Opinii

VOTUL EUROPEAN CA TERAPIE ANTISTRESS

Alina Mungiu-Pippidi
15 oct 2007 538 vizualizări
Merita sa va osteniti sa votati la alegerile europene de pe 25 noiembrie, după ce chiar oamenii politici au dat impresia ca nu merita sa le tinem? Nici macar viitorii europarlamentari, cu exceptia cîtorva fomisti, nu par prea entuziasti: au doar un an de mandat, iar promisiunile de a fi pe lista si pentru inca unul, viitor, cine stie daca vor fi respectate; au contributie financiara proprie la campanie, si indemnizatie modesta (Strasbourg e foarte scump - singurul motiv pentru care Parlamentul e acolo este că francezii tin cu dintii sa aiba si ei o capitala europeana).

Pentru partide, mai putin partidul democrat, care se lafaie in sondaje, alegerile vin inainte sa apuce sa se redreseze, presupunand ca viitorul le mai rezerva asemenea bucurii. Pregatit nu e aproape nimeni, desi raportez cu mandrie ca am cules aproape toate chestionarele pe care le-am distribuit in luna aprilie in care ceream partidelor sa isi precizeze poztÃia fata de temele principale europene. Pentru prima oara avem o idee cam pe unde se poziÃioneaza partidele noastre fata de subiectele europene, iar unele chiar au adoptat aceste poztÃii in sedinte la varf, exact asa cum ar trebui sa adopte poziÃiile si fata de politicile nationale, dar cum rareori se intampla, pentru ca de obicei vine fiecare cu un proiect scris de un grup de interese sau un consultant proaspat absolvent de la "Titu Maiorescu" pe care il baga direct in Parlament.


Diferentele de pozitie nu sint mari, ai cite sunt nu se datorează ideologiei, ci personalitatii celor care au avut misiunea sa completeze chestionarele. Liberalii sint cei mai tehnocrati si aplicati in acelasi timp, se vede mana Departamentului pentru Integrare. Democratii sunt corecti si ambigui, peste tot unde exista contradictii se feresc sa le rezolve transant. Ungurii sunt cei mai corenti, in pozitiile lor nu vezi nici o contradictie. Severin e ca intotdeauna preocupat sa se puna pe el in valoare, nu sa aiba o pozitie a partidului, ceea ce complica lucrurile la linia PSD. Pe linie de Moldova, Marea Neagra sau Balcanii de Vest avem cu adevarat pozitii comune, nationale, nu se intelege de ce ne hartuim pe aceste subiecte mereu. Pe cateva teme mari avem pozitii tipice de noua Europa, si juste, adica vrem o Comisie puternica, arbitru al concurentei, dar cu taxarea in zona nationala.


Ce incerc sa va spun este ca, desi trag nadejde sa organizam cateva dezbateri pe aceste teme, mai ales ca sa afle publicul despre ce e vorba de fapt in Europa, nu o sa auziti mari controverse, pentru ca nu sunt mari diferente intre patide. Din acest punct de vedere, puteti vota toate partidele parlamentare (minus PRM) linistiti, ca nu vor produce surprize dezagreabile in Parlamentul European. si nici acasa, pe teme sensibile. Desi pozitiile fata de organizarea administrativa (regiunile Romaniei) difera, linia generala este ca se va adopta o pozitie dupa ce se va vedea care e capacitatea de absorbtie a fondurilor europene in formula actuala, ceea ce e de bun simt (excepÃie face UDMR). Cum au spus in general cam toate, partidele vor vota cu familia lor politica din Parlamentul European (puteti citi in detaliu pozitiile partidelor pe www.sar.org.ro).


Pina aici, aveti probabil impresia ca nu prea merita sa va osteniti. As putea invoca onoarea tarisoarei, desi nu cred ca putem cadea sub 24%, media prezentarii la vot pentru primele opt candidate din Est in 2004. As putea invoca rolul Parlamentului European, dar am fost intotdeauna de parerea lui Eric Hobsbawm ca aceasta e o institutie redundantă, o grefa nereusita de democratie reprezentativa pe un proiect facut pentru o uniune de state. Recent am vazut ca 50 de oameni onorabili din Europa, politicieni si intelectuali, au semnat un document in care incearca sa intareasca rolul Comisiei Europene in politica externa in raport cu Consiliul (care reprezinta direct guvernele statelor membre). Nu vor reusi, mai ales cind apar lideri ca Sarkozy cu poziÃii de genul "Europa sint eu", sau sintem noi, citiva lideri. Europa de azi s-a intors in forta la ideea unei uniuni de state, cu Consiliul European in poziiia dominanta, Comisia Europeana in pozitie executiv-birocratica, cu mai putina initiativa ca inainte, iar Parlamentul cautand in continuare un electorat comun european care nu există si ocupandu-se intre timp cu subiecte simbolice, de la bazele CIA la amprentele digitale inregistrate la frontiera americana. Si cum in fiecare tara majoritatea publicului voteaza in functie de subiecte nationale, singurele care intereseaza, e greu de sustinut ca Parlamentul European e o institutie care reprezinta opinia publica europeana sau ca aceasta macar ar exista cu exceptia catorva teme insignifiante, precum cine a rapit-o pe micuta Madeleine.


Daca asa voteaza toti europenii, nu e nici o rusine sa facem si noi la fel. Mai ales ca noi chiar avem motive sa penalizam politicienii pentru politica nationala, mecanism care sta la baza votului european in mai toate tarile din Europa. Avem ministri pe care ii vedem la stiri cum iau acasa plicul cu mita. Pozitia unor asemenea politicieni, deloc niste exceptii, fata de fondul european social de ajustare la globalizare (despre care putini stiu) e mult mai putin importanta decat pozitia lor fata de plasa cu caltabosi. Subiectul nostru european de interes a fost si a ramas unul singur, distanta enorma intre comportamentul celor care conduc Romania si un veritabil comportament european. Oamenii pe care ii vom vota nu vor conta acolo oricum, nu va faceti iluzii. Numai dacă PRM face scor si reuseste sa sustina numeric grupul extremist din Parlamentul European vom ajunge pe Euronews (la rubrica Asa nu). Ca atare, sa votam ca sa pedepsim ipocrizia si nerusinarea celor care din ianuarie 2007 au inceput deja sa demanteleze legile trecute in 2006 ca sa fim primiti in Europa. E chiar o placere sa ai niste alegeri fara miza in care sa poti vota numai ca sa arati ca ai ajuns la capatul rabdarii.


Asa ca mergeti la vot. Mai metabolizati din adrenalina pe care o stringeti uitindu-va la televizor in fiecare zi, si asa scapati de stress. Alegerile europene sunt sanatoase, si din acest motiv le recomand tuturor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.