Evenimente speciale

VIDEO | Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București. Pentru prima dată, este împărțită și celor 3 eparhii din Basarabia

Ziarul de Vrancea
16 apr 2023 949 vizualizări

Lumina Sfântă s-a aprins în jurul orei 14.55. Patriarhul Teofil al Ierusalimului a distribuit Focul Sfânt delegaților Bisericii Ortodoxe, care îl duc în țările lor. În România, Lumina Sfântă a fost adusă sâmbătă seară de Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, superiorul așezămintelor românești de la Locurile Sfinte, care o oferă la Aeroportul Henri Coandă delegațiilor eparhiilor din țară, pentru a fi împărțită credincioșilor la miezul nopții.

VIDEO:Stirile TVR Online

Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim în jurul orei 19.30, cu o oră întârziere din cauza procedurilor de la Ierusalim, multe dintre ele ce țin de siguranța ceremoniei aprinderii.

"Acum toate s-au umplut de lumină - și cerul, și pământul, și cele de sub pământ", a declarat Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

"Această lumină reprezintă Lumina Lumii, Mântuitorul Iisus Hristos, care este Calea, Adevărul și Viața. Lumina lui Hristos se oferă tuturor, îndemnându-ne să umblăm în lumină și să fim fii ai Luminii",  a adăugat el.

Pentru prima dată, Lumina Sfântă va fi împărțită celor 3 eparhii din Basarabia.

VIDEO:Stirile TVR Online

Sâmbătă seară, între orele 19.30 - 20.30, are loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel, în anul 2009.


Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.


Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.


Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.


După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.


Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.


Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în 'Capela Îngerului'.


Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

Text informațiistiri.tvr.ro

Vizionați și:Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România

VIDEO:Antena 3 CNN

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.