Evenimente speciale

VIDEO | Cotești: Dezvelirea bustului lui Vintilă I.C. Brătianu, fost prim-ministru al României în perioada 1927-1928

Ziarul de Vrancea
13 sep 2021 2401 vizualizări

Sâmbătă, 11 septembrie 2021, a avut loc, în fața Primăriei Cotești, dezvelirea bustului fostului prim-ministru interbelic liberal Vintilă I.C. Brătianu. Evenimentul a fost organizat de Primăria Cotești și a fost posibil cu implicarea prințului Mihai Ghyka, a administrației locale din Cotești și a intelectualilor din localitate.

La evenimentul de sâmbătă au participat președintele Senatului, Anca Dragu, Valeriu Stoica, președinte al PNL între 2001-2002, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, parlamentari PNL de Vrancea Raluca Ioan, Ion Ștefan și Ionel Dancă, consilieri județeni și locali, dar și oameni de cultură.

VIDEO:Catalin Toma

Reamintim că bustul lui Vintilă I. C. Brătianu a fost descoperit în luna iulie 2017 în comuna Cotești, Vrancea, fiind clasat un an mai târziu ca bun cultural cu semnificație artistică în patrimoniul cultural național mobil, categoria juridică ”Fond” de către Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor. Sculptura care îl reprezintă pe liberalul Vintilă I. C. Brătianu a fost descoperită cu ocazia unor săpături pentru rețeaua de utilități în curtea Școlii Primare din Cotești-Odobasca.

Bustul a fost realizat în 1931, la un an după moartea liberalului și a fost amplasat în fața școlii din Cotești, care îi purta numele lui Brătianu. La venirea comuniștilor, unul dintre fruntașii coteșteni a ales să își riște libertatea și să ascundă bustul politicianului din familia Brătienilor și să îl îngroape în pământ, în curtea unității școlare, acolo unde a fost descoperit în 2017.

Imediat ce a fost descoperit proprietarul bustului ”Vintilă I. C. Brătianu”, Primăria comunei Cotești și-a arătat intenția să asigure restaurarea bunului și ridicarea unui soclu în comună, în vederea punerii în valoare a operei și a semnificației istorice a bunului cultural.

Sculptura a fost realizată din bronz patinat, de către Oscar Han, vrâncean după mamă, în anul 1931. Sculptorul Oscar Han este autor și al Statuii Victoriei de la Tișița, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod VN-III-m-A-06586.

Vintilă I.C. Brătianu (n. 16 septembrie 1867, București – d. 22 decembrie 1930, București) a fost prim-ministru liberal al României în perioada 1927-1928.

În anul 1901 și-a început cariera politică în cadrul Partidului Național Liberal, fiind ales de mai multe ori senator, deputat sau consilier comunal pe listele acestuia. Între 1927 și 1930 a ocupat funcția de președinte al Partidului Național Liberal.Vintilă Brătianu a fost o personalitate de prim-rang în politica, economia şi istoria României, cu o evoluţie profesională fascinantă. A fost primar al Bucureştiului, ministru de Finanţe şi prim-ministru şi este recunoscut drept economistul care a formulat principiul economic liberal „prin noi înşine”, în baza căruia a fost elaborată şi aplicată politica economică a PNL în primul deceniu interbelic.

Vintilă Brătianu a fost al treilea fiu al Ion C. Brătianu, ctitor al României moderne, frații săi fiind Ionel Brătianu și Dinu Brătianu. În 1886 a început studiile în Franța. Întors în țară cu diploma de inginer a participat la lucrările de construcții ale podului de peste Dunăre de la Cernavodă. Apoi, a primit conducerea lucrărilor de construcție a podurilor de pe Siret, Argeș și Vădeni.

Fotografii preluate de pe contul de facebook:Ion ȘTEFAN

Citiți și: Postarea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, după participarea la evenimentul de sâmbătă, 11 septembrie 2021, de la Cotești

Astăzi (n.r. sâmbătă 11 septembrie 2021), la Cotești, a avut loc festivitatea de dezvelire a bustului lui Vintilă I.C. Brătianu (n. 16 septembrie 1867, București – d. 22 decembrie 1930, București), fost prim-ministru liberal al României în perioada 1927-1928. Într-o atmosferă specială, cu invitați deosebiți, s-a vorbit despre România, despre liberalism, despre modernizarea statului român și influența familiei Brătienilor.

I-am avut alături pe colegii liberali parlamentari Raluca Ioan, Ion Ștefan, Ionel Dancă, pe fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, pe președintele Senatului, Anca Dragu, pe mulți alți colegi, iar primarul localității Cotești, Dorel Bolovan, a fost o gazdă agreabilă.

Prințul Mihai Ghyka, descendent al domnitorului Moldovei Grigore Ghica, a fost cel care a relatat istoria momentelor de după descoperirea, în 2017, a bustului lui Vintilă Brătianu, concluzia fiind aceea că lucrurile se întâmplă... atunci când trebuie să se întâmple!

Felicitări tuturor celor care au făcut posibil acest minunat eveniment!”-Catalin Toma

Citiți și: Postarea deputatului PNL de Vrancea Ion Ștefan, după participarea la evenimentul de sâmbătă 11 septembrie 2021 de la Cotești

O frumoasă poveste de patrimoniu repusă în valoare.

Astăzi ( n.r. sâmbătă 11 septembrie 2021), la Cotești, în apropiere de Focșani, am participat la evenimentul de dezvelire a bustului înaintașului liberal Vintilă Brătianu, opera sculptorului Oscar Han.

Bustul a fost realizat în 1931, la un an după moartea liberalului și a fost amplasat în fața școlii din Cotești, care îi purta numele lui Brătianu, prim ministru al României. La venirea comuniștilor, unul dintre fruntașii coteșteni a ales să își riște libertatea și să ascundă bustul politicianului din familia Brătienilor și să îl îngroape în pământ, în curtea unității școlare, acolo unde a fost descoperit în 2017.

Un eveniment care a fost posibil cu implicarea prințului Mihai Ghyka, a administrației locale din Cotești și a intelectualilor din localitate. La inaugurare au participat Valeriu Stoica, președinte al PNL între 2001-2002, președintele Senatului, Anca Dragu, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, colegii parlamentari PNL de Vrancea Raluca Ioan și Ionel Dancă, consilieri județeni și locali, dar și oameni de cultură.

Felicitări celor care au reușit să repună în valoare bustul lui Vintilă Brătianu, fără a ține cont de coloratura politică, semn că lucrurile bune făcute de înaintași sunt recunoscute de toată lumea!”-Ion ȘTEFAN

Citiți și: Postarea senatorului PNL de Vrancea Raluca Ioan, după participarea la evenimentul de sâmbătă 11 septembrie 2021 de la Cotești

”Am participat astăzi, la Cotești, la dezvelirea bustului omului politic Vintilă I.C. Brătianu, fost prim-ministru al României în perioada 24 noiembrie 1927 – 3 noiembrie 1928 și președinte al Partidului Național Liberal între 24 noiembrie 1927 și 21 decembrie 1930.

Bustul, realizat din bronz patinat de sculptorul Oscar Han, a fost descoperit cu ocazia unor săpături în curtea școlii primare din Odobasca, comuna Cotești, în anul 2017. După venirea comuniștilor, a fost ascuns acolo de un învățător al școlii care în perioada interbelică purta numele “Vintilă Brătianu”.

Bustul a fost reabilitat și amplasat în centrul comunei Cotești cu sprijinul financiar și implicarea prințului Mihai Ghyca și Primăriei Cotești.

La evenimetul de astăzi au participat Anca Dragu, președintele Senatului, Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea și al PNL Vrancea, colegii deputați Ion Ștefan și Ionel Dancă, fostul președinte PNL Valeriu Stoica, Livia Marcu, directorul CCD Vrancea și consilier local liberal la Focșani, consilierii județeni Cristi Bălosu și Valerică Zamfirescu, consilierii locali liberali și reprezentanții organizației PNL Cotești.

- Vintilă Brătianu a trăit între 16 septembrie 1867 și 22 decembrie 1930. Fiu al lui Ion C. Brătianu și frate al lui Ionel I.C. Brătianu, Vintilă Brătianu a studiat ingineria în Franța și a lucrat, în prima parte a carierei sale, la construcția podului peste Dunăre de la Cernavodă. A dobândit diverse tipuri de experiență în administrația de stat, îndeplinind funcții cu responsabilitate din ce în ce mai mare: secretar general în Ministerul de Finanțe, primar al Bucureștiului între 1907 – 1911, ministru de război în primul Război Mondial, ministru de Fianțe între 1922 și 1926, prim ministru în perioada 1927 – 1928.

- Sunt de referință, din mandatele sale în serviciul public: primele sistematizări ale marilor bulevarde ale Bucureștiului, fundamentarea pe cercetări statistice a politicilor Ministerului de Finanțe, reorganizarea modului de constituirea a bugetului public și ținerea în frâu a echilibrului între încasări și cheltuieli astfel încât România a avut în perioada interbelică, ca urmare a politicilor inițiate de Vintilă Brătianu, câțiva ani de excedent bugetar.

- Cea mai importantă contribuție la doctrina PNL a lui Vintilă Brătianu este articolul „Prin noi înşine”, publicat în 1905. Încurajarea capitalului românesc și sprijinirea afacerilor românești în competiția cu cele străine au reprezentat un proiect politic pe care PNL l-a adoptat iar Vintilă Brătianu l-a urmărit cu meticulozitate în ministeriatele sale.”-Raluca Ioan

Citiți și:(Update) Descoperire la Cotești:Un bust care îl reprezintă pe Vintilă I. C. Brătianu atribuit sculptorului Oscar Han;

Știți cine a realizat „Monumentul Victoriei” de la Tișița, la comanda lui Pamfil Șeicaru? Astăzi despre sculptorul Oscar Han - vrâncean după mamă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.