Opinii

… În spatele cortinei

Paula GROSU
24 mar 2014 1854 vizualizări
Galele Teatrale Focşănene, ce se desfăşoară în aceste zile la Teatrul Municipal Focşani, au devenit un eveniment cultural aşteptat şi pe care organizatorii săi - Teatrul Municipal şi Ateneul „Mr. Gh. Pastia” - îl dedică Zilei Mondiale a Teatrului, care se sărbătoreşte în data de 27 martie.

E un bun prilej ca publicul din Focşani să se bucure de spectacole de diverse genuri, predominând, totuşi, teatrul.
Aşadar, cumpărăm bilet, ne îmbrăcăm frumos şi păşim în sala de spectacol a Teatrului. Minunata sală ne primeşte în superbul ei „decor”, pregătindu-ne de spectacol.
Se sting luminile şi …
… În spatele cortinei emoţiile sunt maxime. Mai sunt câteva minute şi actorii vor uita de ei şi vor intra în lumea personajelor pe care le vor interpreta.
Dar, cum ajunge un actor să facă publicul să creadă povestea sa??!! O să spuneţi, cu talent. Da, e adevărat, cu talent. Dar pe lângă talent, câtă muncă, câte repetiţii !!!
Poate că mulţi dintre dumneavoastră îşi imaginează că „ce mare lucru?, după ce a învăţat rolul, regizorul îi spune actorului unde să se ducă prin scenă, se aprind şi se sting nişte lumini, se pune un decor, mai cântă o muzică şi e gata spectacolul”. Ce simplu ar fi !! Dar… Pentru a construi personajul actorul face un studiu psihologic al acestuia pentru a-i descoperi caracterul, slăbiciunile, preocupările, bolile, bucuriile, speranţele… Toate acestea se descoperă la faza de lectură a textului.
După creionarea personajelor se trece la etapa următoare, mişcarea. Aici, în scenă, în decorul spectacolului, se mai pot schimba anumite relaţii stabilite anterior, la lectură, observându-se că sunt mai juste în contextul mişcării.
Repetiţiile la scenă sunt definitorii pentru actor. Aici, el, prin Adevăr, Relaţie, Situaţie (ARS), „arde”, folosindu-şi imaginaţia talentul şi depunând multă, multă muncă pentru a deveni PERSONAJUL.
Toate acestea înseamnă studiu personal, nopţi fără somn gândindu-te ce îi lipseşte personajului tău.
 Repetiţiile cu costume sunt importante pentru ca acestea să devină parte inseparabilă de personaj, pentru ca actorul, prin ele, să aparţină unei epoci sau arealului în care are loc acţiunea.
Apropiindu-ne de forma finală a spectacolului, urmează repetiţiile cu lumini şi muzică. Amândouă au un rol esenţial în alcătuirea spectacolului, creând efecte vizuale şi sonore care subliniază acţiunea ce se desfăşoară în scenă.
Toate acestea fiind stabilite, încep repetiţiile generale, premergătoare premierei când…
Se sting luminile şi …
… în spatele cortinei emoţiile sunt maxime. Mai sunt câteva minute şi actorii vor uita de ei şi vor intra în lumea personajelor pe care le vor interpreta.   



Paula GROSU

Actriţă a Teatrului Municipal din Focşani, Paula Grosu joacă alături de colegii ei în spectacolele care au loc în cadrul Galelor Teatrale Focşănene, „Fericire Conjugală”, după A.P. Cehov, „Hamlet” de William Shakespeare şi „Încurcă lume” de A.D. Hertz, programate joi, vineri şi sambătă seara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
admirator al Thaliei, acum 3685 zile, 9 ore, 34 minute, 3 secunde
Felicitari pentru acest articol scris din suflet, doamna Paula Grosu. Ar trebui sa ne facem mai mult timp pentru Teatru.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.