Evenimente speciale

VIDEO | Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei și colaborator ZdV, și-a lansat noua carte

Ziarul de Vrancea
21 sep 2022 2157 vizualizări

Colaboratorul nostru Romeo-Valentin Muscă și-a lansat sâmbătă 17 septembrie 2022 la Casa de Cultură din Odobești noul volum care aduce înaintea istoria Bisericii negustorilor cazaclii din Odobești, un lăcaș de cult abandonat de credincioși în mijlocul viilor după cutremurul din 1912.

Așa cum spune autorul în „Argumentul” lucrării, istoria Bisericii negustorilor cazaclii din Odobești este una dintre cele mai frumoase povești pe care odobeștenii ar putea să le-o spună celor care vor să afle notorietatea unui sat de vieri devenit brand european. Contrar legendelor locale, negustorii cazaclii nu erau ruși sau cazaci, ci negustori români care mergeau cu mărfurile în Galiția, Ucraina, Rusia și în teritoriile stăpânite de cazaci. Așa cum românii care muncesc în Italia sunt numiți „italieni” de conaționalii noștri, negustorii care mergeau în Țara Căzăcească era numiți cazac(l)ii. În timpul ocupației armate ruse din anii 1769-1774, negustorii au început la Odobești construcția Bisericii Sf. Apostoli, pe care au terminat-o la 1777. După Unirea de la 1859 afacerile cu vin nu au mai fost rentabile cu Rusia, negustorii s-au îndreptat spre alte zări și biserica a devenit filială a parohiei Înălțarea Sfinte Cruci.

Închisă după cutremurul din 1912, regimul comunist, cu aprobarea episcopiei Buzăului, a pregătit demolarea lăcașului în 1987. Din fericire, în decembrie 1989 regimul comunist a fost schimbat și lăcașul nu a mai fost demolat. Din 2007, imobilul a fost prins în inventarul public al Orașului Odobești și din martie 2009 Biserica ”Sfinţii Apostoli Cazaclii” a devenit monument istoric.

Volumul reface istoria bisericii și reconstituie contextul istoric de acum trei secole, când Rusia începuse primul „Război al Crimeii” și ocupase Țările Române. Valentin Muscă a refăcut istoria ruinei Bisericii negustorilor cazaclii din Odobești intr-o carte serioasă, scrisă doar pe baza de informații, nu din legende urbane și istorii auzite la colțul străzii. 

VIDEO:vrancea atlastv

Managerul Muzeului Vrancei, dr. Romeo Valentin Muscă și-a lansat sâmbătă 17 septembrie 2022 o nouă carte.«Biserica negustorilor cazaclii din Odobești» redă istoria ctitoririi lăcașului de cult de către negustorii de vinuri cazaclii la 1777. Biserica a fost părăsită de negustori după 1859, când exportul vinului în spațiul rusesc a încetat.

 Închisă după cutremurul din 1912, ea a fost propusă pentru demolare de autoritățile comuniste în 1987, fiind clasficată monument istoric din anul 2009.

Felicitări pentru această nouă apariție editorială!”, a scris pe Facebook despre lansare președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Un nou proiect de cercetare și promovare a patrimoniului istorico-religios și viticol din județul nostru a prins viață sub insistența aceluiași neobosit intelectual, Romeo Valentin Muscă, director al Muzeului Vrancei.

Am asistat, sâmbătă 17 septembrie 2022i, într-un cadru foarte frumos, prilejuit de Festivalul Tradițional «Toamnă Odobeșteană», la lansarea volumului «Biserica negustorilor cazaclii din Odobești», o lucrare minunată, dedicată unui monument cu adevărat unic în peisajul religios, precum și cel viticol al Vrancei.

Cartea reconstituie istoria veche, de peste 250 de ani, a bisericii de la Odobești construite de negustorii cazaclii, cei care vindeau vinurile din această renumită podgorie peste tot în imperiul țarist de atunci. Așa cum a spus autorul la lansare, lucrarea nu este neapărat despre biserică, și nici măcar despre negustori, cum lasă titlul de înțeles, ci mai degrabă descrie o situație geopolitică de secole, în care și atunci, dar și acum, brandul județului nostru a rămas același: viticultura.

Îl felicit pe autor, dar și pe cei care l-au sprijinit în demersul de a aduce în actualitate istoria podgoriei Odobești, încurajându-l în același timp să continue cu aceeași pasiune munca de cercetare care i-a oferit atâtea satisfacții.

Nădăjduiesc că într-un timp nu foarte îndepărtat, această biserică monument istoric, aflată în mijlocul viilor, deocamdată conservată și protejată de la distrugere, să fie pusă în valoare, așa cum merită!” a scris pe Facebook și viceprimarul municipiului Focșani, AlexandraTătaru, despre lansarea noii cărți a lui Romeo Valentin Muscă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.