Evenimente speciale

Zilele dinaintea Paştelui în Biserica Romano-Catolică

Ziarul de Vrancea
19 apr 2019 1359 vizualizări

În acest an, Biserica Romano-Catolică celebrează în perioada 18-20 aprilie 2019 cele trei zile sfinte care precedă marea sărbătoare a Paştelui. Aceste zile au o importanţă deosebită, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului.

Joia Sfântă. Joi dimineaţa a avut loc la Iași Liturghia crismei (a sfinţirii uleiurilor). Preoţii din toată dieceza (peste 300) inclusiv cei din parohiile romano-catolice din județul Vrancea au fost prezenți în jurul episcopului, și şi-au vor reînnoi făgăduinţele din ziua hirotonirii. În cadrul sfintei Liturghii s-au sfinţit uleiurile pentru catehumeni (cei care urmează să fie botezaţi), pentru bolnavi şi crisma (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoţilor, consacrarea altarelor etc.).

Joi 18 aprilie seara a avut loc în bisericile romano-catolice din dieceză Liturghia Cinei Domnului. Împărtăşania sau Cina Domnului, Preoţia şi porunca iubirii au stat în centrul acestei Liturghii. În biserica romano-catolică  "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" de la Focșani liturghia a avut loc începând de la ora 19:00 .După Liturghie, la un altar lateral, credincioşii au meditat  la pătimirile lui Cristos, rând pe rând, pe parcursul a trei ore de adoraţie şi rugăciune.

Vinerea Sfântă. După o tradiţie foarte veche, Biserica nu celebrează Liturghia în ziua aceasta. Seara se celebrează Patima Domnului. Altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfeşnice, nici feţe de altar. Celebrarea Patimii Domnului are loc la Focșani la ora 19:00 şi se compune din trei părţi: lecturi din Sfânta Scriptură (se proclamă Patima Domnului Isus Cristos după sfântul Ioan), adorarea sfintei cruci şi distribuirea sfintei Împărtăşanii. Ziua aceasta este zi de post şi de abstinenţă.

Sâmbăta Sfântă. Cristos este în mormânt, ca atare Biserica este în tăcere. Nu este nici o celebrare. Toţi sunt invitaţi să mediteze pătimirea şi moartea lui Cristos.

Noaptea Sfântă. Noaptea aceasta este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii, urmând îndemnul evangheliei, ţinând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i aşeze la masă. Întreaga celebrare a privegherii pascale are loc la Focșani începând cu ora 22.00. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor - stau în centrul atenţiei acestei nopţi sfinte. La finalul sfintei Liturghii dacă vremea o va permite se va merge în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, în jurul bisericii.

Ziua de Paşti. Liturghia zilei de Paşti se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez.  

Vizionați și:Ce înseamnă Săptămâna Mare și mai ales despre Triduumul Pascal, cele trei zile în care retrăim patima, moartea și învierea Mântuitorului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.