Evenimente speciale

VIDEO | Lansarea volumului de poezie „Lan de romaniță” al scriitoarei din Vrancea Lucica Nistor

Adrian Matei
20 sep 2022 2080 vizualizări

Lansarea volumului „Lan de romaniță”al doamnei Lucica Nistor, poeta ce cântă natura cu acordurile suave ale copilăriei

„Călcat de picioarele ignoranților și tăvălit în copitele parveniților din actualitatea literară", cum bine a punctat domnul profesor Culiță Ioan Ușurelu, joi, 15 septembrie, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia" din Focșani, a venit pe lume, moșit de editura „Salonul literar", primul copil cărturăresc al doamnei Lucica Nistor - volumul de poezie „Lan de romaniță".

Doar în această locație, solemnitatea momentului artistic atinge cote angelice, mai ales că a fost susținut de recitalurile poetice inegalabile ale dlui Sorin Francu - directorul Teatrului Municipal și ale dnei Paula Grosu - o somitate a scenei vrâncene, printre picăturile de sevă celestă, ce au râurat audiența numeroasă, ale doamnei Maria Murgoci - directoarea "Ansamblului Vrancei" și ale domnului Ionel Bălăjel - solist al ansamblului mai sus amintit.

Cum literatura și-a găsit culcușul în arhitectura impresionantă a lăcașului focșănean vechi de peste un secol, tălmăcirile cărții proaspăt lansate au aparținut scriitorilor Radu Borcea, Petrache Plopeanu și subsemnatul, moderați de neobositul vector al culturii vrâncene - Culiță Ioan Ușurelu.

Toți cei implicați în acest eveniment de excepție au concluzionat că au descoperit o poetă care are capacitatea de a depăși limitele cotidianului și de a duce versul în zona în care interacționează cu sufletul cititorului.

Îmi permit să vă împărtășesc cuvintele scrise vizavi de poezia doamnei Lucica Nistor...

În „Dicționarul de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești”, ediția 2009, al lui Romulus Antonescu - director al „Muzeului Satului Dimitrie Gusti”, descoperim că romanița este pusă în prima apă în care se scaldă nou-născutul. De asemenea, apariţia în vis a romaniţei semnifică sănătate şi precizie în tot ceea ce se înfăptuieşte.  Asemenea ei, doamna Lucica Nistor păstrează aceeași notă etnologică și o descrie chiar în poezia ce dă titlul volumului ca fiind  „Iarbă tămăduitoare de ursită și descânt".

Puritatea cuvântului și a mesajului sunt elementele care o diferențiază pe Lucica Nistor de poeții contemporani. O puritate ce își are rădăcini transcedentale în anii copilăriei, în care poeta știe să se întoarcă așa de frumos, ajutată poate și de meseria de învățător. Îi priește acest tărăm Lucicăi Nistor, folosește corect noțiunile poetice, iar muzicalitatea versului dumneai se îmbină cu rapiditatea prin care autoarea vrea să ne transmită ce se întâmplă în sufletul ei

Nu se îndepărtează de la linia poetică respectată de clasicii noștri, este de apreciat de altfel și faptul că versul dumneai are rimă clasică, și regăsim în acest volum teme fundamentale ale poeziei, ca natura, timpul, iubirea, istoria și gândirea filosofică.

Există un echilibru între cele 5 capitole ale volumului, plutește o mireasmă de meditație deasupra celor aproape 200 de poeme.

În personalitatea poetei Lucica Nistor locuiesc într-o langoare rațională, specifică intelectualilor: coloristica alecsandriană, muzica barbiană, reflexivitatea eminesciană și strălucirea blagiană

Și dacă tot l-am pomenit pe marele nostru poet național în acest lan de romaniță pictat măiastru de sărbătorita zilei de azi, voi încheia cu un vers din inegalabilul poem de iubire Floare Albastră”. - Eu pe-un fir de romaniţă / Voi cerca de mă iubeşti.

În pragul Festivalului Internațional de Creație „Vrancea literară”, ce se va desfășura vineri, 23 septembrie, de la orele 12.30, în aceeași ospitalieră locație care este Teatrul Municipal din Focșani și unde vă așteptăm pe fiecare dintre dumneavostră, am petrecut momente culturale de neuitat, pe care ni le dorim a fi repetate cât mai des.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.