Opinii

Teribilă dilemă: sunt sau nu sunt băsist?!

Ziarul de Vrancea
4 dec 2013 2470 vizualizări
De când scriu în virtual, zeci de indivizi mi-au spus că sunt băsist, aşa că de ceva timp am început să mă gândesc mai serios la acuzele astea, renunţând la negarea categorică de altădată.

Mi-am spus: Chinescu, s-ar putea să ai o problemă, un viciu pe care tu nu-l conştientizezi, dar care iese în evidenţă şi deranjează.
Este destul de puţin probabil ca atâţia oameni să greşească în aprecieri, aşa că am mers pe zicala că atunci când unul îţi spune că eşti beat îl trimiţi la plimbare…sau la culcare; dacă îţi spun doi, te duci tu să te culci!
Aşa că ieri seara mi-am făcut curaj şi am încercat să rezolv dilema raţional, argumentat, compunând un articol document, un fel de mărturisire şoc, ca o spovedanie. Prin el încercam, în primul rând, să-mi justific simpatia inconştientă pentru preşedinte, aşa cum o percep ceilalţi şi, în al doilea rând, să pun pe baze ştiinţifice, solide, religia băsesciană. Aşa că am scris titlul mare, cu litere bolduite:” De ce îl iubim pe Băsescu!” şi dedesubt am pus punctele unul sub altul:1,2,3, 4,5…până la 10, ca un fel de decalog pentru uzul credinciosului băsist.
După ce am scris titlul, cuprins de un acut sentiment de jenă, am tras jaluzelele şi am închis bine uşa de la intrare. Am stins becul din tavan şi-am pus la veioză un bec chior. Mă simţeam cumva vinovat, ruşinat de demersul început. Atâţia ani de Antena 3 şi de talibani uselişti, atâtea acuze, atâtea invective, îşi făceau în sfârşit efectul.
La punctul 1 am început să scriu:” Îl iubim pe Băsescu pentru că…” şi m-am blocat! Din două motive: unu, nu-mi trecea prin cap de ce l-aş iubi pe Băsescu şi doi, am simţit mişcare la uşa apartamentului. M-am uitat pe vizor şi nu era nimeni, probabil că nervii mei întinşi la maxim îmi jucau feste. M-am aşezat iar la birou, m-am concentrat, am stat câteva zeci de minute pe gânduri şi am continuat:”…pentru că se simte o schimbare în bine în ce priveşte actul de justiţie.” Mi-am şters transpiraţia de pe faţă: „ţi-ai vândut sufletul lui Mefisto, nenorocitule!”, mi-am spus îngrozit. Aveam, în fine, dovada indubitabilă că sunt băsist. Ce altceva puteam fi dacă, după sute de argumente beton în care mi se demonstra negru pe alb că avem de-a face numai şi numai cu poliţie politică, eu credeam într-o asemenea enormitate?!
De la punctul 2 şi până la punctul 10 nu am ştiut ce să mai completez. Nu o spun ca o scuză, presupun că, oricum, primul punct mă discreditează (sau mă încadrează) definitiv.
Dar cum de-şi dau seama cam toţi interlocutorii mei că sunt băsist, de vreme ce în multe conversaţii nici nu se aduce vorba despre justiţie?!
Mă recunosc după vorbă, după port?! Ce mă dă de gol?! Cum din nişte vorbe aruncate într-o discuţie mă deconspir aşa repede?!
Uite, am râs de nişte liberali care erau extrem de surprinşi că „echidistanţii, moderaţii, profesioniştii, eticii de la Antena 3 îl atacă josnic pe Antonescu regizând din diferite cadre un material fals”. Adică ce s-a întâmplat de o „televiziune aşa serioasă şi nepartizană face lucruri din astea nedeontologice”!? Păi să nu te strici de râs când îi auzi? Bineînţeles, m-au făcut băsist…
Tot aşa m-au catalogat şi când mi-am spus părerea despre liberalii Sorin Roşca Stănescu, Fenechiu, Becali…Când am zis că este inacceptabil ca Antonescu să facă uniune cu securistul Voiculescu mi-au zis la fel.
Dacă zic de Ponta că-i unul dintre cei mai mari mincinoşi în viaţă, dacă-mi place Pleşu sau Cărtărescu, dacă nu-l înjur gros pe Băsescu, dacă sunt sceptic la zecile de dezvăluiri fulminante şi săptămânale ce-l înfundă de fiecare dată definitiv pe acelaşi Băsescu, dacă mă-ndoiesc că trăiesc în cea mai cruntă dictatură din estul Europei, de vreme ce văd că cel mai tăvălit personaj este însuşi dictatorul, dacă atrag atenţia că mai mult se vorbeşte despre Băsescu decât despre rezultatele unei guvernări de aproape doi ani (o guvernare sterilă şi lipsită de soluţii), dacă mă mir că o majoritate de 70% ce vrea binele ţării (!!), având Guvern, Parlament, mass-media, nu poate să limiteze acţiunile lui Băsescu cel rău, dacă zic că PSD, PNL, PDL sunt aceeaşi mizerie, dacă zic toate astea sunt catalogat, inevitabil, băsist.
Ei, şi când porţi asemenea etichetă infamantă, este aproape imposibil să mai fii băgat în seamă de cineva. Opiniile tale despre orice vor fi desconsiderate, ţi se va aduce permanent la cunoştinţă că „ei” nu sunt proşti să-i duci cum vrea „băsescu” şi ai lui, că „ei” sunt vigilenţi; vei fi întrebat cu cât eşti plătit ca să manipulezi lumea sau dacă eşti pur şi simplu dobitoc de nu vezi nişte adevăruri elementare. „Dezvăluite” chiar aseară la televiziunile prietene. Chiar dacă încerci să le spui că 2 cu 2 fac patru, cel puţin în matematica de zi cu zi, te vor privi cu suspiciune şi te vor acuza că induci în eroare opinia publică. Rezultatul este altul, TREBUIE să fie altul. Cel dorit de masele de anibăsişti, chiar de-ar face 5.
Trebuie totuşi să menţionez că mi s-ar mai ierta unele luări de poziţie dacă pun la pachet cu ele şi o …contrapondere.
Gen:” Ponta este cel mai mare mincinos…dar şi Băsescu este cel mai mare!!”, „ Antonescu a greşit când s-a aliat instituţional cu PC…dar şi Băsescu a ales soluţia imorală!”, „ PSD a baronizat România…dar şi Băsescu a făcut-o!”.
Mă gândesc însă ce fraze stupide ar ieşi când aş comenta un subiect, cum s-ar poticni ideile prin aceeaşi şi aceeaşi repetiţie. Şi ar mai fi ceva… Echivalenţele astea nu sunt chiar mereu echivalenţe…există mincinoşi mari, medii şi mici, există alianţe de voie şi de nevoie, baroni şi baronaşi… în esenţă toate sunt imorale şi demne de dispreţuit, dar…
Acum, recitind ultimile fraze, mă gândesc că poate au avut dreptate colegii mei de virtual: sunt, fără doar şi poate, un băsist nenorocit! Adevărul e că nici nu ştiu exact care este definiţia „băsismului”.
Îmi cer scuze tuturor celor care au crezut în mine…
P.S. Şi totuşi nu-mi place deloc de Băsescu…adevărat vă spun, dar cine m-ar mai crede acum!? Cred că sunt iremediabil compromis.

 


Rareş Chinescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
ceatateanu", acum 3795 zile, 15 ore, 26 minute, 31 secunde
Nu mai iubesc politicienii: -In campaniile electorale promit multe si nu fac aproape nimic -dau fasole cu carnati,caldari,pungi,pixuri ,paranghelii si obtin privilegii pentru ei si cei citeste integral
R.A., acum 3795 zile, 21 ore, 11 minute, 29 secunde
Cosorul lui Moceanu a fost inventat de Moceanu.....El are doua parti:partea lemn-oasa si partea fer-oasa.Basismul a fost inventat de Basescu....Basismul are doua parti:partea tali-ban si citeste integral
Rareş, acum 3795 zile, 19 ore, 39 minute, 58 secunde
R.A. Dacă ar fi să merg după logica ta şi să mă preocupe trecutul complex n-aş şti de unde să încep istoria violurilor neamului românesc. Zici să încep cu Băsescu...Dar de ce să nu citeste integral
R.A., acum 3795 zile, 18 ore, 1 secunda
Man,este suficient sa te intorci in urma cu 23 de ani si s-ar putea sa-l gasesti si pe Base printre altii...sau pe timpul lui Ceausescu si ....surpriza :hop si Base printre altii...ideea e ca sunt citeste integral
Vasile, acum 3795 zile, 23 ore, 11 minute, 32 secunde
Votez si eu cuu toata insiruirea de ''daca''...M-ai facut sa zambesc ,cand ai inceput sa scrii articolul, parca ascultai Europa libera pe timpul raposatului.Ma bucur ca exista un citeste integral
Rareş, acum 3795 zile, 16 ore, 40 minute, 9 secunde
Vasile, şi mie îmi place răspunsul tău şi l-am citit cu plăcere.
vica, acum 3795 zile, 23 ore, 25 minute, 29 secunde
tot ghiolban ai ramas danb...
dreptu ghe, acum 3795 zile, 23 ore, 30 minute, 3 secunde
basescu a trecut printro guvernare grea dar a stabilizat tara
danb, acum 3796 zile, 6 ore, 41 minute, 23 secunde
Definitia "basistului" s-a simplificat extrem de-a lungul timpului. Daca initial a existat o masiva miscare anti-PSD in fruntea careia s-a cocotat Basescu ulterior grupul ale carui interese citeste integral
Rareş, acum 3795 zile, 22 ore, 59 minute, 58 secunde
Alegerea Elenei Băsescu la Parlamentul European a fost, desigur, o ruşine. Dar ar fi de discutat dacă acea listă a fost impusă de Băsescu tatăl sau de priculicii din jurul lui, dornici să-l citeste integral
Vasile, acum 3795 zile, 23 ore, 2 minute, 59 secunde
@danb
Vasile, acum 3795 zile, 23 ore, 6 minute, 46 secunde
@vorba unui ziarist :ai si tu ''un punct de vedere''.O umila parere: n-ar fi mai bun un ''orizont"?
Gutza, acum 3796 zile, 6 ore, 54 minute, 27 secunde
Eu sunt basist si sunt mandru de asta!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.