Evenimente speciale

VIDEO | Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, disidentul anticomunist care a condus Vrancea pentru 73 de zile, și-a lansat două cărți la Focșani

Ziarul de Vrancea
1 nov 2022 2034 vizualizări

Disidentul anticomunist Liviu Ioan Stoiciu, omul care a condus timp de 73 de zile Vrancea, în urmă cu 33 de ani, și-a lansat două cărți la Târgul de carte de la Focșani.

Târg de carte, ediție a XVI-a, 27-30 octombrie 2022 – Ziua 3

Lansare de carte - poetul Liviu Ioan Stoiciu, scriitoarea Doina Popa

Prezent la Focșani, la Târgul de carte, scriitorul și publicistul Liviu Ioan Stoiciu și-a lansat în prezența unui public numeros, cele mai recente apariții editoriale ale sale: <<De uz strict personal (Din anul Revoluției – jurnal. Și după 17 ani elegii ale unui accident)>>, Editura Junimea, 2022 și <<Luare aminte>>, Editura Rocart, 2022.

Formatul întâlnirii a fost unul interactiv, autorul, cunoscut dizident al regimului comunist din România, rememorând în fața auditoriului, momente premergătoare și din timpul revoluției de la 1989, la Focșani. Unele din personajele jurnalului fiind prezente în sală, întâlnirea de la Focșani cu domnul Liviu Ioan Stoiciu s-a transformat într-o veritabilă „lecție deschisă”, despre evenimentele din iarna anului 1989, de la Focșani.

Invitata acestui eveniment a fost scriitoarea Doina Popa. Într-o atmosferă plină de emoție, actorul Sorin Francu, director al Teatrului Municipal <<Maior Gheorghe Pastia>>, i-a încântat pe cei prezenți, printr-un recital de poezie din volumul „Stricarea frumuseții”, al scriitorului Liviu Ioan Stoiciu.

Moderatoare acestui eveniment a fost colega noastră, bibl. dr. Teodora Fîntînaru.”-Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

În legătură cu prezența sa în Vrancea și la Focșani zilele acestea, Liviu Ioan Stoiciu a transmis următoarele precizări pe Facebook: 

La Focșani, la Târgul de carte, lansarea volumelor mele «Luare aminte» (versuri) și «De uz strict personal. Din anul Revoluției...» (jurnal) - în organizarea Bibliotecii Județene Vrancea (director Oana Raluca Boian; prezentat de Teodora Fîntînaru; le mulțumesc nespus). Cu Doina Popa. Închinați la Mănăstirea Lepșa. Lansare, totodată, a antologiei de texte originale (coordonată de Teodora Fintinaru), în care sunt prezent alături de Doina Popa. O zi superbă de toamnă sufletească (am locuit totuși 15 ani la Focșani).” -Liviu Ioan Stoiciu

„Președinte de județ" pentru 73 de zile

Disidentul anticomunist Liviu Ioan Stoiciu, care s-a făcut remarcat prin versurile sale împotriva regimului comunist pe care l-a numit, la un moment dat, „totalitarismul ceaușist" și care a condus județul în primele 73 de zile ale libertății, nu mai știe dacă a fost revoluție în România. 22 decembrie 1989 l-a prins în Focșani, familist, recunoscut ca vechi „client” al Securității. Stoiciu a fost pus în fruntea celor care au condus coloanele de muncitori ce protestau pe Bulevardul Unirii. Acum crede ca «autorii» aveau nevoie de legitimitate și s-au folosit de cei care au luptat cu adevarat împotriva sistemului. Liviu Ioan Stoiciu a povestit în exclusivitate pentru Ziarul de Vrancea în anul 2008 ce s-a întâmplat in 22 decembrie 1989 la Focșani, dar și ce a urmat până în martie 1990, când a făcut definitiv un pas înapoi.

„Mi-am dat seama că am fost și eu unul din prea mulții naivi, pioni pe o tablă de șah politică, nevinovați, ce am crezut că «fac Revolutie» curată atunci, care să schimbe «orânduirea». (..) Nu făceam decât «să fim folosiți», să facem jocul «comuniștilor reformați în funcții», aceiași comuniști, din alte eșaloane ceaușiste, din păcate. Când am luat de seamă că pot deja să ajung o unealtă în mâna diavolului, m-am retras din președinția județului Vrancea și din «Parlamentul Provizoriu», definitiv, la 5 martie 1990, după 73 de zile, exact, de la Revoluție”, scrie Liviu Ioan Stoiciu în cartea sa „Jurnal stoic din anul revoluției, urmat de Contrajurnal".

În 2008, la 19 ani, Liviu Ioan Stoiciu a vorbit în Ziarul de Vrancea de un așa numit șantaj politic „de rețea", despre refacerea FSN-ului și despre aceiași Oprișan și Ghețu, personaje cu o susținere ocultă, care fac încă jocurile în Vrancea. Locul lor ar putea fi luat de băieții „foștilor" care își fac acum botezul în politica mare, spunea în 2008 pentru Ziarul de Vrancea.

Citiți și:Părerea omului care a condus timp de 73 de zile Vrancea, în urmă cu 32 de ani, despre ce s-a întâmplat atunci;

Din arhivele Securităţii Vrancea: Liviu Ioan Stoiciu şi Virgil Măgureanu;

Un pic de Revoluţie la Focşani, de Liviu Ioan Stoiciu

Liviu Ioan Stoiciu şi-a lansat la Focşani poemele scrise în comunism


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.