot respectul pentru serviciul citeste integral
un elev, acum 3683 zile, 5 ore, 53 minute, 32 secunde
De data data, trec peste greselile gramaticale,exprimarile fara sens,prolixe,constructiile bombastice,pilde incalcite si stilul dezlanat.Dl profesor de limba si literatura romana, un presupus model citeste integral
Alt elev, acum 3682 zile, 20 ore, 20 minute, 59 secunde
Confuziile sunt in dreptul mata, domnule "elev": in primul rand, confunzi LEGEA cu JUSTITIA.Pune mana pe o carte de specialitate si convinge-te! De fapt, recunosc in dumneate citeste integral
un elev, acum 3682 zile, 19 ore, 19 minute, 35 secunde
Dle alt elev, te-as provoca sa argumentezi...atat ceea ce consideri dta a fi o distinctie intre lege si justitie ( ! ),cat si presupunerile inepte de tzatza casnica ca as fi nu stiu ce coleg citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.