Evenimente speciale

VIDEO | Emoționant! De ce a donat italianul Paolo Ferioli o orgă electronică în valoare de 20.000 euro bisericii romano-catolice din Focșani

Ziarul de Vrancea
19 nov 2023 3662 vizualizări

VIDEO | Citiți povestea noii orgi electronice donată bisericii romano-catolice din Focșani. Episcopul Petru Sescu sfințește astăzi orga donată

Recent, mai exact în luna octombrie 2023, biserica romano-catolică „Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Focșani a primit ca donație o valoroasă orgă electronică, marca „Sonus 60”. Cel care a făcut donația în valoare de aproximativ 20.000 de euro este cetățeanul de origine italiană Paolo Ferioli, directorul de producție al firmei de confecții textile Artifex din Focșani. În conformitate cu canoanele bisericii romano-catolice, un asemenea obiect de valoare utilizat în ceremonialul săvârșirii slujbelor religioase trebuie sfințit de un episcop. Acest lucru va fi realizat astăzi, duminică 12 noiembrie 2023, în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite începând cu ora 11:00 la biserica romano-catolică „Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Focșani cu participarea episcopului auxiliar al Diecezei de Iași, Petru Sescu. 

Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe data de 30 septembrie 2021 pe Mons. Petru Sescu Episcop auxiliar al Diecezei Romano-Catolice de Iași. Mons. Petru Sescu este al doilea Episcop Auxiliar care slujește în Dieceza de Iași.

Această numire a venit după ce, pe 21 noiembrie 2019, Papa Francisc l-a numit Arhiepiscop de București pe Preasfințitul Aurel Percă, la acea vreme Episcop auxiliar de Iași, înscăunarea la București având loc pe 11 ianuarie 2020.

Monseniorul Petru Sescu s-a născut la 3 aprilie 1965 în localitatea Săbăoani, județul Neamţ, Dieceza de Iaşi, și a fost hirotonit preot la Roma de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, la 26 mai 1991.

În cei 30 de ani de preoție a îndeplinit mai multe sarcini pastorale şi responsabilități: vicar la Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău, profesor la Seminarul Liceal „Sfântul Iosif” din Bacău, econom diecezan la Episcopia Romano-catolică de Iași, paroh la Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iași, paroh al Parohiei „Sfinții Petru și Paul” din Bacău și Decan al zonei pastorale Bacău Centru.

Dieceza Romano-Catolică de Iași se întinde pe o suprafață de 46.378 km2, pe cuprinsul a opt judeţe (Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea), cu o populație de 4.459.762 de locuitori. În structura ei administrativă internă este alcătuită din unsprezece decanate incluzând 160 de parohii deservite de aproape 500 de preoți diecezani și călugări. Numărul credincioșilor romano-catolici din această Dieceză este de peste 215.000 de persoane, conform Anuarului Pontifical.

Pr. Francisc Ungureanu

Secretar General

x x x

CURRICULUM VITAE

al Excelenţei Sale Mons. Petru Sescu

Monseniorul Petru Sescu s-a născut la 3 aprilie 1965 în localitatea Săbăoani, județul Neamţ, Dieceza de Iaşi. A urmat școala generală în satul natal, iar din 1979 a studiat la Liceul „Roman Vodă” din Roman. A frecventat apoi Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi, între 1983 și 1991, absolvind cu echivalentul Bacalaureatului în Teologie. A fost hirotonit preot la Roma de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, la 26 mai 1991.

În cei 30 de ani de preoție a îndeplinit mai multe sarcini pastorale şi responsabilități:

1991-1994: Vicar la Parohia „Sfântul Nicolae ” din Bacău.

1994-2004: Prefect de disciplină la Seminarul Liceal „Sfântul Iosif ” din Bacău.

2004-2010: Econom diecezan la Episcopia Romano-catolică de Iași.

2010-2021: Paroh la Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iași.

De la 1 septembrie 2021 a fost numit Paroh al Parohiei „Sfinții Petru și Paul” din Bacău și Decan al zonei pastorale Bacău Centru.

Este cunoscător al limbilor franceză și italiană, participând la diverse cursuri de formare printre care „Organisation, animation d’une Caritas Diocesane” la Lion, Franța, în 1992 și la Cursul Internațional pentru Formatorii de Seminarii la Academia Regina Apostolorum, Novara, Italia în 1993.

S-a dedicat studiului Cuvântului lui Dumnezeu coordonând lucrarea de Studii Biblice: „Introducere în Sfânta Scriptură”, publicată în 2001.

La data  de 30 septembrie 2021 Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit Episcop Auxiliar al Diecezei de Iași, atribuindu-i scaunul episcopal titular de Murcona.

Mons. Petru Sescu a fost hirotonit episcop auxiliar de Iaşi joi, 11 noiembrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii solemne care a avut loc în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 10.30, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi. ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, au fost co-consacratori. La celebrare au participat ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, alţi opt episcopi, peste 200 de preoţi, oficialităţi, persoane consacrate şi credincioşi laici veniţi din diverse părţi ale Diecezei de Iaşi. Evenimentul a fost transmis în direct de către ERCIS Media şi ERCIS FM, fiind preluat de TVR Iaşi, Angelus TV, Maria TV şi Radio Maria.

Ziarul de Vrancea a stat de vorbă cu Paolo Ferioli cetățeanul italian care donat orga electronică bisericii romano-catolice "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Focșani 

Acesta ne-a precizat că fiind aproape de finalul contracului său de ședere în România la Focșani, lucru care se va întâmpla în luna decembrie 2023, având în vedere ce i-a oferit țara noastră, Municipiul reședință de județ și județul Vrancea timp de 10 ani cât a stat aici, a simțit nevoia să întoacă cumva binele primit prin donația pe care a făcut-o. „Am cunoscut oameni extraodinari cu care am avut realizări minunate în acești 10 ani care se încheie în decembrie 2023. În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu membri ai comunității romano-catolice din Focșani colegi cu mine la firma Artifex și cu părintele paroh Benone Butacu nou venit în parohie, am perfectat această donație. Pe care am simțit nevoia să o fac așa cum v-am spus pentru a mulțumi în acest fel lui Dumnezeu și comunității pentru binele primit pe perioada șederii mele aici."  Paolo Ferioli este absolvent de conservator cu specializarea orgă și pian în Italia. Deși este licențiat în filologie, căile vieții l-au purtat în domenii pe care nu le-ar fi bănuit și așa afacerie familiei l-au adus în Focșani și în România unde a împlinit 10 ani de când stă și unde este directorul de producție al firmei de confecții textile Artifex .

Despre Artifex

Artifex este o companie producatoare de Ready-to-wear ("gata de purtat"), cu un know-how (profesionalizare) excelent prin tot procesul vertical. Cu 1.200 de angajați, conectați cu ateliere suplimentare calificate, Artifex este special calificat pentru toate tipurile de produse vestimentare precum blazere, jachete și paltoane pentru bărbați și femei. În multe dintre relațiile noastre existente producem prin toate categoriile din colecția de clienți precum rochii, bluze, pantaloni și fuste, cu excepția jachetelor și a lenjeriei de corp. Artifex conduce un echipament tehnic la cel mai înalt nivel, inclusiv utilaje pentru o mulțime de procese speciale, precum și pentru tricotat și lipire.

În VIDEO de mai jos poate fi vizionat cetățeanul italian Paolo Ferioli interpretțnd la orga electronică pe care a donat-o și apoi instalat-o în biserica romano-catolică "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Focșani preludiul la imnul „Sfinte Dumnezeule, lăudăm numele tău!”, scris de organistul și compozitorul german Paul Fey. Citiți și comentariul care înspțește VIDEO postat pe canalul youtube Digital Pipes

"Ne aflăm, încă o dată, la biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel din Focșani (România), unde tocmai am terminat de vocea vicontelui Sonus 60 care a fost anterior la mine. Sunt uimit de performanța micului sistem audio pe care l-am instalat pentru amplificarea orgii, care umple perfect biserica și conduce cântarea congregației cu comandă.

Nu sunt atât de fericit de înregistrarea audio; Mai trebuie să găsesc punctul favorabil pentru microfon (și eventual un recorder mai bun...).

Piesa pe care o cânt astăzi este Preludiul la imnul „Sfinte Dumnezeule, lăudăm numele tău”, scris de organistul și compozitorul german Paul Fey.

Bucurați-vă!"- Paolo Ferioli


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.